1. במקרה של גילוי מוקדם של מלנומה (סרטן העור) סיכוי ההחלמה ממנה מגיע כמעט ל-100%.
2. אחת מתוך ארבעים נשים ממוצא יהודי נושאת לפחות אחד מהגנים הייחודים הגורמים לסרטן השחלות. במידה ויש היסטוריה משפחתית של סרטן השחלות, הסיכוי לחלות עולה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
3. סרטן הריאות הוא אחד הנפוצים ביותר. מלבד היותו סרטן אלים, שיעור הגילוי המוקדם המקרי הוא נמוך, משום שהמחלה חבויה במשך חודשים וכאשר היא מתגלה היא כבר בשלבים מתקדמים.
4. אחד מתוך מאה מקרים של סרטן שד מאותר בגבר.
5. סוג הסרטן הנפוץ ביותר אצל גברים הוא הוא סרטן הערמונית המתגלה במרבית המקרים כיום באמצעות בדיקת סקר של אנטיגן סגולי (PSA). אלא שבחלק בלתי מבוטל מבין המאובחנים עדיף לא לטפל בכלל.
6. סרטן השד היא מחלה המיוחסת לעולם המערבי, משום שנמצא קשר בין ריבוי ילדים ולידות מגיל מוקדם לבין סיכוי נמוך לחלות במחלה. אבל לא זו הסיבה היחידה - הרגלי חיים ותזונה מערבית, שאנו יכולים להחשיב כאיכותיים יותר, נחשבים גם הם לגורמים המעלים את הסיכון לחלות בסרטן השד. בשנים האחרונות נרשמת עלייה במקרים של סרטן השד באוכלוסיות של נשים מהעדה הערבית, בין היתר כנראה בגלל הסבה איטית לאורח חיים מערבי.
7. שימוש בכימותרפיה כשיטת טיפול בסרטן מיוחסת על ידי רבים לשני חוקרים מאוניברסיטת ייל - לואיס גודמן ואלפרד גילמן - שערכו ניסויים בחרדל חנקני על גבר בן 48 שסבל מלימפומה. הבסיס הרעיוני לניסויים אלו הגיע לאחר שאצל מלחים בספינה אמריקאית שנפגעו מגז חרדל שדלף ממכלים שהיו באנייה נמצאה ירידה בספירת הדם. מכיוון שלויקמיה היא למעשה ריבוי של תאי דם לבנים, הניחו החוקרים ששימוש בחרדל חנקני עשוי לעזור לטיפול במחלה. התרופה שימשה במשך שנים לטיפול בסרטן דם, בלימפומה, בסרטן ריאה ובממאירויות אחרות, אולם ייצורה הופסק בין היתר בגלל בעיות בטיחות.
8. שימוש בקרינת רנטגן כשיטת טיפול בסרטן נגלתה ב-1896 על ידי אמיל גרובה, סטודנט לרפואה משיקגו, לאחר שניסוי בקרני רנטגן גרם לו לקילוף עור. אחד הרופאים איתם התייעץ אמר לו שאם הוא מסוגל להשתמש בקרניים כדי לפגוע בתאים בריאים עליו לנסות ולהשתמש בהן גם לפגיעה בתאים חולים. הוא בנה מכונת רנטגן והשתמש בה לטיפול בחולה עם סרטן השד.
עוד ב-mako בריאות:
>> יובש בשפתיים: באיזה תכשיר הכי כדאי להשתמש?
>> ארגון הבריאות העולמי: בשר מעובד מסרטן
>> למה מתעלפים? מה קורה בגוף, ומתי זה צריך להדאיג אתכם?
9. כימותרפיה מסוגלת לרפא מספר ממאירויות, כגון סרטן דם, לימפומה וסרטן אשכים במרבית הממאירויות האחרות היא אינה יכולה לרפא אלא רק להאריך חיים או להשיג הפוגות זמניות במחלה. כימותרפיה יכולה לשפר את הסיכוי להחלמה במספר ממאירויות, כגון סרטן שד, סרטן ריאה וסרטן מעי גס, כאשר היא ניתנת כטיפול מניעתי משלים לאחר ניתוח. אחת הבעיות בטיפול הכימותרפי היא שהתאים הסרטניים נוטים לפתח עמידות לטיפולים כימותרפיים ולהפסיק להגיב להם.
10. בתחילת שנות ה-2000 הופיעו שיטות טיפול חדשות למחלות הסרטן: טיפול "ביולוגי" הניתן באמצעות מולקולות "חכמות" ממוקדות (כנגד תאי הגידול או כנגד כלי הדם המזינים את הגידול), או באמצעות אימונותרפיה ממוקדת, המתייחסת לתאי הסרטן כאל גורם זר, תוקפת אותם ומחסלת אותם.
* ייעוץ ררפואי לכתבה: פרופסור אברהם קוטן, לשעבר מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי רמב"ם, וכיום מנהל השירות האונקולוגי בביה״ח האיטלקי בחיפה, חבר המועצה הלאומית לאונקולוגיה וחבר הנהלת האגודה למלחמה בסרטן בישראל.
החל מיום ראשון ה-18.10 משודרת בימי ראשון בשעה 21:00 בyes דוקו וב-yes VOD הסדרה "סרטן: קיסר המחלות" – הפרוייקט הדוקומנטרי מבית היוצר של קן ברנס ("הרוזוולטים: היסטוריה אינטימית", "המלחמה") והבמאי זוכה הפרסים - ברק גודמן. הנה קטע מתוך הסדרה:
>> שותלת ואוכלת: הגננית שהפכה גינה ביתית לסיפור הצלחה