קלקול קיבה הוא אחת הבעיות הנפוצות ביותר שכולנו חווינו בעבר וככל הנראה שנחווה שוב גם בעתיד. הוא נגרם לרוב מזיהום חיידקי או ויראלי והוא נפוץ יותר בעונות החמות כיוון שטמפרטורות גבוהות מאפשרות לחיידקים לשגשג. במילים אחרות, כשאתם משאירים סיר על השיש, בקיץ יש את הסיכוי הגבוה ביותר שיגיעו אליו חיידקים שיתרבו על גבי המזון. לרוב מדובר בחיידקים מסוג אי קולי וסלמונלה.
התסמינים של קלקול קיבה יכולים להופיע גם שעות ספורות לאחר האכילה והם לרוב יכללו:
- בחילות
- הקאות
- שלשולים
- חום
- חולשה כללית
- אובדן תיאבון
- כאבי בטן
- כאבי ראש
- כאבים בגפיים
מתי קלקול קיבה צריך להדאיג אותנו?
לרוב קלקול הקיבה יחלוף לאחר כיום או יומיים. אך אם זה נמשך יותר זמן ו/או התסמינים מתחילים להחמיר, זה אומר שכדאי להיוועץ ברופא ולבדוק שלא מדובר במשהו חמור יותר.
הנה כמה סימנים שחשוב לשים לב אליהם:
- התסמינים לא נעלמים אחרי יום-יומיים
- דם בשתן
- שלשול דמי
- חום שממשיך לעלות (מעל 38 מעלות)
- התייבשות חמורה
- שלשולים והקאות שנמשכים יותר משלושה ימים
- קשיים בדיבור וראייה
- רקע של מחלות כליה, מערכת חיסונית ירודה ומחלות מעי דלקתיות
הסימנים הללו עלולים להצביע על מצבים חמורים, כמו דלקת בתוספתן או אבנים בכיס המרה.
עוד ב-mako בריאות:
>> כי חבל: הטעות שאתם עושים אחרי אימון
>> השינוי הפשוט שיעזור להפחתת הצריכה הקלורית
>> מומחית לירידה במשקל: טיפ מנצח שיעזור לעיכול
אז איך מונעים קלקול קיבה?
חשוב להכיר את המזונות הנפוצים יותר שגורמים לקלקול קיבה, כמו עוף ומזון נא. כמו כן, תמיד יש לרחוץ ידיים במים וסבון לפני הארוחה. בזמן ההכנה, חשוב להפריד בין ירקות לבשר כדי למנוע זיהום צולב. לכן אין לחתוך ירקות בקרש חיתוך של הבשר הנא, כיוון שזה יכול לגרום למעבר של חיידקים מהבשר לירקות. בבישול הבשר החיידקים ימותו אבל את הירקות אוכלים ללא בישול וזה חושף אתכם לחיידקים מסוכנים.
מומלץ לא להשאיר סירים על השיש במשך זמן, במיוחד כשחם בחוץ. אם סיימתם לאכול, הכניסו בהקדם את האוכל למקרר, כן גם כשהוא עדיין חם. בשונה ממה שהרוב חושבים, אין בעיה עם הכנסת מזון חם למקרר. והנה עוד כמה עצות טובות שיעזרו לכם למנוע קלקול קיבה בקיץ הקרוב.