סטרפטוקוק הוא חיידק שכיח שמדביק לא מעט ילדים ומבוגרים, בעיקר בעונת החורף, כאשר קיימים תנאים טובים להדבקה. אבל לפעמים הוא גם יכול להפוך לחיידק אלים וקטלני. מה הסיכונים שיש במחלה ובאילו תנאים אפשר להימנע מנטילת אנטיביוטיקה?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"סטרפטוקוק שייך למשפחה גדולה של חיידקים שיש לה תתי זנים", אומר ד"ר רענן כהן-כרם, מומחה לרפואת א.א.ג בילדים של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה, "מה שמכנים בעגה הציבורית הרחבה 'זיהום סטרפטוקוק בגרון' - זהו סטרפטוקוק מסוג A - המזהם הדלקתי השכיח בדלקות גרון, וזאת כאשר לא מדובר בדלקות גרון ויראליות. קיים גם סטרפטוקוק פנאומוניה - חיידק שכיח במערכת הנשימה העליונה, ואחד החיידקים השכיחים שגורמים לדלקות אוזניים בילדים ומזהם בדלקת ריאות".
בהידבקות בסטרפטוקוק מסוג A ההסתמנות השכיחה היא כאב גרון או צריבה, הרבה פעמים מאופיין גם בעלייה בחום הגוף, קשיים בבליעה, וכאבים בבליעה.
איך נדבקים בחיידק?
"מי שחולה וטרם התחיל טיפול יכול להדביק את הסביבה. ההדבקה תהיה ברסס של שיעול או התעטשות דרך האוויר, בניגוד לחיידקים במערכת העיכול ששם ההדבקה נעשית במגע. שכיח שאדם חולה וכל בני המשפחה נדבקים ממנו, או ילד חולה שמדביק את כל ילדי הגן או הכיתה".
למה זה חוזר?
על מנת לדעת אם אכן מדובר בזיהום כתוצאה מסטרפטוקוק ולא במחלה ויראלית, טרם התחלת הטיפול חשוב לקחת משטח גרון (אם לקחתם אפילו מנה אחת של אנטיביוטיקה הכי בסיסית, החיידק מיד יגיב לזה והתוצאה תצא שלילית).
קיימים שני משטחים: הראשון משטח שאותו מקבלים במרפאה, שולחים את המשטח למעבדה והתוצאה מתקבלת תוך 24-48 שעות. במקרה כזה, גם אם מתחילים טיפול אנטיביוטי והתשובה שלילית, אפשר להפסיק את הטיפול. קיים גם משטח מהיר, בדומה לערכת בדיקת הריון ביתית, אותו רוכשים בבית מרקחת. תשובה עם שני פסים או פס אחד מופיעה תוך מספר דקות. אם התשובה חיובית יש בוודאות סטרפטוקוק, אך החיסרון הוא שב-5 אחוז מהמקרים, גם אם נקבל תשובה שלילית יש סיכוי שעדיין יש סטרפטוקוק. לכן הבדיקה הזו היא לא וודאית במאת האחוזים.
למה סטרפטוקוק נוהג לחזור שוב ושוב?
"יש אנשים שנדבקים בסטרפטוקוק ולא סובלים מזה בהמשך ויש שסובלים מדלקות שחוזרות על עצמן", אומר ד"ר כהן-כרם, "קשה לומר מה הסיבה לכך אך כל אחד יכול להידבק בזה ללא קשר למצב מערכת החיסון שלו, זו מחלה שכיחה ולא צריך תנאים מיוחדים כדי שהיא תתפרץ".
מה הסיכונים?
"כיוון שמדובר במחלה שמשפיעה על היכולת לבלוע ולעיתים אף לפתוח את הפה, יש סכנת התייבשות אם לא שותים מספיק, במיוחד אם זו מחלת חום, ולכן צריך להקפיד שהילד או המבוגר ישתו. התייבשות היא אחת הסיבות שמגיעים בגללה לחדר מיון. הדלקת יכולה להסתבך עם אבצס - כיס מוגלתי שהולך וגדל על השקד או בצמוד לו, ומשום שזה מחמיר את הסימפטומים, דרוש ניקוז של כיס המוגלה".
