יום האיידס הבינלאומי חל היום (1.12) מדי שנה, ומטרתו להעלות מודעות לווירוס ה-HIV. העשורים האחרונים הביאו עמם מודעות גבוהה לנגיף, מגוון טיפולים ותרופות, ואף טיפול תרופתי המונע הדבקה. הללו הובילו לירידה בשיעורי ההדבקה והתמותה מ-HIV בישראל ובעולם, בהשוואה לשנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת. אך גם לצד המגמה המעודדת, מעל 37 מיליון א/נשים בעולם חיים עם HIV, כאשר בשנת 2020 לבדה כמיליון א/נשים מתו בעקבות תחלואה הקשורה ל-HIV.
פערי הבריאות בין המינים משתקפים גם בהקשר ל-HIV. על פי דו"ח של UNAIDS לשנת 2020, 53% מתוך החיים עם HIV הן נשים ונערות, כאשר חלקן של נערות ונשים צעירות בגילאי 15-24 גדול באופן לא פרופורציונלי לשיעורן באוכלוסייה. באפריקה, שם שיעורי הנשאות והתחלואה גבוהים במיוחד – 6 מתוך 7 הדבקות חדשות בגילאי 15-19 קורות בקרב נערות. בשנת 2020 לבדה, חלקן של נערות ונשים החיות מדרום לסהרה היווה 63% מההדבקות החדשות ב-HIV ברחבי העולם. נערות ונשים החשופות לאלימות פיזית או מינית, נשים טרנסג'נדריות וא/נשים במעגל הזנות – נמצאות בסיכון גבוה אף יותר להדבקה. גם הסיכון לתמותה הקשורה ל-HIV גבוה יותר בנערות ובנשים החיות עם הנגיף בהשוואה לגברים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
טיפול המונע הדבקה ב-HIV נמצא בשימוש מזה מספר שנים. הטיפול שניתן לפני חשיפה לווירוס נקרא PrEP ודורש נטילת כדור אחד ביום של תרופה בשם אמטריביר. בשנים האחרונות הטיפול נמצא בסבסוד סל הבריאות הישראלי וקופות החולים, עבור א/נשים בסיכון גבוה להדבקה.
אך בעוד שטיפול ה-PrEP בכדורים עשה שינוי בדרך בה העולם מתמודד עם HIV, בפני נערות ונשים עומדים חסמים ייחודיים: שיעורים גבוהים יותר של אלימות מגדרית, אונס ותקיפה מינית, היותן נתונות תחת שליטה כלכלית או פיזית של גברים בקרבתן, וחיים "הישרדותיים" יותר – מקשים על נטילה תקינה של הטיפול הקיים בכדורים.
על הקשיים הייחודיים האלו ביקשה לענות קבוצת IPM - International Partnership for Microbicides – התאגדות ללא מטרת רווח שנוסדה ומנוהלת בידי נשים, עבור בריאות נשים (האתר של IPM מתייחס לכל הא/נשים עם מערכת נקבית). מתוך היכרות והקשבה לשטח, הקבוצה מיפתה את האתגרים הניצבים בפני נערות ונשים "בחיים האמיתיים", ופיתחו טבעת נרתיקית המשחררת תרופה כנגד HIV באופן מתמשך.
עוד ב-mako בריאות:
>> 8 מיתוסים על HIV שהגיע הזמן לנפץ
>>הכל על מחלת האיידס ו-HIV
>>נשאים מספרים: כך זה מרגיש לחיות עם HIV
מניעה חלקית עדיפה על היעדר כל מניעה
הטבעת הגמישה עובדת על טכנולוגיה דומה לטבעת למניעת הריון, נובהרינג. אך שלא כמו הטבעת המפרישה הורמונים, הטבעת למניעת HIV משחררת תרופה בשם דפיווירין (dapivirine), אשר מטרתה לעבוד באופן מקומי ולמנוע הדבקה ב-HIV דרך הנרתיק. כיוון שספיגת התרופה למחזור הדם יחסית זניחה, סביר להניח שגם תופעות הלוואי הסיסטמיות (הכלליות) פחותות בהשוואה לטיפול בכדורים.
הפרשת התרופה היא הדרגתית ומתמשכת לאורך 28 ימים. החלפת הטבעת מדי חודש לא דורשת עזרה רפואית, ובדומה לטמפון או גביעונית – מתבצעת על ידי המשתמשת. היתרונות של דרך הטיפול הזו ברורים, במיוחד עבור מי שמתקשה, מכל סיבה שהיא, ליטול כדור מדי יום. יתרון נוסף עבור נשים רבות הוא הדיסקרטיות, והעובדה שטבעת נרתיקית נתונה יותר לשליטתן.
נכון למחקרים הקיימים היום, הטבעת מונעת בין 35-50% ממקרי ההדבקה ב-HIV. על אף שמדובר במניעה חלקית ובאחוזים שנחשבים נמוכים למדי בהקשרים אחרים, מניעה חלקית עדיפה על היעדר כל מניעה, בייחוד באוכלוסיות בסיכון גבוה במיוחד, כא/נשים בזנות. בנוסף, השימוש בטבעת יכול להיעשות לצד פרקטיקות אחרות למניעת הדבקה ב-HIV, כמו שימוש בקונדום או טיפול מקביל בכדורים, ובכך לשפר את היעילות הכללית של הטיפול.
נכון להיום, הטבעת נמצאת בתהליכי אישור במספר מדינות באפריקה ותעמוד לאישור ה-FDA בתחילת שנת 2022. כמה ארגוני בריאות גדולים כבר הביעו אמון בפיתוח, כמו ארגון הבריאות העולמי (WHO) אשר המליץ בתחילת 2021 על השימוש בטבעת כמרכיב אחד במכלול אמצעי המניעה הקיימים, וכמו EMA, הסוכנות האירופאית לרפואה, אשר הביעה לפני כמה חודשים דעה חיובית על השימוש בטבעת.
לבריאותה – רפואה פמיניסטית היא ארגון ללא מטרת רווח, לקידום בריאות שווה לנשים ולהט"ב והטמעת גישה פמיניסטית לרפואה. לעמוד הפייסבוק של לבריאותה