בהלת החצבת שהתעוררה לאחרונה, הציתה מחדש את הדיון הישן בעניין נחיצותם של החיסונים. בעוד שגורמים האמונים על בריאות הציבור, ביניהם משרד הבריאות וציבור הרופאים, שבים וקוראים לציבור לחסן ולהתחסן, חלק מסוים מההורים עדיין מסרב לשתף פעולה עם העניין.

"בדרך כלל הסיבות לסירוב נובעות מחשיפה לתכנים לא מקצועיים", אומר ד"ר אלכס גורי, מומחה למחלות זיהומיות ולרפואת ילדים ומנהל מרפאות ילדים בקפלן. "היום קל מאוד להיחשף למידע בלתי מהימן ובלתי מבוסס. ולמרות זאת, אני חושב שכשמישהו מתנגד למשהו כל כך מהותי שיכול להציל חיים, שהוכח באלפי מחקרים כבטוח ויעיל, הוא חייב לוודא שהדעות שלו מתבססות על אמת מדעית. עדיין לא נתקלתי אפילו במאמר אחד ממקור רציני, שכולל טענות נגד חיסונים. הסיבה היא שאין כזה. לכן, אני מציע לכל מי שנתקל בטענות כאלה, לבקש הוכחות מחקריות ולא דיבורים".

ומה לגבי תופעות הלוואי האפשריות? "באופן תאורטי, ממש כמו בכל שימוש במשכך חום או בתרופה, כל חיסון עלול לגרום לתופעות לוואי, ובמקרים קיצוניים ביותר גם לתגובות חמורות", אומר ד"ר גורי. "עם זאת, חשוב להדגיש שחיסוני השגרה ניתנים למיליוני ילדים ברחבי העולם. הם בטוחים מאוד ונבחנים היטב בטרם השימוש. והחשוב מכל: חיסונים אלה, מגנים מפני מחלות שבעטין ניתן לסבול בשעור גבוה בעשרות מונים, הן מתופעות לוואי חמורות והן ממוות. כך לדוגמה – אחד מכל אלף ילדים שיחלו בחצבת ימות מהמחלה וחלק מהחולים יסבלו מסיבוכים קשים". 

בעזרת ד"ר גורי, ריכזנו את המידע החיוני לגבי המחלות, החיסונים ותופעות הלוואי. חלק זה יעסוק באדמת, חזרת, אבעבועות רוח, פפילומה, שפעת וגם בחיסון המדובר ביותר בתקופה האחרונה: החיסון נגד חצבת.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

>> חיסוני השגרה חלק א': צהבת, פוליו, טטנוס, דיפטריה, שעלת, רוטה

חצבת: המידבקת ביותר

המחלה נגרמת ידי נגיף החצבת ("רובאולה"). למעשה, היא כל כך מדבקת שארגון הבריאות העולמי קבע שכל מי שנולד לפני 1958, כלומר כעשור לפני הופעת החיסונים, נדבק וחלה במחלה גם אם הם לא ידע על כך. "הנגיף ניתז באוויר מההפרשות הנשימתיות של החולה ויכול להישאר בחלקיקים מיקרוסקופיים שבו במשך דקות ארוכות ואף כמה שעות. זו הסיבה שאפשר להידבק במחלה גם אם רק נכנסים לחלל שבו שהה חולה חצבת כעבור פרק זמן. זה יכול לקרות למשל במעלית, באוטובוס או במטוס שבו שהה קודם לכן חולה בחצבת. יתרה מכך, כמעט כל מי שלא חלה בחצבת ולא חוסן נגד חצבת שייחשף – יפתח מחלה. יוצאים מן הכלל הם רק היילודים שמוגנים באופן חלקי על ידי הנוגדנים שעוברים מהשלייה ברחם מהאם", מסביר ד"ר גורי.

