זה ממש לא סוד שישיבה ממושכת אינה בריאה עבור הגוף שלנו. מחקרים אפילו קישרו את הישיבה למחלות לב, השמנה, סוכרת וסרטן. מלבד הסיכונים האלה, שלדעתנו מספיקים בהחלט, יש עוד סיכון בריאותי אחד שרוב האנשים לא מודעים אליו: "Gluteal Amnesia", או באנגלית "Dead Butt Syndrome", או בעברית – "תסמונת הישבן המת".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

נכון, זה אולי נשמע כמו התחלה של בדיחה גרועה, אבל למעשה התסמונת הזאת ממש לא נדירה. כך מסביר אנדרו בנג, כירופרקט ממכון הבריאות של קליבלנד, בראיון ל-CNN: "אני רואה פגיעות כאלה כל הזמן, רק בדרגות שונות כל פעם".

תסמונת הישבן המת מתפתחת כאשר שריר העכוז האמצעי - אחד משלושת השרירים העיקריים של הישבן - מפסיק לעבוד כהלכה. זה יכול לקרות אם אתם מבלים יותר מדי זמן ישובים על הכיסא, מסבירה קריסטן שויטן, פיזיותרפיסטית במרפאת מישיגן, אבל לא רק. "זה יכול לקרות גם לאנשים מאוד פעילים, שפשוט לא מפעילים מספיק את שרירי העכוז".

מכיוון ששריר העכוז האמצעי בדרך כלל עוזר ליציבות האגן, תסמונת הישבן המת יכולה להוביל לכאבי גב תחתון ולכאבים בירכיים, כמו גם לבעיות ברכיים וקרסוליים, משום שהגוף מנסה לפצות על חוסר האיזון. בנוסף, יש לה גם קשר ל-Reciprocal inhibition – תהליך שמתאר מערכת יחסים של "תן וקח" בין השרירים שנמצאים משני צדי המפרק. "באופן כללי, כשאחד השרירים עובד, מיד נשלח אות עצבי לשריר הנגדי שיירגע", מסביר בנג.

כפות רגליים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תסמונת הישבן המת מובילה גם לבעיות ברכיים וקרסוליים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוד ב-mako בריאות
>> סוף סוף חדשות טובות לחובבי המראה השזוף 
>> האם אכילת צ'יפס מגדילה את הסיכון למוות מוקדם?
>> כך תיפטרו מהיתושים והג'וקים - בלי כימיקלים

לכן, כשאנחנו מבלים שעות על גבי שעות בתנוחת ישיבה, כיפוף הירכיים שעובד חזק שולח אות עצבי לשרירי העכוז לנוח. "במשך הזמן, אנחנו מרגילים את שרירי העכוז שלנו להיות חלשים", מוסיף בנג.

גם אם אתם לא יושבים במשרד כל היום, תסמונת הישבן המת עדיין יכולה להכות בכם. אנשים שעוסקים בפעילות פיזית מאומצת, שמפתחת במיוחד את שריר הירך הארבע ראשי או שריר מיתר הברך, חשופים גם הם לתסמונת, ובנג מספר שנתקל גם באצני מרתון שסבלו ממנה.

אילוסטרציה (צילום: 123FR)
גם לאצני מרתון יש את תסמונת הישבן המת | צילום: 123FR

איך יודעים אם יש לנו את תסמונת הישבן המת?

דרך אחת לגלות את התסמונת היא באמצעות בדיקת טרנדלנבורג – בדיקה גופנית שבה הנבדק מרים רגל אחת לפניו בזמן עמידה. לדברי בנג: "אם האגן צונח לכיוון צד הגוף בו הרגל מורמת, זה מצביע על חולשה בשריר העכוז האמצעי".

עקומה בגב יכולה גם היא להצביע על תסמונת הישבן המת. בעוד תעלת עמוד השדרה המותנית (או הגב התחתון) צריכה באופן טבעי ליצור צורה של האות S; עקומה קיצונית יותר עשויה להצביע על כפיפה הדוקה מדי בירך, שלטענת בנג יכולה למשוך את עמוד השדרה קדימה.

איך מונעים את התסמונת?

נסו לקחת הפסקות תכופות יותר מהכיסא לאורך היום, קומו והסתובבו, או אפילו תעשו כמה מתיחות ליד השולחן. שויטן אף ממליצה להגדיר בנייד תזכורות לפי שעה, כדי להנחות את שרירי העכוז לפעול במרווחי זמן קבועים.

מסך מגע (צילום: istockphoto)
מומלץ להגדיר בנייד תזכורת להפעלת שרירי העכוז | צילום: istockphoto

כשאתם הולכים למכון הכושר, אל תשכחו לאמץ את שרירי העכוז שלכם, מזכיר בנג ומייעץ על תרגילים שכוללים סקוואטים והרמה של הרגל תוך כדי שכיבה: "תתחילו על צד שמאל ותרימו את הרגל הימנית כשהבוהן מצביעה כלפי הרצפה. זווית זו מבודדת את שריר העכוז האמצעי משריר העכוז הקטן, כך שתוך עשר עד 15 הרמות תרגישו את ההבדל". ואם אתם ממש נכנסים לזה, הוסיפו גם משקולת סביב הקרסול לאקסטרה התנגדות.

אבל מעל לכל, הדרך הטובה ביותר למנוע את תסמונת הישבן המת היא לשלב בשגרה היומיומית שלנו פעילות אחרת מלבד הישיבה. תאמינו לנו, אפשר ליהנות באותה מידה גם מקצת עמידה. "מה שלא יקרה", מפציר בנג, "אל תתנו לגוף שלכם להישאב למעגל המחזורי".

via GIPHY