ניקולס קופיטמן בן ה-38 מספר שהיה ילד שמנמן. גם אביו היה כזה. ניקולס, שבילדותו עלה ארצה מארגנטינה עם הוריו ואחיו, תמיד אהב לאכול ותמיד שילם על זה בעודף משקל. "לא הייתה דיאטה שלא ניסיתי", הוא אומר, "ולא משנה כמה הורדתי, תמיד העליתי בחזרה הכל ועוד פלוס". לפני שהתחתן ניסה תכנית לירידה במשקל שכוללת כושר גופני, ריצות ותזונה קפדנית; הוא אכן הצליח להשיל 10 ק"ג, אבל שבועיים לפני החתונה סיים את התוכנית, ולאחר שבוע כבר העלה מחצית ממה שהשיל.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
לפני כשנה הגיע ניקולס לנקודת אל-חזור. לאחר שדחה בדיקות דם (שהיה נוהג ממילא לעשות רק אחת לשנתיים), הוא החל להרגיש הידרדרות בראיה. האופטומטריסט גילה שאכן חל שינוי משמעותי לרעה – לא פחות משלושה מספרים, מה שאילץ אותו להתאים לניקולס משקפיים חדשים – ולאחר שהסביר כי ייתכן שמדובר בסימפטום של סוכרת, הפציר בו לגשת לבצע בדיקות דם. ניקולס נבדק, אבל לפני שהגיעו התוצאות טס לחו"ל במסגרת עבודתו. הוא כבר היה ביעד כשקיבל טלפון מהמזכירה הרפואית בסניף קופת החולים שלו, שאמרה לו שהרופאה רוצה לדבר איתו. הוא ענה שיבוא בעוד כמה ימים ושמע את התשובה שאף אחד לא רוצה לשמוע: הרופאה רוצה שתגיע היום.
שנה בלי להעלות גרם
"זה היה אחד השבועות הגרועים בחיי", אומר ניקולס. "בדקתי באופן עצמאי את המשמעויות האפשריות של בדיקות הדם באינטרנט וכבר דמיינתי שיש לי כל מחלה סופנית בעולם". כשחזר לארץ והגיע לרופאה, היא אמרה לו: "יש לך סוכרת סוג 2. איך אתה חי ומסתובב כרגיל עם הערכים שלך?". ואכן, התוצאות היו גבוהות: A1C (המוגלובין) בגובה 11, גלוקוז 400, לחץ דם גבוה, כולסטרול בשמיים. ניקולס יצא ממנה עם הר של מרשמים, ביניהם לאינסולין ולתרופות נוספות.
לאחר הדחקה של שבועיים שיתף ניקולס את הוריו. אביו - סוכרתי מגיל 37 - הזמין אותו להתייצב איתו אצל ד"ר מריאלה גלאנט, שהמליצה לניקולס על תזונה קפדנית מרובת שומנים ודלת פחמימות. ניקולס לא הבין איך זה שרופאה ממליצה לחולה סוכרת לצרוך שומן, וד"ר גלאנט הסבירה לו שבשנים האחרונות מגלים יותר ויותר מחקרים שהתפיסה הרווחת לפיה שומן וכולסטרול הם האשמים במחלת הסוכרת ומחלות אחרות איננה נכונה, ובעצם המצב הפוך - תזונה מרובת שומנים ודלה מאוד בפחמימות יכולה לסייע ואף לעצור את הסוכרת סוג 2.
ד"ר גלאנט רשמה לניקולס תרופות שיסייעו לו בתהליך ההורדה במשקל ובאיזון לחץ הדם, אחת מקבוצת GLP1 והשנייה מקבוצת SGLT2. אלא שאת הפציינט הטריד משהו אחר: "הרגשתי שקיבלתי את הכאפה של החיים. נכנסתי לאתר של הדיאטה וחשכו עיניי - איך אני אוותר על הלחם?".
עוד ב-mako בריאות:
>> הדבר המוזר הזה קורה להמון נשים אחרי סקס
>> זהירות: הדיאטה הזאת עלולה להרוג אתכם
>> רוצים לרדת במשקל? תאכלו בשעה הזאת
להפתעתו, השינוי התזונתי היה קל מהצפוי. "הדיאטה מבוססת על העיקרון של 'תזונה קטוגנית' - היא בנויה על 70 אחוז שומן, 25 אחוז חלבון ועד 5 אחוזים פחמימה מירקות שגדלים מעל האדמה. בפועל זה אומר בשרים טובים, גבינות שמנות וביצים. זה דורש ממני השקעה, כי אני צריך לבשל לעצמי, אבל מהתוצאות הייתי בהלם: ירדתי בשבוע אחד 5 ק"ג. ולא רק זה, הגלוקוז ירד מ-300 ל-86. ביום אחד!".
ניקולס הצטרף לקבוצות הפייסבוק "סיירת סוכרת" ו"תזונה קטוגנית", ובתוך שלושה חודשים השיל 28 ק"ג. "הרעיון הוא לאכול רק כשרעבים ורק עד ששבעים", הוא אומר. "אני אוטוטו סוגר שנה ולא עליתי גרם. החיים שלי מתחלקים ללפני הדיאטה ואחרי. אני מרגיש כל כך טוב, יש לי כאילו דלק בגוף. אני לא עייף, אין לי תאווה למתוק, אין עייפות באמצע היום. בכלל, אני אוכל כמעט רק ארוחת ערב טובה אחת כל יום. את התמיכה התרופתית סיימתי לאחר 3 חודשי טיפול. היום אני בלי תרופות, בלי עודף משקל ועם תוצאת A1C של 4.8. העברתי את כל המשפחה לדיאטה שלי וזה עשה לנו פלאים: אבא שלי ירד 25 ק"ג והיום כבר לא מוגדר סוכרתי, אחי ירד 15 ק"ג. וגולת הכותרת היא אשתי, שירדה 12 ק"ג ואנחנו בהריון בימים אלה".
ספורט? בשלב הבא
מה קרה כאן בעצם? ד"ר מריאלה גלאנט, אנדוקרינולוגית, מנהלת מרכז גלנאט לטיפול בסוכרת: "במרבית המקרים, הבעיה מתחילה בשומן הבטני שמקושר לסוכרת, טרשת עורקים ולחץ דם גבוה ולכן גם למחלות לב. לכל אדם יש נקודת סף שונה שבה הגוף מאותת על עודף שומן. יש אנשים רזים שמספיקים מספר קילוגרמים עודפים כדי להכניס אותם לסף של סכנה, בעוד אחרים יכולים לעלות למשקלים גבוהים מאוד טרם נכנסים למצב מסוכן. כיום יש תרופות חדשות שיכולות לסייע להוריד את השומן הבטני, כמו SGLT2 ו-GLP-1, שבשימוש משולב עם דיאטה מרובת שומנים ודלת פחמימות מראה תוצאות מצוינות. כמובן שגם ספורט הוא מרכיב חשוב, אבל אני ממליצה להכניס את הספורט למשטר החדש רק לאחר מספר חודשים. גם ניהול רמות לחץ הכרחי להצלחת תהליך ההבראה".