בדומה למחלות ויראליות אחרות, המחלה מתבטאת תחילה בחום מאוד גבוה, בנזלת, בהתעטשויות ושיעול, בכאבי גרון, באודם בעיניים, כאבי ראש, בבחילות בשלשולים, בהקאות ובהרגשה כללית רעה. כעבור יום יומיים מתחילת המחלה, תופיע הפריחה האופיינית במראה של כתמים אדומים קטנים ומאוד צפופים. ברוב המקרים היא מתחילים בפנים, בצוואר ובפלג הגוף העליון ובהמשך מתפשטת בכל הגוף. שיעור גבוה של חולים מפתחים דלקת ריאות קשה ודלקות אוזניים. מה שמסוכן אף יותר היא הפגיעה שתיתכן במערכת העצבים המרכזית (דלקת קרומי המוח ודלקת מוח). למרות כל ההישגים של הרפואה המודרנית, עדיין ניכרת תמותה מהמחלה באחד מתוך אלף חולים. מספר דומה מייצג את אלה שנותרים עם סיבוכים קשים בעקבותיה. סיבוך נוסף, קשה ומאיים במיוחד עשוי להופיע בערך 10 שנים לאחר הופעת החצבת, כאשר אחד מאלף חולים יפתח דלקת מוח קטלנית שנקראת SSPE.

החיסון: ניתן בגיל שנה ובכיתה א', כחלק מהחיסון המשולב (MMRV), הכולל גם הגנה מפני חזרת, חצבת ואדמת.

תופעות לוואי (של חיסון MMR/MMRV): מכיוון שמדובר בחיסון "חי מוחלש", למעשה מוחדרים לגוף וירוסים מוחלשים שלאחר דגירה של 7-14 ימים, מפתחים תופעות של מחלה ויראלית קלה ברוב המקרים. בערך 10-15 אחוז מתוך המתחסנים יחוו עליית חום. כמו כן, לעיתים עלולה להופיע גם פריחה שאינה מזיקה.

לעיתים נדירות (בערך באחד מתוך 3,000 מחוסנים), ייתכן פרכוס חום. לעיתים רחוקות מאוד  (אחד לכמה עשרות אלפי חיסונים), המחוסן עלול לסבול מתרומבופניה, תופעה המתבטאת בירידה בספירת טסיות, שניתנת לטיפול. עם זאת, ד"ר גורי מבהיר: "הוכח ללא כל צל של ספק שחיסון זה (או כל חיסון אחר בחיסוני השגרה), אינו קשור לאוטיזם, הנחשב לתופעה גנטית".

ילד שוכב במיטה (צילום: pavla, Shutterstock)
המחלות שמתחסנים נגדן מסוכנות יותר מתופעות הלוואי של חיסונים | צילום: pavla, Shutterstock
 

חיסון חצבת למבוגרים

חיסון נגד חצבת מומלץ לא רק למי שנחשף במקרה לחולה במקום ציבורי. מתי כדאי להתחסן, כמה מנות צריך לקבל והיכן ניתן לעשות את זה? כל מה שחשוב לדעת בנושא

גם אם נדמה שהתפרצות החצבת הנוכחית כבר מאחורנו, העובדות בשטח מראות אחרת. בכל יום שומעים על חולה שנסע באוטובוס או שהה במקום ציבורי כזה או אחר וסיכן אוכלוסייה שלמה.

ההמלצה לחסן פעוטות מפני צהבת במסגרת חיסוני השגרה מוכרת וידועה - חיסון נגד המחלה יצמצם באופן משמעותי את הסיכוי לחלות בה ובעיקר את הסיבוכים הקשים שעלולים להתעורר בעקבותיה, ביניהם דלקת קרום המוח ואף מוות. אבל מה לגבי מבוגרים? האם רק מי שנחשף לחולה חצבת חייב להתחסן? היכן ניתן להתחסן והאם זה כרוך בתשלום? עשינו סדר: 

מהן ההנחיות לחיסון מבוגרים?

החיסון מומלץ לכל מבוגר שלא חלה בחצבת ולמי שנולד לפני שנת 1978– כלומר בטרם כניסת החיסון למסגרת חיסוני השגרה. גם למי שחוסן בעבר רק במנה אחת מכל סיבה שהיא, מומלץ להשלים מנת חיסון שניה. אנשים שנולדו לפני שנת 1957 נחשבים מחוסנים, מאחר שבשנים האלה לא היה חיסון והסיכוי להיחשף למחלה באותן שנים גדול מאוד.

באילו מקרים עולה חשיבות החיסון?

כאמור, השלמת החיסון מומלצת לכל מי שלא חוסן בהתאם לתוכנית המקובלת היום. כלומר, לילידי 1957 – 1977. כמן כן, כל מי שמסיבה מסוימת קיבל רק מנה אחת צריך להשלים מנת חיסון שנייה. לילדים או למבוגרים מעל גיל שנה שלא חוסנו כלל, החיסון ניתן בשתי מנות בהפרש של ארבעה שבועות לפחות.

