סביר להניח שגם אוהבי החורף המושבעים שביניכם, יעדיפו לבלות את העונה הקרה עם קערת מרק מהביל, ולא עם סירופ שיעול או עם תרופה להורדת חום. למעשה, השפעת האופיינית לחורף וכן מרבית המחלות השכיחות בעונה הקרה לרוב מתרחשות על בסיס נגיפי (וירלי). הן בד"כ נמשכות מספר ימים, לעיתים שבוע, ולאחר מכן חולפות מעצמן ומצריכות בעיקר טיפול תומך של מנוחה ושתייה מרובה. החדשות המעודדות הן שניתן לצמצם באופן משמעותי את הסיכוי לחלות בהן. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לאמץ את הטיפים הפשוטים הבאים.
תתחסנו
חיסון נגד מחלת השפעת הוא היעיל ביותר למניעתה. ההתחסנות מומלצת לכלל האוכלוסייה ובעיקר לקבוצות בסיכון: ילדים עד גיל 12, נשים מניקות, נשים בהיריון, חולים כרוניים ומבוגרים מעל גיל 65.
כמו כן, מי שזכאי להתחסן לחיסון לדלקת ריאות, מומלץ שיתחסן וכמובן גם לחיסון לקורונה – בדקו עם הרופא אם אתם אמורים להתחסן.
שטפו ידיים ושמרו על היגיינה
רוב הנגיפים שגורמים למחלת השפעת ולמחלות חורף אחרות, מתפשטים במגע ישיר. לכן, חשוב לשטוף ידיים לעתים קרובות במים ובסבון ולהתרחק מאנשים שסובלים מתסמיני מחלה. אם מישהו בסביבתכם מתעטש או משתעל – קחו כמה צעדים והתרחקו.
שמרו על כושר
פעילות גופנית תורמת לשיפור הכושר הגופני וגם - לחיזוק המערכת החיסונית. מחקרים מצאו כי פעילות גופנית אירובית מתונה, כמו הליכה יומית למשל, מפחיתה את הנטייה להצטננות ומסייעת בשמירה על המערכת החיסונית.
לכו לישון
מחקרים מצאו כי אנשים שישנים פחות משבע שעות שינה בלילה, נוטים להצטנן ולחלות יותר במחלות חורף ביחס לאנשים שישנים שמונה שעות בלילה.
אווררו
שהייה עם אנשים חולים או מצוננים בחלל לא מאוורר, מגבירה את הסיכוי להידבק מהם. פתיחת חלון מפחיתה את העומס הנגיפי באוויר וכך גם את הסיכון להדבקה.
קחו רגע לעצמכם
מחקרים שונים מוכיחים כי אנשים הנתונים למתח ולחץ הופכים פגיעים יותר להידבקות במחלות חורף. חשוב לדעת לעצור כשצריך ולבצע פעולות שמסייעות להירגע. במידת הצורך, ניתן להיעזר ברופא המשפחה או באיש מקצוע.
הכותב הוא ד"ר אילן יהושע, מנהל המחלקה להתמחות ברפואת משפחה של מכבי שירותי בריאות במחוז הדרום