הקיץ עוד לא התחיל רשמית, אבל מזג האוויר הלוהט שבא והולך מעיד שהוא כבר ממש כאן. ואם חשבנו שמחלות הן רק עניין של חורף, אז תופתעו לגלות שזה רחוק מלהיות כך. קיץ זה ים, בריכה, שלגונים וחופש, אבל גם וירוסים, חיידקים, מחלות והתקררויות.
"גם בחורף וגם בקיץ, מרבית המחלות אצל המבוגרים מגיעות מהילדים. אם בחורף אנחנו סובלים מהשפעות, המחלות השכיחות ביותר בקיץ הן מחלות בדרכי העיכול. בגלל הטמפרטורה הגבוהה בה נמצא המזון בחוץ, החיידקים מתרבים בקלות יחסית והסיכוי לחטוף קלקולי קיבה עולה. בנוסף, משום שבקיץ הלבוש קל יותר ואנחנו לא עטופים לחלוטין, אנו חשופים לזיהום חיידקי המגיע מהפרשות" אומר ד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת משפחה ומנהל היחידה למחקרים קליניים במכבי שירותי בריאות, "הווירוסים והחיידקים שתוקפים את מערכת העיכול גורמים לכאבי בטן, בחילות, שלשולים, חולשה והרגשה לא טובה, שלעתים מלווה בחום נמוך ונמשכת למספר ימים. לכן, מאוד חשוב להקפיד על היגיינה כאשר באים במגע עם אדם שיש לו וירוס או חיידק, משום שמדובר במחלה מאוד מדבקת", הוא מוסיף.
שפעת ודלקות אוזניים
תמיד מדברים על שפעת בחורף, אבל - תתפלאו, המחלה מופיעה גם בקיץ. "אנחנו רואים לא מעט חולים בשפעת גם בקיץ. לפעמים זה מתבטא בליחה, שיעול, מעט כאבי גרון ולרוב ללא חום. פעמים רבות מדובר בווירוסים הגורמים לגירוי של מערכת הנשימה העליונה - חלקם קשורים גם להפרשי הטמפרטורות והמזגנים".
מחלת קיץ נוספת ואופיינית לעונה היא דלקת של האוזן החיצונית, שנגרמת בשל הימצאות רבה בים או בבריכה, משום שהאוזניים נמצאות בסביבה לחה יחסית. זה קורה הרבה אצל ילדים, אך גם אצל מבוגרים בשל שגשוג של פטריות באוזן החיצונית שלעיתים עלול להופיע גם כזיהום חיידקי. "יש אנשים שתהיה להם נטייה יותר לסבול מזה מאשר אחרים" מסביר עזורי. "בעת הופעת הכאבים, חשוב להגיע לרופא ולקבל טיפות אנטיביוטיות. תופעה אופיינית נוספת לקיץ היא אוזניים סתומות, גם כאן בשל חשיפה למי ים ובריכה. פקקי של שעווה סותם את תעלת השמע, מה שעשוי לגרום לכאב ולפגיעה זמנית בשמיעה, ובהמשך יכול לגרום לזיהום של האוזן החיצונית. תופעה זו מופיעה הרבה אצל ילדים אבל גם אצל מבוגרים".
בשורה התחתונה, בקיץ חולים פחות מאשר בחורף?
"זה תלוי בסוג התחלואה, ולמחלות הרקע אצל המטופלים השונים. כך למשל, שפעת וחום גבוה שאופייניים יותר לחורף יסכנו במיוחד אנשים שסובלים ממחלות כרוניות של מערכת הנשימה והלב, לעומת זאת מי שסובל מבעיות כרוניות במערכת העיכול או סכרת, עלולים לסבול במיוחד מווירוס שלשולים האופייני יותר לקיץ".
>> עוד בmako בריאות:
ראש בראש: מה יותר מזיק מלח או סוכר?
האיש הביוני: "אני מצליח להרגיש מרקמים דרך הפרוטזות"
איך להפסיק לעשן ב-10 צעדים פשוטים
התייבשות, כוויות ואלרגיות ליתושים
כוויות שמש
כמובן שרצוי להקפיד לא להיחשף לשמש יותר מדי - לא רק בגלל הצריבות, אלא בגלל סרטן העור שעלול להופיע בשלבים מאוחרים בחיים בצורת גידולים ושינויים פיגמנטריים בעור. "במידה ויש כוויה, יש תכשירים שאפשר לקנות ללא מרשם רופא בבית המרקחת".
פטרת השמש
מדובר בכתמים המופיעים על הגב, הזרועות, הכתפיים ולעיתים בפנים והופכים לבולטים יותר בקיץ בשל השיזוף. "בפטרת השמש רצוי לטפל בעזרת שמפו נגד פטרייה, אותו ניתן למרוח בזמן המקלחת. לאחר השימוש בתכשיר, יש להשתזף פעם נוספת, ואז השיזוף יהפוך להיות אחיד".
אלרגיה ליתושים
היתושים מאוד מחבבים את הקיץ ומי שאלרגי לעקיצות שלהם עלול לסבול מאוד. האלרגניים שבינינו צריכים להתמסר לתכשיר דוחה יתושים, על מנת למנוע את העקיצות ככל האפשר. אחרי העקיצה יש להשתמש בתכשירים בצורת משחות או קרמים שיכולים להרגיע את העור והגרד. "במקרים מורכבים יותר, כאשר מדובר ברגישות גבוהה לעקיצות ונדרש טיפול משמעותי ואגרסיבי יותר, יש להתייעץ עם רוקח או רופא לתכשיר סטרואידי בצורת כדורים על מנת להרגיע את התגובה האלרגית".
התייבשות
"הדרך הטובה ביותר לאמוד אם אני שותה מספיק היא צבע השתן. אם הוא מספיק בהיר סימן שאני לא מיובש. הורים צריכים להקפיד על כך שהתינוקות והילדים יתנו שתן".
מזגן או מאוורר?
"מה שבטוח הוא שלא צריך להקפיא את החדר, הטמפרטורה צריכה להיות נעימה ולעמוד על 24 מעלות. אם החדר סגור, חשוב מאוד לזכור לאוורר את החדר מדי פעם. אם משתמשים במאוורר, רצוי שהרוח לא תהיה ישירה על הגוף, מה שעשוי לגרום לצוואר תפוס או כאבי שרירים נקודתיים".