זה קרה במהלך אימון כדורסל: ברוני, בנו בן ה-18 של לברון ג'יימס לקה בדום לב. הוא הובהל לבית החולים, שם הצוות הצליח לייצב את מצבו. לפי דיווחים עדכניים מארה"ב הוא נמצא כעת במצב יציב וכבר אינו בטיפול נמרץ.

ברוני, כוכב כדורסל בזכות עצמו, הוא אדם צעיר וספורטיבי, ונראה שהוא לא היחיד שחווה אירוע מלחיץ כזה. מה גורם לדום לב בקרב צעירים, מה חשוב לעשות במקרה כזה והאם ניתן למנוע אותו? המדריך המלא לפניכם.

מהו דום לב?

דום לב הוא מצב חירום רפואי מסכן חיים המאופיין בהפסקה פתאומית של פעולת השאיבה של הלב, המובילה להיעדר זרימת דם בכל הגוף. ללא אספקת דם מתאימה, איברים חיוניים כמו המוח, הריאות ורקמות אחרות נותרים נטולי חמצן וחומרים מזינים, מה שעלול להוביל לנזק קבוע או למוות אם לא מטפלים באופן מיידי. דום לב שונה מהתקף לב, אם כי המונחים משמשים לעתים קרובות לסירוגין. התקף לב מתרחש כאשר יש חסימה באחד מהעורקים הכליליים, המספקים דם לשריר הלב, מה שמוביל לנזק או למוות של חלק מרקמת הלב.

למה זה קורה לצעירים?

דום לב אצל צעירים יכול להתרחש עקב גורמים שונים כגון מצבי לב מולדים, מצבי לב תורשתיים, שימוש בסמים, טראומה, תסמונות מוות בהפרעות קצב פתאומיות (SADS), עורק כלילי חריג וזיהומים. מודעות לגורמי סיכון אלו, הערכות בריאות קבועות וטיפול רפואי מיידי יכולים לסייע בהפחתת הסיכון לדום לב אצל אנשים צעירים.

אגב, דום לב פתאומי בקרב ספורטאים צעירים הוא נדיר - אך לא בלתי רגיל. בדיקה של מקרי מוות פתאומיים של סטודנטים וספורטאים ב-NCAA בין השנים 2004 ל-2008 מצאה כי מוות פתאומי הקשור ללב וכלי דם היה הגורם המוביל למוות ב-45 מקרים, בערך 9 בכל שנה, לפי מחקר משנת 2011.

דפיברילטור  (צילום: Racha Phuangpoo, shutterstock)
מכשיר הדפיברילטור יכול להציל חיים ברגע הקריטי | צילום: Racha Phuangpoo, shutterstock

מה גורם לדום לב מבחינה פיזיולוגית?

הסיבות השכיחות לדום לב כוללות:

  • פרפור חדרים (VF): קצב לב כאוטי, לא תקין שבו הלב רועד במקום לשאוב ביעילות.
  • טכיקרדיה חדרית (VT): קצב לב מהיר ובלתי תקין המונע מהלב לשאוב דם ביעילות.
  • אסיסטולה: קו שטוח על האלקטרוקרדיוגרמה (ECG), המעיד על היעדר פעילות חשמלית כלשהי בלב.

מה עושים כשזה קורה?

פעולה מיידית בפירוש יכולה להציל חיים במצבים כאלה, ואלה הצעדים שכדאי לנקוט במקרה כזה:

מהרו להזעיק עזרה: הצעד הראשון הוא להתקשר לשירותי החירום כדי להתריע על המצב. גישה מהירה לעזרה מקצועית יכולה להגדיל משמעותית את סיכויי ההישרדות.

בצעו החייאה: אם אתם מאומנים בהחייאת לב ריאה (CPR), התחלו מיד בלחיצות חזה. החייאה עוזרת לשמור על זרימת הדם לאיברים חיוניים עד להגעת עזרה מקצועית. אם לא עברתם הכשרה, מוקד החירום יוכל להדריך אתכם טלפונית.

השתמשו בדפיברילטור – AED (מפעם): אם מכשיר זה זמין בסביבתכם, אל תהססו להשתמש בו. מכשירים אלה יכולים לנתח את קצב הלב ולספק הלם חשמלי במידת הצורך כדי להחזיר דופק תקין.

הישארו עם הנפגע: המשיכו בהחייאה והשתמשו בדפיברילטור AED עד שתגיע עזרה מקצועית או שהאדם יראה סימני חיים, כגון נשימה או תנועה.

ברוני גיימס, לברון ג'יימס (צילום: 	Michael Hickey, getty images)
ברוני עם אביו לברון ג'יימס האגדי | צילום: Michael Hickey, getty images

האם יש קשר לחיסון קורונה?

לגבי חיסוני COVID-19, נכון לעדכון האחרון בספטמבר 2021, לא היו ראיות משמעותיות המצביעות על קשר ישיר בין חיסוני COVID-19 לסיכון מוגבר לדום לב. חיסון נותר חיוני במניעת תוצאות חמורות של COVID-19, והיתרונות של החיסון עולים על הסיכונים הפוטנציאליים של תופעות לוואי, שהן בדרך כלל נדירות וניתנות לניהול.

מהו המעקב הנדרש אחרי אירוע כזה והאם ניתן למנוע אותו?

מניעת דום לב כרוכה באימוץ אורח חיים בריא ללב וניהול גורמי סיכון. אמצעי מניעה מרכזיים כוללים: הפסקת עישון, שמירה על תזונה מאוזנת, עיסוק בפעילות גופנית סדירה, ניהול מתח, שליטה בלחץ הדם ורמות הכולסטרול, הגבלת צריכת אלכוהול ושליטה בסוכרת. בדיקות בריאות סדירות ומודעות להיסטוריה המשפחתית חשובות אף הן לאסטרטגיות מניעה אישיות.

מעקב לאחר דום לב חיוני לשם הערכת בריאותו הכללית של המטופל, לזיהוי הגורם לדום הלב וליישום אמצעים למניעת הישנות. טיפול בבית חולים, בדיקות אבחון, תרופות, שיקום לב, שינויים באורח החיים והשימוש הפוטנציאלי במכשירים מושתלים הם מרכיבים בתהליך המעקב.

לסיכום: דום לב הוא מצב מסכן חיים הדורש פעולה מיידית באמצעות קריאה לעזרה, ביצוע החייאה ושימוש בדפיברילטור, אם קיים כזה בסביבה. טיפול, מעקב ואמצעי מניעה חיוניים עבור אנשים שחוו דום לב, כדי למזער את הסיכוי להישנות. שמירה על אורח חיים בריא ללב, ניהול גורמי סיכון ומעקב רפואי, הם צעדים קריטיים במניעת דום לב וקידום בריאות הלב וכלי הדם.

 

הכותב הוא ד"ר יוסי דניאלי מומחה לקרדיולוגיה ולרפואת ילדים מכבי שירותי בריאות מחוז ירושלים שפלה