כאבי ראש הם הפרעה שכיחה מאוד וקרוב לוודאי הבעיה הרפואית השכיחה ביותר. המספרים מדברים בעד עצמם, כשבכל יום סובלים יותר מ 15,000 ישראלים מכאבי ראש - מתוכם לחלק יהיה כאב ראש קשה מאוד שיפריע לעבודה ויפגע באיכות החיים שלהם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
עונות המעבר מהוות אחד הגורמים המעוררים כאבי ראש. הסיבה לכך אינה ידועה במלואה, אבל השינויים במזג האוויר, עם חום וקור, יובש ולחות לסירוגין, וגם השינוי בשעות האור כנראה משפיעים על השעון הביולוגי וגורמים לתגובה בגוף שמתאים עצמו למצב. אצל חלק מהאנשים הדבר מתבטא גם בכאבים אחרים בגוף. הנה שני סוגים של כאבי ראש שמופיעים בעיקר בעונות המעבר:
כאב ראש מקבצי
סיום הקיץ ותחילת הסתיו מסמנים את תחילתם של כאבי ראש מיוחדים, המופיעים בעיקר בקרב גברים צעירים וקרויים כאבי ראש מקבציים או כאב קלסטר (Cluster headache). כאב הראש המקבצי נחשב לכאב הראש החזק ביותר שיש. הוא הרבה יותר חזק מכאב המיגרנה ותוך כמה דקות מרגע שהחל מגיע הכאב לעוצמה מקסימאלית. זהו כאב נוראי והחולים מתארים הרגשה חזקה כאילו העין נדחפת בכוח מבפנים החוצה, או כאילו שסכין נתקעת בתוך העין. עוצמת הכאב כה גדולה עד שהסובלים ממנו צועקים מכאב ואפילו יש כאלו שדופקים את הראש בקיר כדי לנסות להקל על הכאב. לכאב המקבצי יש נטייה להופיע תמיד באותו צד של הראש ובדרך כלל הוא ממוקד בתוך העין. נדיר שהכאב מקרין לאחורי הראש.
את הכאב המקבצי מאפיינים שני דברים שהופכים אותו לכאב מיוחד ויוצא דופן. עם הכאב מתחילה העין באותו צד של הכאב לדמוע, היא מאדימה (לובן העין נהיה כמו שנראה בדלקת העין), העין נהיית קטנה יותר והנחיר, רק באותו צד של הכאב, מתחיל לדלוף כאילו שיש נזלת. לעיתים יכול להיות במקום דלף גודש בנחיר שבצד הכאב, כמו אף סתום. לעיתים קרובות החולים אינם מודעים כלל לקיומן של תופעות אלו כי הם מרוכזים מאוד בכאב החזק.
הדבר המיוחד השני של הכאב המקבצי הוא הקשר לשעון הביולוגי של האדם. שלא כמו המיגרנה, הכאב המקבצי אינו מופיע בהתקפות לאורך כל השנה, אלא נוטה להופיע בזמנים מיוחדים בלבד, בעיקר בעונות המעבר ובייחוד בסתיו. הסובל מהכאב המקבצי יכול להיות משוחרר לחלוטין מכאב במשך חודשים רבים, אולם כאשר השעון הביולוגי שלו מודיע 'הסתיו מגיע', מתחיל גם כאב הראש. מרגע זה, יכול התקפות של הכאב בכל יום. התקפות הכאב אינן קצרות ונמשכות מ 30 דקות ועד 3 שעות ובדרך כלל כשעה. הכאב גם נוטה להופיע בשעות מסוימות, ויעיר את החולה כ 1-2 שעות לאחר ההירדמות, בדרך כלל בין חצות ל- 2 לפנות בוקר (בזמן שבו מופיע שלב מסוים של השינה הקרוי REM). תקופת כאב כזו, עם התקפות כאב יומיות כאלו, נמשכת בממוצע 4 שבועות ולאחריה יעלם הכאב כלא היה עד להפעלה חוזרת של השעון הביולוגי בשנה הבאה או לאחר כמה שנים. הופעת הכאב בצורת קבוצות בתקופת זמן מוגדרת, היא זו שנתנה לכאב את שמו, כאב מקבצי.
בתקופת הכאב החולה סובל מאוד. אמנם התקפה של הכאב נמשכת כשעה וחולפת, אולם היא משאירה את החולה מותש ומפוחד ממה שקרה לו וחלק גדול מהחולים כלל אינם מתפקדים בכל תקופת הכאב. איננו יודעים מה בדיוק ההפרעה שגורמת לכאב. שתיית אלכוהול יכולה לגרום להתקף כאב וגם ירידה בריווי החמצן.
יש טיפול לכאב המקבצי והוא מתבסס על שאיפת חמצן נקי במהלך התקף הכאב, מבלון חמצן שניתן לחולה לביתו. ,תרופות מוספות על פי הצורך וניתן לתת זריקות עצמיות שיכולות להקל על הכאב במהירות. בתקופה בה מופיע הכאב המקבצי כדאי ליטול טיפול מונע כמו סטרואידים שיש ביכולתם למנוע את התפתחות הכאב בכלל ולהפחית בצורה טובה את סבל החולה. לעיתים אני משתמש בזריקות לחסמים עצביים או במתן טיפות או משחת חומר הרדמה הניתן לחלל האף. בסך הכל, הטיפול בכאב המקבצי יעיל ומקל במידה ניכרת את הסבל.