במקרים מסוימים החשיבות להתחסן עולה, למשל בסיטואציות הבאות:

  • לפני טיסה – מומלץ להתייעץ עם מרפאת המטיילים הקרובה, לפחות 6 שבועות לפני הנסיעה, על מנת לקבל מידע על צורך בחיסון, שיינתן בהתאם ליעד הרלוונטי.
  • למי שמתגורר באזור שבו המחלה שכיחה, בהתאם לנתוני משרד הבריאות.
  • בעת חשיפה לחולה חצבת במיקום ציבורי, בהתאם לדיווחים בתקשורת ובאתר משרד הבריאות. 

האם החיסון ממומן? 

החיסון המיועד למבוגרים אינו קיים בסל הבריאות, ולכן נדרש לשלם עבורו, למעט במקרים של חשיפה לחולה חצבת, שבעקבותיה ימומן.

האם חיסונים זמינים לציבור והיכן ניתן להתחסן? 

כן. אפשר להתחסן בכמה דרכים: במרפאת מטיילים, בבתי החולים, באמצעות רכישת החיסון באופן עצמאי בבית המרקחת והתחסנות במרפאת אחיות. חשוב לדעת שמאחר שהחיסון לרוב אינו ממומן כאמור, העלות עשויה להשתנות בהתאם למדיניות המרפאה או האזור.

מה עושים במקרה שלא בטוחים שמחוסנים?

באופן כללי, כל מי שנולד לפני 1978 זקוק למנת חיסון. במקרה שלא בטוחים או אין אסמכתה שתעיד על חסינות, תמיד אפשר לגשת לרופא המשפחה שיוכל לסייע בבירור. באופן כללי, אין הנחיה גורפת לבדיקת נוגדנים למחלה באמצעות בדיקת דם, כיוון שהיא אינה בהכרח מהווה מדד מדויק.

האם חיסון חצבת כולל הגנה מפני מחלות נוספות? 

חיסון חצבת ניתן כחיסון משולב (MMR), הכולל גם רכיב נגד אדמת ורכיב נגד חזרת. 

* המידע באדיבות משרד הבריאות ו"מדעת"

 

אדמת

ברוב המקרים, מדובר במחלה ויראלית קלה הכרוכה בחום גבוה, בכאבי ראש ובפריחה אופיינית. המחלה נגרמת על ידי נגיף האדמת, בלועזית – רובלה (Rubella, להבדיל מRubeola – נגיף החצבת). גם אדמת עוברת בהפרשות נשימתיות, בדומה לשפעת, היא מדבקת מאוד אבל פחות מחצבת או אבעבועות רוח. לעיתים רחוקות, הנגיף יכול לגרום לתופעות קשות יותר, ביניהן: דלקת קרום המוח או דלקת של שריר הלב. ואומנם הסכנה הגדולה היא הפגיעה בעובר במקרים בהם האם שאינה מחוסנת חולה במהלך ההיריון. עוברים כאלה עלולים להיפגע באופן משמעותי מהמחלה. "למרבה השמחה, אחרי ההתפרצות הגדולה שארעה בתחילת שנות האלפיים, בשנים האחרונות כמעט לא נתקלים במקרים של אדמת בישראל אודות ל'חיסוניות העדר', אבל המחלה קיימת בעולם. לאחרונה מתרחשת התפרצות משמעותית ביפן, וזה רק עניין של זמן שמקרים כאלה יופיעו גם בישראל".

החיסון: כאמור, ניתן יחד עם החיסון נגד חצבת, חזרת ואבעבועות רוח כחלק מחיסון MMRV.

תופעות לוואי: אותן התופעות של חיסון MMRV.

אבעבועות רוח: מחלה קלה שעלולה להסתבך ואף לסכן חיים

כל מי שחלה במחלה בגיל הילדות, ודאי זוכר את הגרד המטריד בכל הגוף. למעשה מדובר בנגיף ממשפחת ה"הרפסים" הידועה לשמצה, שעובר בטיפות מיקרוסקופיות באמצעות האוויר, בדומה לחצבת, ולכן הוא מידבק מאוד.

