בישראל מאובחנות בכל שנה 5,000 נשים עם סרטן השד וכ-50 גברים. על פי האגודה האמריקנית לסרטן, מקרים של נשים שאובחנו עם סרטן השד גדלים בהתמדה בכ-0.5% מדי שנה. הנתונים הסטטיסטיים האלה מדאיגים, אבל הם גם משמשים עבורנו הנשים תזכורת טובה לכך שעלינו להיות פרואקטיבית ולהקפיד על בדיקות שד באופן קבוע.

אומנם, מציאת גוש היא אחת הדרכים הנפוצות ביותר לאיתור סרטן שד מוקדם - עד 40% ממקרי סרטן השד בנשים אכן מתגלים כך. עם זאת, ישנם מספר תסמינים אחרים שעלולים לעורר חשד, ולכן גם אם לא זיהית גושים בבדיקות עצמיות, חיוני להיות מודעת אליהם, ולפנות לרופא להתייעצות בעת הצורך. להלן כמה מהתסמינים הבלתי צפויים של המחלה.

שינוי בעור השד

העור שלך יכול לספר לך הרבה על הבריאות שלך. לדוגמה, שינויי צבע בעור יכולים לאותת על בעיות במחזור הדם או על מחלת כבד, בעוד שפריחות יכולות להיות סימנים למגוון של מצבים רפואיים. גם כשמדובר בסרטן השד למראה העור יש משמעות. פריחות מגרדות או קשקשיות בפטמה יכולות לפעמים להיות סימן לסרטן השד, וכך גם עור שד כהה או חם למגע. שינויים בעור יכולים להיות סימן מסוים לסוג של סרטן שד המכונה סרטן שד דלקתי, אשר עלול לגרום לגירוד חריג בשד. יש נשים שחוות אדמומיות על יותר משליש מהשד שלהן, ובמצב כזה בנוסף למישוש מומלץ להשלים בדיקה חזותית של השדיים במהלך הבדיקה העצמית הגופנית כדי לזהות שינויים בעור. בנוסף, בצקת או עיבוי עור או יכולים להיות סימן מחשיד הדורש בדיקה, גם אם מופיעים פצעים בעור או שינוי בצבע העור אפילו אם מדובר בכתם קטן.

הפרשה מהפטמות

גם הפרשה מהפטמות היא סימפטום פוטנציאלי לסרטן השד, ולמרבה הצער לעיתים רבות נשים מתעלמות ממנו כי הוא עלול להופיע גם במצבים נורמליים אחרים. כך לדוגמה, חלק מהנשים חוות הפרשות מהפטמה כאשר מופעל לחץ על השד או על הפטמה, כתוצאה משינויים הורמונליים, או בין תקופות הנקה.

אף שזה אינו תסמין נפוץ של סרטן השד, דליפת פטמות עשויה להיות עוד סימן אזהרה לכך שמשהו לא בסדר, בייחוד אם מדובר בהפרשה דמית או דומה לכך (חומה למשל). כאשר אישה אינה בהיריון ואינה מניקה במשך שנתיים לפחות, תסמין כזה צריך לעורר אצלה נורת אזהרה. לעיתים תסמינים אחרים של סרטן השד, כמו פטמות ושדיים מגרדים או כואבים יכולים להתעורר אצל נשים שחוו תופעה של הפרשה וגם במקרה הזה חשוב לנקוט פעולה.

סרטן השד (צילום: Tyler Olson, Shutterstock)
עם או בלי תסמינים מחשידים חשוב שתקפידי לבצע בדיקות סקר בזמן | צילום: Tyler Olson, Shutterstock

שינויים בצורת או בגודל השד

אם הבחנת לאחרונה בשינויים בצורתו או בגודלו של אחד השדיים או שניהם, כדאי שתשימי לב אליהם. באופן כללי, נשים רבות אכן חוות שינויים תקופתיים בגודל או בצורת החזה שלהן, בייחוד במהלך המחזור החודשי , ההיריון או בתקופות ההנקה. גם גיל המעבר ומניעת הריון יכולים לגרום לשינויים בחזה. עם זאת, השדיים הראים או מרגישים שונים באופן ניכר בנוסף לשינויים הרגילים במחזור החודשי, עלולים להיות סיבה לדאגה. אם השינויים הם סימטריים בשני השדיים ככל הנראה הם נורמליים, כיוון שסרטן שד לרוב מופיע בצד אחד. אם יש תחושת גדילה או כובד משמעותי חד צדדי או להיפך – משיכה של חלק מהשד פנימה או מעלה שיכולה להדמות להצטמקות – יש לפנות לכירורג/ית שד.

בנוסף לשינויים בחזה, ייתכן שתבחיני בהבדלים במראה הפטמות שלך. מחקרי הסרטן מציינים כי שינוי תנוחות הפטמות, כמו שקיעה לתוך השד או פנייה פנימה (היפוך הפטמה), יכולים גם הם לאותת על סרטן השד. שוב, השלמת בדיקות עצמיות של השד והיכרות עם הצורה, התחושה ועם המראה הרגילים של השדיים, יכולות לעזור לזהות בעיה שכדאי לך לדון בה עם הרופא שלך.

