חופשות מתוכננות, שריצות בבריכה וביקורים רבים בים – הקיץ הוא עונה נפלאה עבור רבים מאתנו אבל רוב הסיכויים שהסובלים ממיגרנה יחשבו אחרת. מיגרנה – ששמה נגזר מיוונית: Hemicrania ('חצי ראש') הינה תופעה נפוצה מאוד: בארץ, למשל, סובלים ממנה 21-23 אחוז מהנשים ו-10-12 אחוז מהגברים. כיום, אבחנת המיגרנה עדיין קלינית, כלומר על הרופא להסתמך על דברי החולה ותיאורו ואין בידינו סמן ביולוגי ספציפי למחלה זו.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המיגרנה מוגדרת ככאב ראש התקפי, בדרך כלל פועם וחד צדי, שנמשך 4-72 שעות ומלווה בבחילה ו/או בהקאה ו/או באי-סבילות לאור היום, לרעש ולעיתים גם לריח. לרוב, הכאב בינוני עד חזק ומוחמר על-ידי מאמץ פיזי. בנוסף, ישנם גורמים שונים העשויים לזרז הופעת התקף מיגרנה ויש אף קשר לשינויים במזג האוויר. בכתבה זו נביא מספר דוגמאות לגורמים הקשורים לעונת הקיץ אשר מזרזים את התופעה וגורמים לסובלים ממנה לסבול אף יותר.
התרחבות כלי הדם במוח
המיגרנה היא תופעה נוירולוגית הקשורה אל המוח ואל כלי הדם המספקים דם למוח. ישנם מספר גורמים המשנים את קוטר כלי הדם וגורמים להם התכווץ או בעיקר להתרחב, וכך יכולים לגרום להתקפים של מיגרנה. חלק גדול מהגורמים האל קשורים לעונת הקיץ: חום ושרב כבדים, שהייה ממושכת בשמש, חוסר שתייה ועלייה בצריכת האלכוהול.
שבירת שגרה
כל יציאה משגרת החיים עלולה לגרום להתקפים בקרב הסובלים ממיגרנה. לכן, כאשר רובנו בקיץ יוצאים לחופשות, נסיעות וטיולים, חשוב לקחת את זה בחשבון. גם ירידה או עלייה במתח היומיומי עלולות לגרום למיגרנות, כמו שקורה לרבים הסובלים ממנה דווקא בימי שבת. יציאה נוספת מהשגרה באה לידי ביטוי בשינויים בהרגלי השינה כיוון שלרוב בקיץ ישנים פחות ואף זה עלול לגרום להתקף. בנוסף, שינויים בכמויות צריכת הקפאין, כמו שתייה מרובה של קולה / דיאט קולה, וכן או אפילו שיוניים בשעות הצריכה, למשל, בשבתות כאשר שותים קפה בשעה אחרת, גם הם עלולים לגרום להתקפים.
תנועתיות (Motion sickness)
גורם נוסף להתקפי מיגרנה הינו פעילות ממושכת בתנועה, כזו שהגוף אינו מורגל אליה. למשל, שהייה בפארק מים, גני שעשועים, וטיולים. מכיוון שלסובלים ממיגרנות לרוב ישנה רגישות לתנועה, רגישות יתר העלולה לגרום ל"מחלת ים" וכן להתקפי מיגרנות חמורים.
עוד ב-mako בריאות:
>> מסיוט למציאות: העכברושים באים
>> זה קורה לכולם: למה באמת הידיים שלנו רועדות?
>> האם ירידה במשקל יכולה לרפא פסוריאזיס?
מה עושים?
כמובן שלא מכל הדברים ניתן להימנע. רובנו אוהבים לצאת בקיץ לחופשה ואף חשים כי אנו חייבים לעצמנו חופשה עם משפחה או חברים ולכן אנו בהכרח נבצע יציאה מהשגרה, אך חשוב לזכור כי גם בזמן החופשה הסובלים ממיגרנות צריכים לנסות ולשמור על שגרה מסוימת. כמו כן, בעלי נטייה להתקפים של מיגרנות להשתדל ולמזער גורמים נוספים להתקפים, וכן לנסות ולשמור על אורח חיים בריא, הכולל:
- שתייה מרובה של מים, לפחות 2 ליטרים ביום
- ארוחות קטנות לעיתים קרובות, לא להרעיב את הגוף.
- הימנעות ממזונות אשר ידוע כי גורמים להתקפים (פרטני).
- ביצוע פעילות גופנית מתונה לפחות 4 פעמים בשבוע למשך שעה או אפילו כל יום.
- שמירה על הרגלי שינה מסודרים.
כיצד מטפלים בזמן אמת?
כאשר רוצים לטפל בהתקף מיגרנה בעת ההתקף עצמו ניתן לקחת 'אקסידול', הניתן ללא מרשם רופא, כדור אשר מכיל אקמול, אספירין וקפאין, יעיל וכן פועל מהר וגורם להפסקת ההתקף. כמו כן, ניתן לקחת תכשירים אחרים ייעודיים למיגרנה, קבוצת תרופות 'טריפטנים' – תרופות אשר מחויבות במרשם רופא. במידה ותדירות ההתקפים גדולה, יש צורך בטיפול מניעתי ובפניה לרופא משפחה או נוירולוג.
* ד"ר רחל הרינג חנית, נוירולוגית בכירה, מומחית לכאבי ראש במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא, מקבוצת כללית