ברוב המקרים מדובר במחלה קלה הכרוכה בחום גבוה ובפריחה מלווה בשלפוחיות מגרדות מאוד. ואולם, לעיתים יתכנו סיבוכים: השלפוחיות נוטות להזדהם באמצעות חיידקי עור העלולים לגרום לזיהום ברקמות רכות ובמקרים נדירים אף לאלח דם (תופעה מסכנת חיים). לעיתים רחוקות תופיע דלקת ריאות סוערת שתיגרם על ידי הנגיף עצמו או על ידי החיידקים שמסבכים את המחלה. בדומה לאדמת, גם מחלה זו מסוכנת מאוד לנשים בהריון. ד"ר גורי מציין שהמחלה מתפרצת מדי פעם למרות החיסון, אבל ברוב המקרים, ילד מחוסן יתגבר עליה בקלות רבה יחסית.

החיסון: ניתן יחד עם החיסון נגד חצבת, חזרת ואבעבועות רוח כחלק מחיסון MMRV.

תופעות לוואי: אותן התופעות של חיסון MMRV.

אבעבועות רוח (צילום: shutterstock)
לעתים יתכנו סיבוכים. אבעבועות רוח | צילום: shutterstock

חזרת: עלולה לגרום לדלקת בלבלב

גם חזרת היא מחלה ויראלית, אשר נגרמת על ידי נגיף החזרת. ברוב המקרים, מדובר הביטוי קל יחסית ומתבטא בחום גבוה, בהרגשה רעה, בכאבי ראש ובנפיחות של בלוטות הרוק בפנים. בלוטות הרוק המוגדלות ביחד עם בלוטות הלימפה המוגדלות בצוואר הקדמי גורמות למראה האופייני, המזכיר מראה של חזיר. לעיתים רחוקות המחלה עלולה לגרום לדלקת באשכים העלולה לגרום לסיבוכים כמו למשל ירידה בספירת זרע. כמו כן המחלה עלולה לגרום לדלקת בלבלב, שעלולה לגרום אף למוות.

החיסון: ניתן יחד עם החיסון נגד חצבת, חזרת ואבעבועות רוח כחלק מחיסון MMRV.

תופעות לוואי: אותן התופעות של חיסון MMRV.

עוד ב-mako בריאות:
>> 7 דברים שקורים לכם בגוף כשאתם שותים קפה
>> יש אלוהים: הדרך המפתיעה להעלים צלוליט
>> 1 מכל 4 סובלים מהמחלה - ורבים לא מודעים לכך

שפעת

אחת המחלות הווירליות השכיחות ביותר בחורף, הנגרמת כתוצאה מזיהום בדרכי הנשימה העליונות. היא מאופיינת בחום גבוה, כאבי שרירים, חולשה כללית, שלשולים וכאב ראש. קל מאוד להדבק בה, באמצעות טיפות רוק הניתזות בעת שיעול או מגע. למרות הסברה כי עדיף לחלות באופן טבעי וכך לחזק את המערכת החיסונית, העובדות מראות אחרת. "ראשית, בכל שנה משתנה הרכב זני הווירוס מחדש, ולכן סביר להניח שמי שחלה בשנה קודמת, לא יהיה מוגן בזו שאחריה. שנית, דווקא חיסון המורכב ממספר זני וירוס (אנטיגנים), מעלה את הסבירות לחיסוניות טובה יותר משנה לשנה, ואכן הוכח במספר מחקרים שמי שמקפיד להתחסן מוריד את הסיכון הכללי לחלות".

ולמה בעצם חשוב להתחסן? "שפעת היא לא רק מחלה של חום וכאבים, 20 אחוז מהחולים יחוו סיבוכים, החל מדלקת ריאות ועד למוות. האוכלוסייה המבוגרת היא המועדת ביותר היא בעיקר תינוקות וקשישים, אך חיסון זה מומלץ עבור כל האוכלוסייה. 

החיסון: מאחר שכאמור זני השפעת אינם קבועים, היעילות משתנה משנה לשנה ולכן גם חשוב לשוב ולהתחסן בכל שנה מחדש. מחקר גדול שפורסם ב journal of infectious diseases הוכיח שחיסון נגד שפעת אמנם אינו יעיל במאה אחוזים - אך הוא מוריד את הסיכון לסיבוך משפעת ב-74 אחוזים. ד"ר גורי מציין כי בימים אלה עמלים מדענים ברחבי העולם על פיתוח חיסון יעיל יותר.

תופעות לוואי: לרוב אין. עם זאת, תיתכן עליית חום קלה וכן רגישות מקומית. בכל מקרה ד"ר גורי מדגיש: "חיסון השפעת אינו גורם לשפעת!", עם זאת הוא אינו מגן מפני זני וירוס אחרים שאף הם שכיחים בחורף ומכאן ככל הנראה מקור הטעות.

