מנור בר-טוב ובן נדל הם הזוג השלישי שנפגש מתחת לחופה של העונה הנוכחית של "חתונה ממבט ראשון". היא בת 33, גדלה בעפולה, עובדת בעירית תל אביב כואדריכלית שמתמחה בשימור מבנים, הוא בן 38 נולד וגדל בחולון, מוביל את "גן ארנון" בחולון, גן של ילדים "על הספקטרום", ובמקביל מנחה צוותים חינוכיים ב"גנים משולבים" בחולון.
בפרק ששודר ביום ראשון האחרון המומחים התאימו ביניהם בהתאמה שמבוססת על השוני ביניהם. מנור היא פצצת אנרגיה, חמה והומוריסטית, בן הוא יותר מופנם, שקט ומכיל. הם הזוג שגרם לכולם להתרגש עד דמעות, כולל יעל דורון שפרצה בבכי כשבן קיבל את ההודעה על ההתאמה והודה שכל שמחה מהולה בעצב מאז האובדן של אביו, שנטל את חייו כשהיה בן 13 בלבד.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
הם נפגשו בחופה עם חיבוק ארוך מהרגיל, ונראה שהיה ביניהם חיבור מיידי. גם בפרק שאחריו החיבור ביניהם ממשיך, אבל אפשר לשים לב להבדלי הקצב ביניהם. אחת השיחות הבולטות בהקשר הזה קרתה בבוקר של ירח הדבש, כשמנור היפראקטיבית על הבוקר בעוד בן עדיין ישן. בן אומר לה: "זה מזכיר לי כשאני כותב דוחות חינוכיים תפקודיים על ילדים, אז לרוב הילדים יש את המשפט מעבר מהיר בין פעילות לפעילות שזה ממש את. היית שם, נכנסת לשירותים, יצאת לסלון, חזרת למיטה ואני חושב מה הייתה המטרה של הסיבוב הזה?".
בשלב הזה מנור מודה: "זה היפראקטיביות. אני לוקחת ריטלין, לא באופן קבוע, כשאני צריכה לשבת או אדמיניסטרציה. אני מאובחנת ADHD". בן: "רואים את זה בהתנהלות". למצלמה הוא אומר: "אני OCD שזה הכל מסודר וצריך להיות מאורגן, והיא ADHD. אבל לפעמים זה גם הולך ביחד, זה יכול ללכת ביחד". מנור: "הוא כל כך דומה לי בהרבה מובנים וכל כך שונה ממני בהרבה מובנים. יש את הדברים שהוא דומה לי, כמו ההומור והקלילות, ויש דברים שהוא שונה ממני כמו בנחת, והוא רגוע ואסוף".
הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא תופעה נפוצה. על פי נתונים של משרד הבריאות, ההערכה היא ש-5-10 אחוזים מכלל הילדים בגיל בית ספר סובלים ממנה. מרביתם ימשיכו ללקות בה גם בבגרות. ההפרעה משפיעה באופן משמעותי על התפקוד היומיומי ויכולה לפגוע באיכות החיים.
עוד ב-mako בריאות:
>> יש מצב שאתם סובלים מצליאק, אבל לא מודעים לכך
>> תרופות סבתא לחיזוק השיער: כל האופציות במטבח
>> סיבה לדאגה? התגלה זן נוסף של נגיף הקורונה
כיצד מאבחנים?
האבחון נעשה על ידי אנשי מקצוע שמוסמכים לכך: מומחה בנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד/פסיכיאטר ילדים ונוער/נוירולוג או פסיכיאטר מבוגרים או רופא ילדים התפתחותי עם ניסיון של שלוש שנים לפחות. גם פסיכולוגים שהתמחו בהפרעות קשב וריכוז יכולים לאבחן ולהפנות לרופא רלוונטי לצורך המשך טיפול.
תהליך האבחון שונה אצל ילדים ומבוגרים:
- בילדים ומתבגרים תתבצע הערכה קלינית בהתאם לקריטריונים המבוססים על מדריך DSM, שאלוני אבחון וכלים נוספים כמו מבחנים ממוחשבים, הערכה פסיכיאטרית, הערכה קוגניטיבית, הערכת כישורי למידה ועוד.
- במבוגרים ההערכה הקלינית תכלול שאלוני אבחון המותאמים למבוגרים, וכלים נוספים כמו מבחנים ממוחשבים, הערכה פסיכיאטרית, מבחנים פסיכולוגיים, הערכת כישורי למידה ועוד.
איך מטפלים?
הטיפול לרוב יהיה תרופתי, אם כי ישנם מטופלים שאין יכולת להתאים להם טיפול תרופתי. הטיפול התרופתי עשוי לשפר את התפקוד היומיומי ואף יכול לתרום לשיפור התפקוד העתידי. רבים ממליצים על טיפול משולב של תרופות עם טיפול נוסף שיסייע בתחומים שונים בחייהם של המאובחנים שמושפעים ונפגעים כתוצאה מההפרעה.