מדענים בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת פיטסבורג, פרסמו שני מחקרים על פיהם צפויה עלייה באחוזי השפעת בחורף הקרוב, עקב ירידת החיסוניות. המחקר הדגיש כיצד ילדים צעירים עלולים להיות בסיכון במיוחד, מכיוון שהם עדיין לא פיתחו חסינות רחבה, בהשוואה למבוגרים. בנוסף להתגברות המקרים אצל הילדים עצמם, הם יכולים להדביק את הסבים והסבתות ואנשים מבוגרים אחרים.
"אנו רואים התעוררות של נגיפי נשימה, אשר אינם מבשרים טובות לקראת עונת השפעת הקרובה", מתאר אחד החוקרים מארק רוברטס, מנהל המעבדה לבריאות הציבור. "במצב הגרוע ביותר, המודלים שלנו מצביעים על פוטנציאל של עד קרוב לחצי מיליון אשפוזים כתוצאה משפעת בחורף, בהשוואה לעונת שפעת רגילה. חיסונים לכמה שיותר אנשים נגד שפעת יהיה המפתח להימנעות מתרחיש זה".
המחקר שילב אנשים מכל הגילאים ומצא כי להגדלת החיסון בקרב ילדים יש פוטנציאל לצמצם זיהומים בקרב הילדים בחצי. במחקר נמצא שאם רק 25 אחוזים יותר מהרגיל יתחסנו השנה נגד שפעת, זה יספיק כדי להפחית את שיעור ההדבקות לרמת שפעת עונתית רגילה. "כל הנתונים הללו מצביעים על כך שלמרות שחיסון נגד שפעת חשוב בכל שנה, יש חשיבות עליונה השנה למנוע עלייה דרמטית במקרי שפעת ולמנוע מבתי חולים בארה"ב להיות עמוסים".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
החסינות נמוכה והסיכון עולה
נתונים חדשים שפורסמו על ידי הקרן הלאומית למחלות זיהומיות בארה"ב מראים כי 44% מהמבוגרים בארה"ב אינם בטוחים או לא מתכוונים להתחסן נגד שפעת במהלך עונת החורף הקרובה. בסקר שהופץ אצל אלפי נבדקים ברחבי ארה"ב, נמצא כי כמעט 1 מכל 4 (23 אחוזים) הנמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים הקשורים לשפעת, אינם מתכננים להתחסן העונה. נתון נוסף שאולי מסביר את הפערים, מצביע על כך שבעוד ש-37% מהמבוגרים מודאגים מאוד מהקורונה, הרי שביחס לשפעת רק 19% דיווחו על דאגה דומה.
המומחים מציינים כי החיסון לשפעת חשוב עבור כל האוכלוסיות, אך במיוחד לאוכלוסיות המצויות בסיכון גבוה יותר לסיבוכים כתוצאה משפעת, כולל נשים בהריון, ילדים מתחת לגיל 5, מבוגרים בני 65 ומעלה, ובעלי מצבים רפואיים כרוניים מסוימים, כולל סוכרת, מחלות ריאה ומחלות לב.
בשנה הקודמת חוסנו לשפעת 52% אחוזים מכלל האוכלוסייה בארה"ב החל מגיל 6 חודשים, ירידה קלה ביחס לשנים קודמות. בעוד שבשנה שעברה נדבקו מעט בשפעת, השנה יש סיבה לדאגה. "הפעילות הנמוכה של מחלת השפעת בשנה שעברה נבעה ככל הנראה מיישום נרחב של אמצעי מניעה, כמו מסכות, התרחקות פיזית והישארות בבית", הסבירה מנהלת המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, רושל וולנסקי, בתדרוך ביום חמישי שהודיע על מאמצי חיסון נגד שפעת. "בגלל כל כך מעט מחלות בשנה שעברה, חסינות האוכלוסייה ככל הנראה נמוכה יותר, מה שמביא את כולנו לסיכון למחלות מוגברות השנה".
מקרי המוות הקשורים לשפעת בילדים ירדו מכמעט 200 בעונת 2019-2020, למקרה אחד בלבד בעונת 2020-2021, מה שהופך את השנה שעברה לעונה עם הנתונים הכי נמוכים של מקרי מוות משפעת, מאז איסוף הנתונים. בשנת 2019-2020 נרשם שיא של 199 מקרי מוות והחשש הוא ממספרים דומים בעונה הקרובה.
"מכיוון שלמרבה המזל לא הייתה לנו עונת שפעת פעילה מאוד בשנה שעברה, חלק מההורים מרגישים שהשפעת אינה מהווה דאגה", אמר אנדי שיין, המנהל הרפואי של בית החולים למחלות זיהומיות. "אני חושב שחשוב שנבין שמה שקרה בשנה שעברה היה נהדר במובן הזה, אבל יכול להיות שיש לנו פחות חסינות".