אתמול בלילה אושפזה שרה נתניהו בבי"ח הדסה, לאחר שאובחנה עם דלקת בתוספתן. שוחחנו עם ד"ר גיא אלעד, מומחה בכירורגיה כללית ממרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית, שהסביר למה זה קורה ומהם סימני האזהרה שמחייבים טיפול מיידי.
"תוספתן (אפנדיציט) הוא איבר חלול בגודל 10-5 ס"מ שמוצאו במעי הגס. התפקיד שלו אצל חיות הוא פירוק של תאית (סוג של סיבים תזונתיים). לעומת זאת, לא ברור מהו תפקידו אצל בני האדם, ולפי השערות מסוימות יש לו תפקיד מסוים במערכת החיסון של הגוף", מסביר ד"ר אלעד. "כאשר יש דלקת בתוספתן מדובר במצב חירום רפואי המצריך טיפול מיידי."
מהי דלקת בתוספתן?
"מדובר בדלקת המתבטאת בכאב בצד הימני של הבטן, שנגרמת בשל חסימה של מוצא התוספתן, עקב התנפחות של בלוטות לימפה באזור או בגלל חלקי מזון וצואה שנתקעים באזור. ברגע שהאזור נחסם מתפתח שגשוג של חיידקים באזור מה שמוביל לדלקת".
מהם הסימנים המחייבים לגשת להיבדק?
"לרוב הכאבים מתחילים ברום הבטן ונודדים לבטן ימנית תחתונה ומתמקמים שם. לעיתים היא מלווה בתסמינים נוספים כמו חום, חוסר תאבון או בחילה".
מי עלול לסבול מזה?
"כ-8 אחוזים מכלל האוכלוסייה צפויים לסבול מאפנדיציטיס. התופעה שכיחה בעיקר אצל ילדים מתחת לגיל 18, או אצל מבוגרים מעל גיל 60".
"בגיל מבוגר קיים סיכוי של 30 אחוז בערך לסיבוכים קשים במקרה שהטיפול האנטיביוטי נכשל. כמו כן, חשוב לדעת שבמבוגרים דלקת מסוג זה עשויה להעיד על סרטן המעי, וזו סיבה נוספת שבעטיה ממליצים על ניתוח שיבחן גם את הפתולוגיה של הרקמה באזור"
מהו הטיפול המקובל?
"בעבר הגישה העיקרית לטיפול בבעיה הייתה באמצעות ניתוח לכריתת התוספתן. היום לרוב מקובל להציע טיפול אנטיביוטי לילדים, ורק אם הבעיה לא נפתרת עוברים לשלב הכירורגי. אצל מבוגרים שסובלים מאפנדיציטיס לרוב יומלץ לגשת לניתוח כבר מיד לאחר האבחנה, ורק במקרים ספציפיים ניתן להציע טיפול אנטיביוטי. הסיבה היא שבגיל מבוגר קיים סיכוי של 30 אחוז בערך לסיבוכים קשים במקרה שהטיפול האנטיביוטי נכשל. כמו כן, חשוב לדעת שבמבוגרים דלקת מסוג זה עשויה להעיד על סרטן המעי, וזו סיבה נוספת שבעטיה ממליצים על ניתוח שיבחן גם את הפתולוגיה של הרקמה באזור".
איך מאבחנים?
"האבחנה מתבצעת על ידי בדיקה פיזיקלית של הבטן אצל הרופא. במקרה הצורך המטופל ישלח לבדיקת דימות – אולטרסטאונד/CT או MRI. האחרונה מומלצת בעיקר לנשים בהיריון שאינן יכולות לעבור בדיקת CT. במקביל, מתבצעות בדיקות דם שמטרתן לאתר סימנים לדלקת".
עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון "פייזר" פחות יעיל לאנשים בקבוצה זו
>> זה מה שאוכל חריף עושה לגוף שלכם
>> הסימנים שיכולים לנבא מראש מוות מקורונה
מדוע חשוב להיבדק?
"דלקת בתוספתן שאינה מטופלת עלולה לגרום לאבצס (כיס של מוגלה). מעבר לכך, עלול להיגרם התנקבות של התוספתן שגורמת לנזילה אל תוך חלל הבטן ולזיהום תוך בטני קשה. זהו מצב מסוכן מאוד שללא טיפול מתאים יכול לגרום אף למוות".
האם כריתת התוספתן משפיע על איכות חייו של המטופל?
"בדרך כלל לא. בסיום תהליך קצר של התאוששות והחלמה אפשר לחזור לשגרה מלאה".