עוד ב-mako בריאות:
>> חיטוט קטלני: על שערות הפוכות ושאר ירקות
>> חיים ומוות ביד הלשון: מה לשון שלך אומרת על בריאותך?
>> ההרגלים הרעים שעושים לנו טוב
דלקת במערות הפנים (סינוסיטיס)
בזמן הסתיו והחורף, כשהשפעת וההצטננות מתחילות להסתובב בינינו, מתרבים המקרים של סינוסיטיס, דלקת מערות הפנים שלעיתים גורמת לכאב ראש. הסינוסים, מערות הפנים, הם חללי אוויר גדולים שנמצאים בתוך עצמות הפנים. דפנות המערה מרופדות בתאי רירית, ודרך תעלות עדינות הן נפתחות אל חללי האף והלוע. תפקידן של מערות הפנים הוא לחמם את האוויר שאנחנו נושמים לפני שהוא נכנס לריאות, לסנן אותו במידה מסוימת ולתת לקול צליל עם הד.
בתוך מערות הפנים ישנה יצירה קבועה של נוזל צמיג הקרוי מוקוס, המופרש מהתאים המרפדים את דפנות מערות הפנים. כאשר למשל זיהום מווירוס במערכת הנשימה (כמו שפעת) מתפשט וחודר למערות הפנים, הזיהום יכול לפגוע בתאים המרפדים את מערת הפנים ולגרום ליצירה מוגברת של מוקוס. במקרים אלו, המוקוס אינו מופרש כהלכה אל מחוץ למערת הפנים, הוא מתחיל להצטבר במערה, ואף עלול לחסום את הפתח שלה. בשלב זה, מערת הפנים החסומה והגדושה במוקוס מהווה מקום מצוין לצמיחת חיידקים. וכאשר אלו מתרבים והגוף מנסה להילחם בתהליך, נוצרת דלקת במערת הפנים – סינוסיטיס.
כמו במחלות זיהומיות אחרות, הדלקת יכולה לגרום לחום, לעייפות ולהרגשה כללית רעה. כמו כן, לדלקת במערת הפנים מאפיינים שמוכרים לאנשים רבים: נזלת מוגלתית (ירוקה-צהובה), הפרשה מוגברת לתוך הלוע ומחללי האף. ההפרשה תתבטא בשיעול, בצורך לכחכח בגרון ובנטייה "למשוך את האף". נוצר גודש רב בריריות, האף נסתם ויש וקושי בנשימה מהאף.
כאב שיתפתח במהלך סינוסיטיס חריפה, יורגש בדרך כלל באזור מערת הפנים המודלקת ועל פי רוב במערות הלחי. זהו כאב עמום, לוחץ או שורף, בעוצמה קלה עד בינונית שיורגש על פי רוב בפנים ולא כמו כאב ראש. לפעמים, הכאב יוקרן לכוון השיניים העליונות, או לכיוון המצח. הכאב עלול להתגבר בזמן כיפוף לפנים, או לעיסה.
דלקת מערות הפנים הנה אם כן מצב חריף, חדש, שהביטוי הקליני שלו ברור למדי. דלקת זו נמשכת בדרך כלל מספר ימים ועד ארבעה שבועות. בחלק מהמקרים, לא תחלוף הדלקת לחלוטין ותתפתח דלקת כרונית במערות הפנים. להבדיל מהמצב החריף, הדלקת הכרונית מלווה בהפרשה מעטה, היא אינה מלווה בחום, והכי חשוב – בדרך כלל אינה מלוה בכאב, ואין כאב ראש.
רופא מנוסה יאבחן שיש דלקת במערות הפנים על סמך תלונות החולה. במידת הצורך, אפשר לקבל תמיכה לאבחנה בצילום רנטגן של מערות הפנים, או במקרים מורכבים יותר בעזרת CT של המערות או באמצעים חודרניים יותר. כדאי לדעת, שאצל אנשים רבים יש עיבוי של רירית מערות הפנים וממצא זה אינו בהכרח עדות לקיומה של סינוסיטיס.
הטיפול יהיה בעזרת תרופות המיועדות להפחית את הגודש בריריות, כשבמידת הצורך יינתן גם טיפול באנטיביוטיקה. הטיפול יעיל ועל פי רוב בסיומו חולפות התלונות והכאב נעלם. זכרו: סינוסיטיס כרונית אינה סיבה לכאב ראש ואין צורך לטפל בה באנטיביוטיקה.
* הכותב הוא דר' אמנון מוסק, סגן מנהל המחלקה לנוירולוגיה, מנהל המרפאות הנוירולוגיות, מרפאה לכאב ראש ופנים, מרפאה להעצמה גופנית, המרכז הרפואי תל אביב, ע"ש סוראסקי (בי"ח איכילוב).