סוכרת מסוג 1, הנקראת גם סוכרת נעורים, מהווה אתגר יומיומי שבו החולים מתמודדים עם אורח חיים לא פשוט, נאלצים לדקור את עצמם מספר פעמים ביום, לנטר את רמות הסוכר שלהם, לספור את כמות הפחמימות בכל ארוחה ולהחליט על מינון אינסולין מתאים - כך שהם נאלצים לקבל בעצמם החלטות טיפוליות מסביב לשעון. אולם, פיתוח חדשני שהגיע לישראל יכול לשנות את חייהם של חולי הסוכרת. מדובר בטכנולוגיה חדשה שמקבלת החלטות טיפוליות באופן עצמאי, מנטרת ומעבירה את מינון האינסולין שהחולה צריך באופן אוטומטי 24/7 ומשפרת בצורה דרמטית את איכות חיי המטופלים. ליאור טייטלר מספר על השינוי הדרמטי בחייו כחולה סכרת סוג 1 בזכות המשאבה החדשנית.
"חמישה מתוך שבעה לילות בשבוע הייתי עם ירידות סוכר"
ליאור טייטלר, אובחן כחולה סכרת סוג אחד במהלך חופשת השחרור שלו מהצבא. הוא מספר שלקראת שחרורו הרגיש שהוא רוצה להשיל ממשקלו ואכן פצח בדיאטה והצליח להשיל 9 ק"ג בשלושה שבועות, אך לקילוגרמים שירדו הצטרפה תחושה של צמא מוגבר ויציאות תכופות בשל השתייה המרובה לצד עייפות לא נשלטת. הוא ניגש לרופאת היחידה ועוד באותו הערב אושפז באיכילוב עם אבחנה כחולה סכרת סוג 1 וטיפול צמוד. מאותו הרגע השתנו חייו מהקצה אל הקצה. וממישהו שאכל מה שבא לו, הוא היה צריך לבדוק טוב מה הוא אוכל, למדוד קלוריות ולהזריק לעצמו אינסולין בין 7 ל-9 פעמים ביום.
ליאור מתאר איך היה מתעורר באמצע הלילה בגלל נפילת סוכר וברעידות מנסה בכל כוחו להגיע למקרר לפני שהוא מתמוטט על מנת להכניס מיידית לגוף סוכר זמין שיאזן את גופו על מנת שיוכל לעמוד על הרגליים. "חמישה מתוך שבעה לילות בשבוע הייתי עם ירידות סוכר שזה מצב מאוד מאוד מסוכן ומאוד לא נעים" אומר ליאור שבאופן כללי, הרגיש שהוא עובד בלטפל בסכרת שלו, שהאחריות כבדה והסטרס עצום כי אף חולה סכרת לא רוצה להגיע למצבים מסכני החיים שחוסר איזון הסוכר מביא איתו. "בגדול, מדובר בהפרעה עצומה באיכות חיי המטופלים" אומר פרופ' תירוש.
כשיש חוסר איזון באינסולין, יש סכנת חיים מיידית", אומר תירוש. "הגוף חייב אינסולין כדי לשרוד", הוא מוסיף. כיום, איזון הדוק של רמות הסוכר על ידי אינסולין, מבטיח איכות חיים ומונע סיבוכים.
"היום 80 אחוז מהדאגה שלי ירדה והמספרים נראים יותר קרובים למדדים של אדם בריא"
ליאור מספר שבשנה וחצי האחרונות היו לו רק שני מקרים של היפוגלקמיה שזה כלום יחסית לעומת חמש פעמים בשבוע וזו הקלה משמעותית והכל בזכות המערכת האוטומטית-היברידית.
ליאור ממשיך ומספר: "גם הפעמים שקרו, אני יודע בדיוק גם למה הם קרו. המספרים נראים אחרת, יותר קרובים למספרים תקינים של אדם בריא וגם רמת המתח והסטרס שלי ירדו משמעותית בכל מה שקשור להתמודדות סביב המחלה. "ההקלה שנוצרה בזכות המשאבה מורגשת גם פיזית וגם נפשית".
פרופ' תירוש מסביר: "המערכת בנויה ממשאבת אינסולין שמזרימה את האינסולין למטופל, וממד סוכר שבודק את רמות הסוכר כל 5 דקות. שתי הטכנולוגיות האלה כבר נמצאות בשימוש רחב אצל מטופלים בסוכרת מסוג 1, החדשנות עצמה זה האלגוריתם שמחבר בין הנתונים שאוסף מד הסוכר ובעצם אומר למשאבה כמה אינסולין לתת. קצת כמו רופא קטן שיושב עם המטופל מוסיף או מוריד את מינוני האינסולין בהתאם לרמות הסוכר".
"ההרגשה היא שתמיד יש מישהו שמשגיח עלי, כאילו פרופסור תירוש יושב איתי ודואג לי"
ליאור מספר שהמשאבה גם שיפרה משמעותית את איכות חייו מבחינה משפחתית: "אין את הדאגה הזאת ופתאום יש לי זמן ללכת לבלות עם הילדים שלי והרבה דברים שאני יכול לעשות יותר בקלות. כמו פעילות ספורט. גם אם חזרנו לאותה מסעדה ואכלנו ביחד המשאבה תתקן בעצמה חוסר דיוק וההרגשה היא שתמיד יש מישהו שמשגיח עלי. כאילו פרופסור תירוש יושב איתי ודואג לי".
"גם טיב המפגשים הקבועים במרפאה השתנה ואנחנו כבר לא מתעסקים בכמה לקחת ולמה? אין את כל השיח הזה ואנחנו מדברים יותר על העתיד ועל רפואה מונעת עם המחלה". "ההשפעה היא גם על כל התא המשפחתי אין שעון מעורר בלילה, יש יציאה משפחתית למסעדות ואיכות החיים עולה ומשתפרת משמעותית.
פרופ' תירוש מוסיף: "המערכת החדישה מגיבה לשינויים היומיומיים שאנחנו לא יכולים לצפות אותם, כמו כמה אנחנו אוכלים ומה אנחנו אוכלים, פעילות גופנית שאנחנו עושים ואפילו אם מישהו מעצבן אותנו בעבודה. המערכת חושבת ומגיבה כל 5 דקות לרמות הסוכר, כמה הן עולות ולפי זה היא מחליטה".
תרצו לדעת עוד על סוכרת מסוג 1? צפו בקטע המלא, בו המומחה עונה על כל השאלות
מוגש כשירות לציבור מטעם חברת מדטרוניק, ללא מעורבות בתכנים.