סיבוכים
ד"ר כהן- כרם מציין שאם אדם נדבק בסטרפטוקוק ולא מקבל טיפול אנטיביוטי, המחלה תעבור גם ללא טיפול. הסיבה העיקרית שמקבלים טיפול אנטיביוטי היא על מנת להימנע מסיבוכים משמעותיים. צורה אחת של סיבוך יכולה להתרחש כאשר סטרפטוקוק חודר למחזור הדם. הוא מתיישב על שסתומי הלב ויוצר שם מושבה קטנה, מה שעשוי לפגוע בתפקוד הלב באופן משמעותי. "הסיכוי שזה יקרה הוא נמוך ועם טיפול נכון, הסיכוי שזה יקרה הוא אפסי, וזו למעשה הסיבה העיקרית שהטיפול ניתן".
סיבוך אחר שעלול להיות הוא דלקת בכליות שנובעת בגלל הדרך בה הגוף מתגונן בפני סטרפטוקוק. הכליות מפרישות חלבון, ולא סופגות אותו, המצב דורש טיפול בסטרואידים ואשפוז. בדרך כלל זה חולף אבל גם יכול להיהפך למצב כרוני.
עוד ב-mako בריאות:
>> בוטוקס בסינית: הפתרונות הטבעיים שיעלימו את הקמטים
>> מתים מרעב? 6 ארוחות הבוקר שישביעו אתכם
>> טריפ מהעתיד: האם אקסטזי בדרך להפוך לתרופה במרשם?
"בנוסף, יכול להיות סיבוך נוירולוגי שקשור בזה, ועדיין לא ברור לנו איך זה קורה. ככל הנראה, כתוצאה מהתגוננות של הגוף כנגד החיידק. הסיבוך הזה נדיר יותר מאשר סיבוך כלייתי. התסמינים יהיו שינוי התנהגות ותנועות בלתי רצוניות של שרירי הידיים והרגליים", מסביר כהן-כרם.
האם מדובר בחיידק מסוכן?
"יש סטרפטוקוק שהוא חיידק טורף. לפעמים יש לזה קשר לדלקת גרון אך הוא לא בהכרח יתחיל שם. מדובר בזנים שיש להם פוטנציאל להיות אלימים, אך זו תופעה די נדירה".
יש אנשים שיותר רגישים לחיידק?
"לכל אדם יש פוטנציאל לחטוף סטרפטוקוק, בעיקר בעונת החורף בה יש תנאי הדבקה קלים, אך יש מי שסובל מזה גם בקיץ", אומר ד"ר כהן-כרם, "אנשים שיהיו יותר רגישים לחיידק הם אוכלוסיות שיש להם פגיעות או בעיות במערכת החיסונית כמו אנשים שמקבלים טיפול כימותרפי. אנשים אלה יהיו פגיעים גם לכל מחלה זיהומית אחרת, ולמי שנושא את החיידק רצוי להתרחק מהם, כי אם ידבקו, הם יחלו בזה בצורה קשה".
מה אפשר לעשות כדי שלא יחזור?
"כאשר אדם סובל מדלקת שקדים עם סטרפטוקוק מספר רב פעמים בשנה וזה פוגע באיכות ובשגרת חייו, אפשר לשקול לעיתים הוצאת שקדים. חשוב להדגיש כי היא לא מונעת לחלוטין את דלקות הגרון בעתיד, בעיקר לא הויראליות, אבל מפחיתה אותן מאוד - בעיקר את החיידקיות. צריך לזכור שבניתוח יש סיכונים ולא בטוח שחומרת הבעיה מצדיקה את העמידה בסיכונים אלו. לרוב, ילדים שנדבקים באופן חוזר בסטרפטוקוק, זהו מצב זמני, וכעבור חורף אחד או שניים יש דעיכה של הדלקות, כמו כן, זה צפוי לחלוף גם אצל ההורים הנדבקים מהם".
מה עושים כדי להפחית את ההידבקות בו?
"נמנעים מחשיפה, כל עוד זה אפשרי. כאשר אדם שיש לו סטרפטוקוק מתחיל טיפול אנטיביוטי, הסיכוי שלו להדביק הוא נמוך מאוד, משום שסטרפטוקוק הוא חיידק שרגיש מאוד לאנטיביוטיקה".
האם קיים טיפול נוסף חוץ מהאנטיביוטיקה?
"צריך להקל על הכאב, להוריד את החום ולהקפיד על שתייה מרובה, אך אין אלטרנטיבה לאנטיביוטיקה בשלב החריף של המחלה", אומר ד"ר כהן-כרם.
