סרטן המעי הגס הוא הגורם השני בשכיחותו לתמותה מסרטן בעולם. רק בישראל מאובחנים כ-3,000 חולים חדשים מדי שנה - כרבע מהם מאובחנים כשהמחלה כבר מפושטת. בעולם רואים ירידה כוללת במספר מקרי התמותה, וגם באבחון סרטן המעי הגס מעל גיל 50. זאת ככל הנראה בזכות האבחון המוקדם וכריתת ממצאים טרום סרטניים.

לנוכח עלייה משמעותית בהיארעות סרטן המעי בקרב צעירים מתחת לגיל 50, בארה"ב הקדימו בעשור האחרון את הגיל המומלץ לביצוע בדיקות קולונוסקופיה מ-50 ל-45. לעומת זאת, בישראל, לאחר דיונים מקיפים בנושא, סוכם כי עדיין אין מספיק עדויות שיצדיקו את שינוי הגיל המומלץ לביצוע בדיקת הסקר. בעולם המערבי וגם בארץ קיימת עלייה באבחון סרטנים במערכת העיכול (לבלב, קיבה ומעי) בקרב צעירים, אך הסיבות לכך עדיין לא ברורות. ממחקרים בעולם ניתן לזהות קשר להשמנה. טרם הוכח שהמחלה קשורה לצריכה של תזונה מסוימת, תרופות או גורמי סיכון אחרים. אף שנשים מודעות לצורך בבדיקת סקר אחרות כמו ממוגרפיה וסרטן צוואר הרחם כחלק מהשגרה, נשים רבות כלל אינן מודעות לבדיקות המיועדות לגילוי סרטן המעי הגס, מה שמוביל לאבחון מאוחר, לעתים רבות – מאוחר מדי.

ארבעת התסמינים המחשידים שכדאי להכיר

אם אתם או אתן מתחת לגיל המומלץ מטעם משרד הבריאות הישראלי לבדיקת קולונוסקופיה או דם סמוי בצואה, הנה כמה סימני אזהרה שיש לשים אליהם לב, ולפנות להמשך בירור רפואי:


ירידה בלתי מכוונת במשקל: נכון, חלום של רובנו. אבל אם לא שיניתם את התפריט באופן יזום או אימצתם דיאטה ייחודית, זה יכול להיות סימן משמעותי לתחילתה של בעיה רפואית.

דימום, מחזור (צילום:  Anna NovaLova, shutterstock)
דימום רקטלי יכול להיות סימן לטחורים או פיסורה אבל גם לסרטן המעי | צילום: Anna NovaLova, shutterstock

שינויים בהרגלי היציאות: הגוף שלנו דומה למכונה, ופעילות המעיים שלנו מתאימה את עצמה לסדר היום שלנו. אך אם יש שינויים פתאומיים ללא סיבה, כמו עצירות לא מוסברת או ריבוי שלשולים, זהו סימן שחשוב להתייחס אליו.
דימום רקטלי: לעיתים דימום רקטלי עשוי להיגרם ממצב של טחורים או פיסורה. אבל – הוא יכול גם מגידול, ולכן חשוב לברר את הסיבה.

כאבי בטן לא מוסברים שאינם חולפים: כאבי בטן עשויים לנבוע ממספר רב של סיבות, אך אם הם מתמשכים, יש לפנות לבירור רפואי.

אנמיה: אם בדיקות הדם שלכם מצביעות על ירידה במדד ההמוגלובין (אנמיה), שלא חוויתם בעבר או שאין לה סיבה מוצדקת כמו תזונה לקויה, בייחוד אם היא מופיעה במקביל למחסור בברזל – כדאי שתבררו את מקור הבעיה לעומק.

אישה מחזיקה את הבטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
סובלים מכאבי בטן שאינם חולפים? גשו להיבדק | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כל מקרה של חשש, חשוב לגלות ערנות ולהגיע לבירור רפואי. המטרה היא לרפא את המחלה, בעזרת טיפולים המשלבים ניתוח וטיפולים תרופתיים כימותרפיים וביולוגיים. שמירה על אורח חיים בריא - שילוב פעילות גופנית, תזונה מותאמת ומעקב הדוק - משפרים גם הם את התוצאה הקלינית. הכי חשוב לא להזניח – חשוב לדעת להקשיב לגוף שלכם, להיות עם אצבע על הדופק ולהבחין בסימפטומים, כבר בשלב המוקדם. גילוי מוקדם מציל חיים״.

הכותבת היא פרופ׳ אירית בן אהרון, מנהלת המרכז האונקולוגי ע״ש פישמן בקריה הרפאית רמב״ם