העלייה החדה בתחלואה בשעלת מדאיגה הורים רבים. רק בחודשיים האחרונים דווח על 18 מקרים של אשפוז בעקבות התגלות המחלה, ובשבוע האחרון אושפזו שני תינוקות במצב קשה בבי"ח שיבא. בעקבות ההתפרצות המדאיגה, יצאנו לבדוק איך מטפלים ואיך מונעים הידבקות.
תסמינים
שעלת היא מחלה המאופיינת בשיעול התקפי הנמשך כשלושה חודשים. המחלה מתפתחת בשלושה שלבים: בשלב הראשון, שנקרא הפרודרום, מופיעים תסמינים של שיעול ונזלת הנראים כמו מחלה ויראלית. בשלב זה קשה להבחין בכך שזו מחלה רצינית. בשלב השני, שהוא קשה יותר, מופיע השיעול ההתקפי שיכול לגרום לחנק והפסקות נשימה בתינוקות. השיעול מלווה בדמעות, האדמה ולעיתים הכחלה של הפנים והוא נמשך כשישה שבועות. השלב האחרון הינו שלב ההחלמה, עם ירידה הדרגתית בתדירות ההתקפים. שלב זה נמשך כשישה שבועות נוספים.
איך מאבחנים?
האבחנה היא קלינית, לפי התסמינים, וניתן לאשר אותה בתינוקות ע"י בדיקה של משטחים מיוחדים ממערך הנשימה. בילדים גדולים יותר ומבוגרים קיימת בדיקת דם לנוגדנים.
>> דלקת ריאות אצל ילדים: איך מאבחנים ולמה זה קורה?
מי בקבוצת הסיכון?
כל קבוצות הגיל יכולות לחלות במחלה, אבל קבוצת הסיכון הגבוהה ביותר היא תינוקות קטנים בשנה הראשונה לחייהם. ככל שהתינוק צעיר יותר בגילו כך קיים הסיכון שהמחלה תפגע בו בצורה קשה יותר. חשוב לדעת כי גם אנשים שחוסנו בילדותם יכולים לחלות ולהדביק, מפני שהחיסון תקף רק ל-5 או 6 שנים. צריך לקבל מנת דחף כל חמש-שש שנים כדי לשמור על רמת נוגדנים שתגן מהדבקה.
איך ניתן למנוע הדבקה?
המניעה הטובה ביותר היא חיסון. בנוסף, אם נחשפים ע"י מגע קרוב לחולה, בין אם זה בן משפחה חולה שחיים איתו בבית, או מקרה של ילדים שלומדים עם ילד חולה מאותה כיתה או אותו גן, חשוב לקחת טיפול אנטיביוטי מונע כדי למנוע הדבקה.
איך מטפלים?
הטיפול למחלה הוא טיפול תומך בלבד משום שהשיעול ההתקפי ושאר התסמינים נוצרים בעקבות רעלן שהחיידק מפריש. הטיפול האנטיביוטי שנותנים לחולה אמנם הורג את החיידק, אך לא מונע את הפעילות של הרעלן שנמצא בגוף. מטרת הטיפול היא לקצר את תקופת ההדבקה של החולה ולמנוע הדבקה של אנשים נוספים.
בנוסף לחיסון שנותנים לילדים ולתינוקות ישנה המלצה לחסן נשים הרות בטרימסטר השלישי להריון (החל משבוע 26), בלי קשר למצב החיסוניות שלהן וזאת כדי להעלות אצלן את רמת הנוגדנים למחלה. החיסון מקטין את הסיכון שהאישה תידבק ותדביק את התינוק שלה לאחר הלידה ובנוסף, מעלה את רמת הנוגדנים לשעלת אצל התינוק עצמו.
* ייעוץ רפואי ד"ר גליה גרסירו, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ילדים, ביה"ח "דנה-דואק" לילדים, מרכז רפואי איכילוב, ת"א.