מה הייתם עושים אם לא הייתם מצליחים לבצע את הפעולה האנושית הפשוטה של להטיל שתן לבד במשך יותר משנתיים? סביר להניח שהייתם מתפוצצים, או שלפחות הייתם מצפים ששלפוחית השתן שלכם תתפוצץ באופן מילולי. הדוגמנית ליאן וורד מעיירה בדרום וויילס גילתה לצערה על בשרה שגוף האדם יכול לשרוד תקופה ממושכת בלי להתרוקן, הודות למחלה נדירה שלקתה בה עקב ניתוח להסרת התוספתן.
וורד בת ה-27 עברה ביוני 2015 ניתוח עקב חשד לדלקת באפנדיציט. במהלך הניתוח גילו הרופאים דימום באזור השחלות של וורד, מה שהעלה חשד שיש לה ציסטה שחלתית. המנתחים טיפלו בבעיה וורד יצאה מהניתוח והייתה אמורה להחלים באופן מלא. אלא שלאחר זמן קצר גילתה כי אינה מסוגלת להטיל שתן, פיזית – "פשוט לא הצלחתי להשתין", היא מספרת.
עקב המצב החדש הרופאים סירבו לשחרר אותה מבית החולים, ובסופו של דבר התאימו לה קתטר זמני – צינורית גמישה שמרוקנת באופן ידני את שלפוחית השתן לתוך שקית – ולימדו אותה איך להכניס אותו לבד בעצמה. הבעיה היא שזה כאב לה, ומובן שהיה צורך לגלות מה גורם לזה.
בנובמבר 2015 היא אובחנה במחלה נדירה שנקראת "Fowler’s Syndrome" - מצב שבו שרירי הסוגרים בשלפוחית השתן לא מסוגלים להתרפות. "הוקל לי כל כך לדעת מה הסיבה", אמרה, "שמחתי שיש תשובות ושיש כיוון שאפשר ללכת בו". אלא שהאבחון לא בהכרח הצביע על כך שיש פתרון.
בינואר 2016 החלה וורד בטיפול ניסיוני באוניברסיטת וויילס, שבמסגרתו הוזרק לה בוטוקס לשרירים הסוגרים של השלפוחית, מה שאפשר להם להתרפות, והיא סוף סוף הצליחה להטיל שתן בצורה נורמלית. "זה היה נהדר", היא משחזרת, "אלה היו החודשים הטובים ביותר בחיי, הצלחתי ללכת לשירותים לבד וזה היה מאוד משחרר". אלא שלמרבה הצער, הטיפול שהיה אמור להחזיק מעמד למשך תשעה חודשים הפסיק לעבוד אחרי שלושה, ולא היה אפשר להמשיך אותו מעבר.
>> מצמצמים בפחמימות? 8 טעויות שאתם עושים
>> הטריק הפשוט שיעלים לך את הצלוליט
>> מרפדים את האסלה? כדאי שתקראו את זה קודם
שלפוחית מאולתרת ממעיים
הפתרון הבא שחשבו עליו הרופאים הוא קתטר קבוע שמוחדר באמצעות קיר הבטן, אבל עדיין גורם לכאבים עצומים כשהוא משתפשף בשלפוחית השתן. וורד כינתה אותו בשם "פרסי", וטענה כי היא שונאת אותו ושהוא האויב הגדול ביותר של חייה. בגללו היא גם סובלת מזיהומים מרובים בכליות ובשלפוחית – "זה ממש כואב גם אם השלפוחית ריקה וגם אם היא מלאה", היא אומרת. "אני לוקחת מורפיום בגלל הכאבים האלה, ומתפללת ליום שבו אוכל להשתין באופן נורמלי. אנשים חושבים שהמצב הזה הוא בדיחה, אבל זה רציני לגמרי וקשה לחיות ככה".
בקיץ בקרוב תעבור וורד ניתוח ניסיוני נוסף, שבמהלכו יעשה ניסיון לייצר אצלה שלפוחית שתן מאולתרת באמצעות חלק מהמעיים. "זה לא יהיה טבעי, אבל לפחות זה יהיה יותר נוח", היא מקווה. בינתיים היא מנסה ליצור מודעות למחלה באמצעות הפייסבוק, ולקדם מחקר של טיפולים חדשים: "אני רק רוצה שאנשים יידעו שזה קיים".