אחת המחלות שאנחנו שומעים עליהן לאחרונה הרבה מאוד היא מחלת הקרוהן. מחלה זו היא מחלה אוטו-אימונית, הגורמת לדלקת כרונית במעי הדק ומתפרצת בעיקר במצבי סטרס קשים. אם בעבר היא נחשבה למחלה לא שכיחה, הרי שהיום עוד ועוד אנשים מאובחנים כלוקים בה כך שהיא בהחלט נחשבת כבר למגפה. המשותף לחולים הוא שגילם נע בין גיל ההתבגרות ועד גיל 40, וצעירים בגילי ה-20 סובלים ממנה במיוחד. לנוכח נתונים מפתיעים אלה יש להגביר את המודעות לכך ולדרכי הטיפול הנוספות שמוצעות לה.

>> קרוהן: הטיפולים הפלסטיים החדשים בפיסטולה
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מהם הגורמים למחלה?

קרוהן מוגדרת כמחלת דלקת לא זיהומית שפוגעת במקטעים של מערכת העיכול, בעיקר במעי הדק ובמעי הגס, ואנחנו יודעים מעט מאוד על הגורמים הוודאיים לה. נכון להיום ידוע שהם שילוב של גורמים סביבתיים, גנטיים ואוטו-אימוניים וגורם המפתח הוא סטרס. למשל, ידוע שמי שסבל מזיהומים במערכת העיכול חשוף לה יותר וכן מי שיש לו רקע גנטי. יהודים לוקים במחלה יותר מבני דתות אחרות כך שישראל מובילה בשיעור התחלואה לנפש.

מהנתונים עולה בבירור כי מי שמנהל אורח חיים שמבוסס על תזונה מערבית מובהקת מגביר את הסיכון שלו לחלות במחלה. עוד ידוע בוודאות כי מצבי סטרס שמאפיינים את גיל ההתבגרות והילדות תורמים להתפרצויות שלה. 

מהם התסמינים המוכרים של המחלה?

המחלה פוגעת לכל אורך מערכת העיכול אבל בעיקר בדופן המעי הדק, שם היא גורמת להיצרויות, חיבורים לא תקינים בין המעיים לאיברים פנימיים סמוכים, כיבים, חום, שלשול, כאבי בטן עזים, בעיות ספיגה של ויטמין B12, ויטמין D וסידן, ירידה במשקל ותשישות וגם פיסורות ואבצסים במעי הגס. כך שברור כי המחלה גורמת לא רק לסבל רב, אלא גם לאי נעימות רבה שמשבשת את השגרה ומוסיפה למתח ולמצב הנפשי הירוד של החולה.


כיצד מטפלים בקרוהן?

יש לדעת כי כמחלה כרונית אין לה תרופה אלא יש ללמוד לחיות איתה במהלך ההתפרצויות. המטרה היא להגיע למצב של רמיסיה, כלומר הפוגה, לאורך זמן. יש מי שאצלו יש הפוגות ביניהן ויש מי שחי איתה כל הזמן.

היום ההתמודדות עם המחלה נעשית בעזרת תרופות מסוגים שונים שנועדו לטפל בהתפרצויות הדלקתיות ותופעות הלוואי שלהן, כמו פצעים וכיבים. הרפואה המערבית משתמשת בתרופות רבות שמשמשות לדיכוי מערכת החיסון שתוקפת את עצמה, או נגד הדלקות או אנטיביוטיקה נגד התפתחות החיידקים, בהן אפשר למצוא את יומירה – תרופה אנטי דלקתית אוטו-אימונית, אימורן – תרופה אוטו-אימונית, רמיקייד – תרופה אנטי דלקתית.

במקרים של התפרצות קשה ובמצבים של חסימות יבוצעו ניתוחים לקטיעת החלק הדלקתי במעי הדק או הגס.

עוד ב-mako בריאות:
>> ליהיא גרינר חושפת: זה תפריט הדיאטה היומי שלי
>> מה מזיק יותר? לישון מעט מדי או יותר מדי?
>> כך תשרפו הכי הרבה קלוריות באימון שלכם

הטיפול הטבעי לחולי קרוהן מתמקד בארבעה אמצעי טיפול:

  • תזונה
  • צמחי מרפא
  • עיסויים
  • טיפול רגשי עמוק

תזונה - הטיפול חייב להתמקד בראש ובראשונה במערכת העיכול שאותה היא תוקפת, כך שהתזונה חייבת להשתנות אצל החולים ולהתאים למאפייניה. בזמן התלקחות הדלקת החולים עוברים לתזונה פשוטה יותר ודלת שארית, כלומר דלת סיבים, גם בתזונה זו כדאי לבחור מזונות בריאים כמו אורז לבן ולא להיגרר למזונות עתירי סוכר כמו עוגיות. ברגע שההתפרצות האקוטית נרגעת יש לעבור לתזונה בריאה יותר משום שהיא גורמת לרמיסיה, מאריכה את ההפוגה ועוזרת בשיקום מערכת העיכול התשושה. תזונה כזאת צריכה להיות מותאמת אישית לכל מטופל בהתאם למצבו ולמאפיינים הפיזיים שלו ושל המחלה במקרה שלו ולא תזונה גנרית שתגרום להישנות המחלה.

צמחי מרפא – יש צמחי מרפא המוכרים מהרפואה ההודית/הסינית וצמחים מערביים שעוזרים לנו להתמודד עם מחלות מעיים דלקתיות. צמחים כאלה יוכלו להוריד את דלקתיות, לחזק את הגוף, לרפא כיבים במערכת העיכול ולהרגיע מצבי סטרס נפשיים את המטופל.

עיסויים – אמצעי חשוב בהפגת המתח והסטרס שמגבירים את התפרצות הדלקות ומקשים את ההחלמה מהן. עיסוי מאפשר רגיעה של הגוף, הפגת מתחים ומחזק את הגוף. העיסוי הרפואי ההודי הוא עיסוי שמותאם אישית למטופל.

טיפול רגשי – מחויב המציאות, משום שזהו המפתח להופעת ההתפרצויות ודרגת הקושי שלהן. ככל שייפתר מקור המועקה הרגשית שמלווה את המטופל, כך יוכל לשלוט בהתפרצויות המחלה.

חשוב לזכור שהגורם המרכזי במחלה הוא סטרס ולפעול בדרכים שונות כדי להוריד את הסטרס מחיי המטופל.

* ליטל סימון היא מטפלת באיורוודה (רפואה הודית). הקימה את פראנהוודה - קליניקה לטיפול בבעיות עיכול, בעיות הורמונליות ובניקויים.