עייפות ותחושת נמנום

אף שנהוג לקשר עייפות בין היתר לטיפולים בסרטן השד, למעשה אף היא יכולה להיות סימפטום לסרטן עצמו, לרוב בגלל שינויים הורמונליים שחווים אנשים עם סרטן השד. עייפות מכרעת יכולה לנבוע גם מההשפעה על בריאות הנפש של קבלת אבחון או לחץ לגבי הבריאות. סרטן השד יכול לגרום לעייפות שיכולה להימשך לאורך כל היום ולגרום להשפעות פיזיות ורגשיות, כמו קשיים בביצוע דברים שנהנים מהם בד"כ ובביצוע המשימות הרגילות. אם את חווה עייפות שמשפיעה על הפעילות היום-יומית שלך, עם או בלי אבחנה של סרטן השד, דברי עם הרופא שלך.

גומות על השד

כאמור, העור על השד בהחלט יכול להשתנות כשאישה סובלת מסרטן שד ושינויים כמו: גירוד, קשקשים, אדמומיות או חום בהחלט מצריכים בדיקה. תופעה פחות מוכרת היא גומות בעור השד והם נראים כמו חריצים קטנים על השדיים דומים לקליפת תפוז או אשכולית. סרטן השד יכול לחסום את ההובלה הרגילה של הלימפה דרך כלי הלימפה בשד, מה שגורם להופעתן.

הנקה בשכיבה, מתוך "המדריך הישראלי להנקה" (צילום: מזל שופן, הוצאת עם עובד, 2016)
הנקה יכולה להיות הסבר להפרשה מהשד - אם את לא מניקה ומבחינה בה גשי מיד להיבדק | צילום: מזל שופן, הוצאת עם עובד, 2016

בלט של אזור בשד

גוש שמתבלט החוצה מאד קל להבחנה, ויש לפנות לרופא מתאים לבדיקה ובירור לפי הצורך. כמו כן ורידים בולטים או מוגדלים דורשים התייחסות ובירור.

תחושות חריגות בשד

לפעמים, השדיים משדרים אותות אזהרה משלהם שמשהו לא בסדר, על ידי כך העובדה שהם מרגישים שונה. בין שאת חווה כאב, תחושות עקצוץ או אפילו דגדוג פנימי מוזר באחד השדיים או בשניהם, יכול להיות שהגוף שלך אומר לך שאת צריכה לפעול. אף שזה נדיר, גם עקצוץ בשד יכול להיות סימפטום לסרטן השד, בייחוד אם הוא מהפריע לפעילות היום-יומית שלך או מופיע לצד תסמינים אחרים (כמו גושים או גומות בעור).

לעומת זאת, חשוב לציין שבאופן גורף כאבים בשד גם אם הם חד צדדיים אבל לא ממוקדים למקום ספציפי, אינם נחשבים סימן מחשיד. למרות זאת, אם יש מקום מדויק שבו יש כאב מציק – תמיד עדיף ורצוי ללכת לבדוק.

נפיחות בזרוע או בבית השחי

לא רק שד יכול להתנפח בעת נוכחות של סרטן שד. אחד מהתסמינים הפחות מוכרים אך המטרידים הוא נפיחות בזרוע או בבית השחי. המצב הזה יכול לקרות כאשר הסרטן מפריע למערכת בלוטות הלימפה או פולש לרקמת השד הנמשכת לתוך אזור בית השחי. עם זאת, בלוטות הלימפה סביב בית השחי יכולות להתנפח לעתים גם עקב זיהום, והסיבה השכיחה יכולה להיות סתם סתימה של נקבובית זיעה או בעקבות זקיק שערה שנותר מגילוח. לכן חשוב לזכור שנפיחות בזרוע או בבית השחי היא לא בהכרח סימן לסרטן השד. בכל זאת, במקרה כזה עדיין חשוב לקבוע תור לרופא בהקדם האפשרי, כדי שבמקרה הצורך יוכל לבצע ביופסיה שתאפשר לעזור לקבוע אם הנפיחות אכן נגרמת על ידי סרטן.

כאבי עצמות, בייחוד בזמן מנוחה

סרטן שמתחיל בשד יכול להתפשט לעצמות כסרטן שד משני או גרורתי. לרוב, עצמות בעמוד השדרה, באגן, בגולגולת, בצלעות או בזרועות וברגליים העליונות מושפעות מהתפשטות זו. כאב יכול להיות סימן לכך שסרטן השד התפשט לעצם, בייחוד כאשר הוא מופיע בזרועות וברגליים העליונות. זה אפילו יותר נפוץ כשהכאב מורגש בלילה במהלך השינה או בשכיבה. גם כאב חדש ופתאומי יכול להיות אות אזהרה לכך שסרטן השד התפשט לעצמות. לפעמים, זה אפילו אומר שעצם נשברה בגלל ההתפשטות. בנוסף, חולשה או חוסר תחושה עלולים ללוות את האזור בגוף שבו מרגישים כאב, בייחוד אם הסרטן התפשט לחוט השדרה ומתחיל לגרום לדחיסת עמוד השדרה. 

לסיכום: זכרו שאנחנו מכירים את גופנו הכי טוב ויותר טוב מכל רופא או רופאה שיבדקו אותנו. לכן, בכל מקרה של תחושה חדשה, שינוי או ממצא חדש– סמכו על עצמכן ולכו להיבדק.

 

הכותבת היא ד"ר הילה חרמון, כירורגית שד במאוחדת