חולים במחלת הסוכרת, בעיקר סוכרת מסוג 2, הם בעלי סיכון גבוה לפתח סוגים מסוימים של סרטן. הנתון הזה גורם לאנשים רבים להסיק כי מחלת הסוכרת כרוכה במנגנון ביולוגי שמעלה את הסיכון לחלות בסרטן. כתוצאה מכך אנשים שנמצאים בקבוצות סיכון לסרטן, עלולים להימנע באופן גורף מכל המזונות והמשקאות המכילים סוכר כדי להקטין את הסיכויים לסרטן.
לפעמים דווקא שינויי תזונה קיצוניים עלולים להזיק לגוף, בשל הפחתה בצריכת מזונות עשירים בחומרים מזינים שהוכחו כמי שנלחמים בסרטן כמו פירות ודגנים מלאים. שינויים קיצוניים בהרגלי האכילה יכולים גם להגביר את המתח הנפשי ולגרום להחלשת המערכת החיסונית.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
לא להימנע, כן להפחית
אחת ההשערות הרווחות על הקשרים בין סוכר לסרטן, נוגעת להורמון אינסולין שמופרש מהלבלב בתגובה לרמות סוכר גבוהות בדם, וגורם לכניסה של גלוקוז אל תאי הגוף. בגופם של חולי סוכרת מסוג 2, הלבלב מייצר אינסולין, אך התאים אינם מגיבים אליו ורמות הסוכר בדם נשארות גבוהות. אינסולין מתפקד גם כהורמון גדילה, ועשוי להיות בעל אפקט שמעודד גידולים סרטניים.
למעשה, סוכר מגיע בצורות רבות. הצורה הפשוטה ביותר שבה הוא מופיע היא במולקולה בודדת, כמו גלוקוז ופרוקטוז. מולקולות אלו של סוכרים פשוטים יכולות להיצמד גם יחד, בזוגות או כשרשראות ארוכות יותר של מולקולות. כל השילובים של מולקולות הם פחמימות, והם מקור האנרגיה העיקרי של הגוף שלנו.
תאים צריכים להפוך חומרים מזינים בתזונה שלנו לצורת אנרגיה שהם יכולים להשתמש בה, התהליך מתחיל עם גלוקוז שהוא הדלק הבסיסי שמניע כל אחד מהתאים שלנו. אם אנחנו אוכלים או שותים דברים עשירים בגלוקוז, כמו משקאות תוססים, הגלוקוז נספג ישירות בדם שלנו ומוכן לשימוש. אם בתפריט יש מזון עמילני, כמו פסטה, האנזימים ברוק ובמיצי העיכול שלנו מפרקים אותו וממירים אותו לגלוקוז. ואם מסיבה כלשהי אין פחמימות בתזונה שלנו, תאים יכולים להפוך שומן וחלבון לגלוקוז כמוצא אחרון, כי הם צריכים גלוקוז כדי לשרוד.
בשלב הזה מתחילים להתנגש סוכר וסרטן, כי סרטן הוא מחלה שמתרחשת בתאים. תאים סרטניים בדרך כלל גדלים במהירות ומתרבים בקצב מהיר, מה שדורש הרבה אנרגיה, וזה אומר שהם צריכים הרבה גלוקוז. תאים סרטניים זקוקים גם להרבה חומרים מזינים אחרים, כמו חומצות אמינו ושומנים. כאן נולד המיתוס שסוכר מזין סרטן, כיוון שאם תאים סרטניים זקוקים להרבה גלוקוז, אז חיתוך הסוכר מהתזונה שלנו חייב לעזור להאטת גידול הסרטן, ואפילו יכול לעצור את התפתחותו מלכתחילה.
אך למרבה הצער, זה לא כל כך פשוט. כל התאים הבריאים שלנו צריכים גם גלוקוז, ואין שום דרך להגיד לגופנו לתת לתאים בריאים לקבל את הגלוקוז שהם צריכים, אבל לא להעביר אותו לתאים סרטניים. הגלוקוז הוא הדלק של הגוף שלנו והוא דרוש כמעט לכל תהליך בגוף. כאשר נמנעים מאספקת מקורות גלוקוז זמינים בתזונה, הגוף נאלץ להשתמש ברכיבים אחרים ולהפוך אותם לגלוקוז. כך, הגוף יפרק חלבון ובמקום להשתמש בו לחיזוק הגוף, החלבון "יתבזבז" בפירוק לרכיבי אנרגיה. לכן העובדה שתאים סרטניים צורכים סוכר אינה סיבה להפסקה מוחלטת של אספקת הסוכר, מכיוון שהסוכר דרוש גם לצורך הישרדות שאר התאים שבגופנו.
הקשר העקיף בין סוכר לסרטן
נמצא גם קשר עקיף בין הסיכון לסרטן לצריכת סוכר. אכילה מרובה של סוכר לאורך זמן עלולה לגרום לעליה במשקל, וראיות מדעיות מראות שעודף משקל או השמנת יתר מגדילים את הסיכון ל-13 סוגים שונים של סרטן. למעשה, השמנת יתר היא הגורם היחיד שניתן למניעה באופן יזום.
כדי להימנע מעליה ברמת הסוכר בדם, לא צריך להימנע מכל המזונות המכילים סוכר, לא פחות חשוב זה מה משלבים לצד המתוק. אם אוכלים חלבון, שומן וסיבים יחד עם הסוכרים הפשוטים ביותר, שלושת הפריטים הללו עוזרים לגוף לייצר פחות אינסולין בתגובה לסוכר פשוט.
כך תפחיתו סוכר במהלך היום יום:
- פחות סוכרים פשוטים - ממתקים, עוגות, פשטידות, מאפים, לחם לבן ואורז לבן.
- צמצום של צריכת משקאות ממותקים, כולל מיץ פירות וסודה.
- שימוש בסוכר טבעי, כמו הסוכר שנמצא בפירות. הוויטמינים, המינרלים, נוגדי החמצון והסיבים הרבים שהם מכילים יעשו טוב לגוף.
- איגוד הלב האמריקאי ממליץ להגביל את תוספת הסוכר ל-25 גרם (6 כפיות) ליום לנשים ו-37 גרם (9 כפיות) ליום לגברים. לדוגמה, פחית קולה אחת מכילה 29 גרם (7 כפיות).