לאחרונה, מדווחים יותר ויותר רופאים על עלייה במקרי הרפס בקרב מטופליהם. השילוב של לבישת המסכה והלחץ הנפשי שנוצר בעקבות מגפת הקורונה – אם עקב הידבקות בנגיף או עקב האי-ודאות הכללית שמלווה את השנה האחרונה – מוביל לעלייה בהתפרצות של מקרי הרפס בקרב האוכלוסייה. ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור ורפואה אסתטית, מסביר למה זה קורה דווקא עכשיו ואיך לטפל בהרפס ולהעלים את הפצעים כמה שיותר מהר. בנוסף, הוא מזכיר לכולנו שיש אור בקצה המגפה – החיסונים, הצפויים להביא לסיום תקופה לחוצה ומורכבת זו.
למה זה קורה?
מחקרים אחרונים בתחום מראים, כי נגיף הקורונה ונגיף ההרפס צריכים לנטרל את אותו האזור של המערכת החיסונית כדי להדביק את הגוף. נוסף על כך, מחלת הקורונה, גם במקרה א-סימפומטי, עלולה להוביל גם להתפרצות של נגיף ההרפס, בין השאר בעקבות הלחץ הנפשי שמלווה את כולנו בתקופת המגפה. ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור ורפואה אסתטית, מסביר כי לא מדובר בהדבקה מחודשת: "רוב האוכלוסייה כבר חוותה הרפס, אם כי חלקה לא מודעת לכך. אחרי הזיהום הראשוני, הנגיף מתמקם בתוך מערכת העצבים שלנו, ואז מפעם לפעם מתפרץ. הלחץ שממנו סובלים בתקופת הקורונה וגם נוכחות הקורונה מקלים על הנגיף להתפרץ".
למה עכשיו אנחנו רואים התפרצות נרחבת יותר של הרפס?
"לבישת המסכה מובילה לכך שהשפתיים והפה חווים כל הזמן יותר חום ממה שהם רגילים - החום מייבש את האזור ומוביל פעמים רבות ליצירת סדקים בעור. כמו כן, בגלל המגפה כולנו חווים הרבה יותר מתח ולחץ בחיינו. הרבה אנשים נמצאים עכשיו במתח נפשי, גם כי הם פוחדים להידבק, גם כי קרובי משפחה שלהם נדבקו, גם כי יש אי-ודאות כלכלית והילדים בבית. המתח הוא הגורם הנפוץ ביותר והחשוב ביותר מבחינה מספרית שאנחנו רואים שמוביל את מקרי ההרפס. באופן רשמי, הסיבה להרפס אינה ברורה לחלוטין – אבל אנחנו חד-משמעית רואים עלייה השנה במקרי ההרפס ביחס לשנה שעברה".
איך למנוע התפרצות הרפס דווקא עכשיו בתקופת הקורונה?
"הדבר הטוב ביותר שאפשר לעשות כדי למנוע התפרצות מחודשת של הרפס היא לנקוט כמה צעדים לטיפול בעצמכם ובעור שלכם. קודם כול, חשוב לשים קרם הגנה על הפנים ועל השפתיים עם מקדם הגנה של לפחות 30 SPF (רובנו לא שמים מסכה 100% מהזמן).
"שנית, חשוב להקפיד על שמירת הלחות באזור הפה והשפתיים - מומלץ להשתמש בקרם לחות באופן קבוע ושפתונים ייעודיים לשמירה על לחות, אחרי רחצת הפנים, לפני שעוטים את המסכה, ולפני השינה לאחר ניקוי הפנים".
"שלישית, חשוב להימנע מההרגל המגונה של ליקוק השפתיים שעלול להוביל לזיהום וייבוש נוסף של אזור השפתיים".
"רביעית, מומלץ להחליף מסכה על בסיס יומי ועדיף פעמיים ביום, או לכבס את המסכה הרב-פעמית בכל יום ויום כדי למנוע הצטברות חיידקים שמובילים לזיהום".
"חמישית, שמרו על מערכת חיסונית חזקה - אכלו באופן מאוזן ובריא, שלבו הרבה ירקות ופירות בתפריט והקפידו על פעילות גופנית קבועה, גם הקלה ביותר. אך חשוב מכול - נסו להוריד לחץ, ותרגלו 'ניהול לחץ' – סטרס מנג'מנט, נהלו אתם את המתח ואל תיתנו לו לנהל אתכם. המתח קיים והוא כאן מסיבה לגיטימית לחלוטין, אבל עלינו לדעת לנהל אותו. כל אחד צריך להתאים לעצמו את ניהול הלחצים - החל מלפנות זמן לקריאת ספר, לריצה, הליכה או סתם צפייה בטלוויזיה. זאת, בשילוב שעות שינה מספקות, וכמובן בעת הצורך לפנות לעזרה מקצועית – קופות החולים פתחו עכשיו קווים ייעודיים, ואפשר לפנות לעזרה בקהילה, וכמו כן להיתמך בחברים ובמשפחה".
עוד במאקו בריאות:
>> חושבים לוותר על החיסון השני? כדאי שתדעו את זה
>> תפסיקו עם המנהג הזה – ומערכת העיכול תודה לכם
מה לעשות אם מתחילים לראות סימנים מקדימים להופעת ההרפס או שהוא כבר התפרץ?
"חשוב מאוד להקפיד על ניקיון האזור - להחליף מסכה לפחות פעמיים ביום, או לחטא אותה. ישנם תכשירים שניתן להשתמש בהם טרם הופעת הפצעים, ושמטפלים בפצעים גם לאחר הופעתם. כיום, ישנם גם תכשירים בצבע עור המסייעים בהסתרת הפצעים במקביל לטיפול, ובעזרתם ניתן להימנע מתחושת אי-הנעימות עקב הכתם הלבן של ההרפס או המשחה הטיפולית. לרוב, התופעה עוברת תוך 7-5 ימים, אך במקרים רבים היא חוזרת. במקרה שחוויתם הרפס מעל ארבע פעמים בשנה, רצוי להתייעץ עם רופא מומחה שיציע טיפול מניעתי".