נקודות חן הן סמל לחינניות, ייחודיות ויופי. המפורסמות שבהן הן נקודת החן האייקונית של סינדי קרופורד, החיננית של מדונה או הצמודה לאפה של אילנית לוי. הן לא בהכרח מסוכנות, למעשה הן פשוט ריבוי של תאים שמקורם בעור (נקראים מלנוציטים) והן יכולות להתמקם במקומות שונים בגופנו. "חלק מהשומות נוצרות מחשיפה ממושכת לשמש, חלק משינויים הורמונליים שונים וחלק מנטייה גנטית שקשורה בסוג עור", מסבירה להבית אקרמן, מומחית לרפואת העור. "אנחנו לא יודעים למה נקודות חן מסויימות מתמקמות במקומות מסוימים ולא אחרים, אבל אנחנו יודעים שיש מקומות שהם יותר בעייתיים ונרצה לבדוק אותם ולעקוב".
מספרן של השומות המולדות, אלה שנוצרות בשלב המוקדם של הילדות שלנו, גדל ככל שאנחנו גדלים. גברים ונשים רבים פונים להסרת השומות שלהם מסיבות אסתטיות, אך לא כל שומה נמצאת בסיכון ויש להסירה. לאנשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן העור, או לאלו שיש נקודות רבות על פני הגוף, כדאי להיות במעקב צמוד יותר אצל רופא העור. נקודות חן שזקוקות להתייחסות מיוחדת הן נקודות חן מדממות ללא כל מגע, נקודות חן מגרדות, שומות שגדלו לפתע או שאינן סימטריות, שומות בעלת גוון לא אחיד או שומות שקוטרן גדול מ-6 ס"מ. יש נקודות חן שאינן נראות חשודות, אך עצם מיקומן הוא חשוד ויש לבדוק אותן ולעקוב.
זהירות מנקודות בכפות
זיהיתם נקודת חן בכפות הידיים או הרגליים? אפילו שהן נראות קטנות או תמימות, חשוב ללכת לברר בהקדם אצל רופא העור, מסבירה אקרמן. "אנחנו יודעים שבכפות הידיים וברגליים הנקודות חן יותר בעייתיות ואנחנו נרצה להוציא אותן כי יש להן יותר סיכוי להפוך למשהו סרטני אגסיבי. לכן אם יש לכם נקודת חן בכפות הידיים או הרגליים אנחנו נרצה לעקוב אחריהן דרך מכשיר הדרמוספקופ, שעוזר לנו לדעת אם היא תקינה או לא. בכפות הרגליים וגם בידיים אנחנו מיד מוציאים אם משהו נראה חשוד. אנחנו יודעים שמלנומות בידיים וברגלים הן יותר אגרסיביות ומגלים אותן לרוב מאוחר מדי. מלנומה בידיים וברגליים לרוב הפרוגנוזה היא פחות טובה".
בית שחי, מפשעות, קרקפת או איברים אינטימיים
כששומה נמצאת על הגב, היד או הרגל, הרבה יותר קל לנו לעקוב אחריה, אך כשהנקודות מופיעות לפתע באזורים כמו בית השחי, המפשעות, הקרקפת או אפילו באברי המין, קשה לנו לעיתים לגלות אותן או לעקוב אחריהן, אך אלו מסתבר, הרבה יותר מסוכנות וחשודות. "מלנומה יכולה להיות גם באזורים שלא קשורים לשמש כמו במפשעות או בבתי השחי, אנחנו לא יודעים לגמרי איך זה קורה ולמה דווקא הן גדלות במקומות שלא רואים את השמש בדיוק כמו שאנחנו לא יודעים למה מגיע סרטן במקום מסוים. יש דברים שמכניסים אותך לקבוצת סיכון כמו סרטן העור במשפחה מדרגה ראשונה כמו הורים אחים. מי שיש לו סרטן במשפחה, צריך להיות במצב יותר צמוד. בנוסף, אצל אנשים במצב חיסוני ירוד כמו מטופלי כימותרפיה והקרנות, יש חולשה של מערכת החיסון והם יותר חשופים לנזקי שמש ובאופן משני גם למלנומה. אנשים שהם מושתלים ומקבלים מדכאי חיסון הם גם צריכים להיות במעקב צמוד יותר", אומרת אקרמן.
יש לנו מה לעשות כדי למנוע את הופעתן של הנקודות המסרטנות?
"מה שחשוב לדעת זה שנקודות חן זה משהו שהוא תקין, זה סדר של תאים - תאי נבוס. זה חלק מהדבר הנורמלי. שמש תעודד את זה. כוויות שמש בילדות מאוד מעודד מלנומות. יש מחקרים שילדים שממש נכוו וקיבלו כוויות שמש, זה ממש מכניס לסיכוי למלנומה ולכן יש חשיבות להימנע מחשיפה לשמש כבר מגיל צעיר ולא להקל בכך ראש".
מה קורה בתקופות הורמונליות אצל נשים כמו היריון והנקה?
"בהיריון יש שגשוג הרבה יותר של גידולים של העור בגלל כל ההורמוני גדילה וההורמונים. כדי להימנע ניתן רק להישמר מהשמש. כל שאר הדברים זה קשור לגנים. אבחון מוקדם של נקודות חן, כשמוציאים מוקדם בשלב שזה טרום, אז ברגע זה נגמר הסיפור, אבל אם לא מגלים זה כבר סיפור אחר. לעומת בדיקות אחרות שלעיתים כואבות או פולשניות, הבדיקה של הנקודות חן היא לא כואבת. זה רק לקבוע תור לרופא ולתת לו להסתכל. זה ממש עשוי להציל חיים".