בדרך הטבעית
זיו אלקלעי, מטפל ברפואה סינית, ומומחה לטיפול בילדים מסביר כי וירוסים וחיידקים כל הזמן נכנסים ויוצאים והמערכת שלנו מתמודדת עם רובם. הרפואה הסינית לא מתייחסת למניעה של חיידק ספציפי, אלא בחיזוק של מערכת החיסון, כך שגם כשהמערכת שלנו תפגוש בסטרפטוקוק A היא תדע איך להתמודד איתו ולמנוע את התפתחותו. "המניעה נעשית באופן אישי, כי כל אדם שונה וצריך להתאים לו את התנאים הנכונים בשבילו על מנת שמערכת החיסון שלו תהיה חזקה ועמידה".
עם זאת, יש כמה דברים שאפשר לעשות והם נכונים לכל אדם. אופן המניעה מתפצל לשניים: לא להחליש את מערכת החיסון, וחיזוק אקטיבי של מערכת החיסון. מניעת היחלשות מערכת החיסון מתייחסת בעיקר לאורח החיים של האדם: שעות שינה מספיקות, בהתאם לגילו, תזונה בריאה ומאוזנת, שתייה מרובה, פעילות גופנית מותאמת, הימנעות מעישון, והימנעות מסטרס. כאשר לא מחלישים את מערכת החיסון, אנו למעשה מחזקים אותה. בנוסף, ניתן להשתמש בתוספים וצמחים כדי לחזק אותה: ויטמין C וויטמין D ופרוביוטיקה – הכי חשובים למערכת החיסון. צמחים מחזקים כמו ג'ינג'ר (אכילת השורש, הוספה לתבשילים, חליטת תה) אסטרגלוס, שוש קירח – ליקריץ.
"יש אנשים שיש להם נטייה לדלקות והתפרצויות חוזרות של הסטרפטוקוק, וכאשר בכל פעם הם מטופלים באנטיביוטיקה, המערכת החיסונית שלהם הולכת ונחלשת", אומר אלקלעי, "רפואה סינית מצליחה לטפל ביעילות בסטרפטוקוק ויכולה להפסיק הופעות חוזרות שלו. בבדיקה של הדופק והלשון נזהה אם מערכת החיסון חלשה או חזקה. אם היא חלשה מדי, זה סיכון גדול לוותר על האנטיביוטיקה בזמן ההתפרצות, ולכן נשלב עם האנטיביוטיקה טיפול לחיזוק ומניעה, אך אם נזהה שמערכת החיסון חזקה, ואם זו הופעה חד פעמית של הסטרפטוקוק, אפשר להימנע מאנטיביוטיקה, ולנסות דיקור וצמחי מרפא. אם בתחילת הטיפול ניכר שיפור, המערכת תתגבר לבד, אך אם אין שיפור, נשתמש באנטיביוטיקה ונחזק את המערכת החיסונית, כדי שתתמודד בקלות בפעם הבאה".
אחד הכלים העיקריים בטיפול במצב אקוטי, בחיזוק מערכת החיסון, וזירוז ההחלמה הוא טיפול בדיקור. כמו כן, ניתן לשלב טיפול בצמחי מרפא. אלקלעי מציין כי צמחי מרפא בעיקר מטפלים בהתפרצות, יש צמחי מרפא סיניים שידועים כאנטי חיידקיים:ye da qing ו-ban lan gan ו- niu bang zi ויש צמחים מערביים: שורש שן הארי, אכיניציאה, ושמן אורגנו. הטיפול נעשה בבליעה.
ניתן גם להכין משקה ביתי, שיכול לעזור לקדם את הריפוי של הסטרפטוקוק: חצי כוס לימון סחוט, כפית כורכום, שתי שיני שום טחונות ושני מטבעות וג'ינג'ר טחונים. מערבבים את הכול ביחד ושותים פעם או פעמיים ביום.
אפשר לגרגר מים עם מלח, שמחטאים את האזור וניתן גם להוסיף מספר טיפות של שמן עץ התה.
קיימים גם כדורים למציצה על בסיס אכיניציאה, וניתן להשתמש בתוסף של אבץ למציצה, שייעודו לחזק את מערכת החיסון ולקטול את החיידק. בנוסף, ניתן לקחת כמות כפולה של ויטמין C וויטמין D ופרוביוטיקה בזמן המחלה, חשוב לציין שהמינון תלוי בהתאמה אישית.