פפילומה

המחלה עוברת בעיקר במגע מיני או במגע של פה, באמצעות נגיף הפפילומה האנושי- HPV. קיימים עשרות זנים של נגיף פפילומה, המסוגלים לגרום להופעה של שינויים בעור, יבלות ויראליות בידיים, יבלות באברי המין וגם לנגעים טרום-סרטניים וסרטניים באברי המין וברירית הפה.

הסרטן המוכר ביותר המיוחס לפפילומה הוא סרטן צוואר הרחם. למעשה מדובר רק באחד מתוך שורה של גידולים רבים שהנגיף עלול לייצר. אמנם ברוב רובם של מקרי ההדבקה אין סכנה, אך לא ניתן לצפות מראש מי מאלה שנדבקו יפתח מחלה משמעותית יותר ומכאן חשיבות החיסון. כמו כן, מאחר שסרטן צוואר הרחם הוא כאמור לא הסיכון היחיד שקשור לנגיף הפפילומה, חשוב שגם בנים יחוסנו.

החיסון: הוא יעיל בעיקר בהנחה שמתחסנים לפני ההדבקה בנגיף, ולכן חשוב שהוא יינתן לפני הגיל שבו מתכננים לקיים יחסי מין. בשגרת החיסונים בארץ החיסון, הוא ניתן בשתי מנות בכיתה ח', לשני המינים.

 תופעות לוואי: מדובר בחיסון מהונדס של חלבוני נגיף שחוברו לנשאים חלבוניים על מנת ליצור חיסוניות טובה נגד מגוון זני הווירוס. לכן תופעות לוואי משמעותיות הן נדירות מאוד. למרות זאת, יתכנו אדמומיות ונפיחות באזור ההזרקה, ויש גם דיווחים על התעלפויות בעקבות החיסון, אבל ד"ר גורי מסביר שכנראה שמדובר בתופעה של התעלפות מהזריקה עצמה ולא מהחומר המוזרק. מחקרי ענק שנערכו במימון ממשלתי (שאינן מטעם חברות תרופות) במדינות רבות, הוכיחו שהחיסון בטוח לשימוש ויעיל.

_OBJ

צהבת A  (הפטיטיס A)

המחלה נגרמת על ידי נגיף צהבת A  העובר מאדם לאדם דרך מערכת העיכול, באמצעות ידיים לא שטופות או באמצעות מזון מזוהם. הסימפטומים האופייניים כוללים: חום גבוה, שלשולים, הקאות, חולשה, צמרמורת ובהמשך גם הופעה של עור צהבהב. הצבע הצהוב נובע מחומרי פירוק הדם שהכבד החולה אינו מצליח לפנות (בעיקר את החומר שנקרא "בילירובין"). ב0.5-2% מהמקרים, המחלה עלולה לגרום לתמותה, עקב כשל כבדי. חלק מהחולים הקשים ינצלו על ידי השתלת כבד. כיום אין טיפול למחלה למעט הטיפול התומך שמסייע להקל על תופעות הלוואי של המחלה במקרים מסוימים, אך לא מרפא.

"המחלה נדירה בעולם הארצות המפותחות (צפון אמריקה ואירופה מערבית), ואולם בארצות נחשלות היא נפוצה מאוד. בארץ היא לא מאוד נפוצה אך גם לא נדיר להיתקל במקרים כאלה", מזהיר ד"ר גורי.

 החיסון: הוא למעשה נגיף מומת ("מנוטרל"), והוא יעיל ב95% לאחר מנה אחת וכמעט ב100% אחרי שתי מנות. בשגרת החיסונים בארץ החיסון ניתן בגיל שנה וחצי ובגיל שנתיים. בבקו"ם החיסון ניתן לחיילים המיועדים לשרת ביחידות קרביות ולעובדי מזון שלא קיבלו את החיסון בילדותם.מעבר להמלצה לחסן במסגרת חיסוני השגרה, נהוג להמליץ לכל מבוגר שנוסע לאזורים נחשלים, לקבל את החיסון בטרם הנסיעה.

 תופעות לוואי: החיסון מאוד בטוח וכרוך במעט תופעות לוואי. בקרב  1-3% מהמחוסנים תיתכן עליית חום, חולשה או ירידה בתאבון לאחר החיסון, לפרק זמן קצר.

>> חיסוני השגרה חלק א': צהבת, פוליו, טטנוס, דיפטריה, שעלת, רוטה