מחלת האלצהיימר היא בין המחלות הקשות של מערכת העצבים המרכזית. מדובר במחלה קטלנית וחשוכת מרפא, המתקדמת בצעדי ענק לעבר גילאים צעירים יותר מגיל 65. כיום, אחד מכל חמישה בגילאי 85-75 ילקה באלצהיימר ואחד מכל שניים מגיל 85 ומעלה. לפי מחקרים שונים, ההערכה היא כי בעוד 20 שנה יוכפל מספר החולים בישראל ובעולם כולו. לרגל יום האלצהיימר הבינלאומי המצוין כיום (שני), הנה 10 דברים שלא ידעתם על המחלה:
1. בין חמישה לעשרה אחוזים מכלל החולים בעולם הם מתחת לגיל 65.
2. תחילת הסימפטומים של המחלה - עד שבע שנים לפני אבחון הרפואי.
3. המחלה פוגעת בזיכרון לטווח הקצר, אבל החולה ממשיך ליהנות מהזיכרון לטווח הארוך, ששמור היטב במוחו.
4. הפן הרגשי של החולים לא נפגע. החולה מצליח ויכול לחוות את מגוון הרגשות שהחיים מעוררים בו: שמחה, אהבה, עצב, התרגשות ועוד.
5. המחלה משפיעה לא רק על הזיכרון, אלא גם על תחומי תפקוד נוספים כגון תקשורת, התמצאות וביצוע פעולות יום יומיות. לכן, החולים באלצהיימר נקראים פעמים רבות "חיים-מתים".
6. חולי אלצהיימר לא נראים חולים פיזית. תוכלו לפגוש כל אדם ברחוב מבלי לדעת שהוא חולה.
7. הזכרונות הקשורים למוזיקה נשמרים היטב, לכן אפילו אדם שאינו מסוגל לדבר או לנוע, עדיין יהנה מאד לשיר, לשמוע מוזיקה שהוא אוהב ולזוז על פי הקצב.
8. יש קשר הדוק בין התקדמות המחלה לבין בדידות ולדיכאון - הענקת מגע וקירבה לאדם החולה הם הדברים החשובים ביותר.
9. האלצהיימר היא מחלה תורשתית, אך היא יכולה לדלג דור ולהופיע בדור הבא.
10. אחד מכל חמישה אנשים יחלה באלצהיימר. האם זה יהיה אתה?
ועוד כמה נתונים
- בעולם יש כיום 38 מיליון חולי אלצהיימר, בישראל - נכון להיום - 200 אלף חולים מאובחנים. לפי ההערכות, כ-40-50 אלף איש לא מאובחנים. המחלה תופסת תאוצה בגלל העלייה בתוחלת החיים, אמנם יש חולים כבר מגיל 50, אך זה נדיר.
- בעוד 20 שנה יהיו במדינה כחצי מליון חולי אלצהיימר – כך לפי נתוני משרד הבריאות.
* הכתבה בשיתוף מלב"ב, העמותה המקצועית היחידה בישראל שמתמחה בטיפול בחולי אלצהיימר ומאפשרת להם איכות חיים. העמותה הוקמה בשנת 1981 על ידי פרופ' ארנולד רוזין - מנהל מחלקת גריאטריה ולאה אברמוביץ, עובדת סוציאלית בכירה בבית חולים שערי צדק, אשר הקימו מרכז יום לחולים, המספק פעילות קוגניטיבית ברמות שונות לפי צרכי המטופל. במהרה, נוצר צורך דחוף וביקוש גדול למרכזים נוספים בשפות שונות.