מדי שנה מאובחנות בישראל כ 5,000 נשים נוספות עם סרטן השד, רבע מהן מתחת לגיל 50. 92% מהן נרפאות בזכות גילוי מוקדם של המחלה. חשוב לדעת שעדיין גורם התמותה הראשון לנשים בישראל הוא סרטן השד. הגילוי המוקדם לא רק מציל חיים, אלא מאפשר טיפול קל ויעיל יותר.
מתי לבצע בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן השד?
בדיקת ממוגרפיה שגרתית לגילוי מוקדם של סרטן השד בנשים ללא גורמי סיכון מיוחדים, מומלצת לרוב מגיל 40-50 ומעלה.
כיום כל אישה במדינת ישראל, תקבל בגיל 50 הזמנה באופן יזום לבדיקת ממוגרפיה ובדיקת שד אצל כירורג שד, ועל פי בדיקות אלו, יוצע לאישה אילו בדיקות דימות שד מומלץ לבצע ובאיזה תדירות בהתאם לכל מטופלת ומטופלת.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
ומה לגבי נשים צעירות יותר?
בשנות העשרים והשלושים מומלץ לאישה לפתח מודעות לשד תוך הכרת מרקם ומבנה השד שלה עצמה. בדיקת שד רוטינית אצל כירורג שד בשכבת גילאים זו מספיקה כל שנתיים שלוש, זאת במידה ואין סיבה אחרת, כמו גוש נמוש, משיכה עורית, כאב, אודם, הפרשה מהפטמה וכד', או אם קיימים גורמי סיכון לתחלואה בסרטן השד כמו סיפור משפחתי לסרטן וננשאיות למוטציה גנטית המעלה סיכון ועוד. במקרים אלו תדירות המעקב והבדיקות יקבעו פרטנית ע"י כירורג השד.
כל המספרים מאחורי סרטן השד בישראל
מה הם הסימנים שעלולים להצביע על סרטן השד?
חשוב לזכור כי ההמלצה של רשויות הבריאות בישראל היא לא להסתמך על הבדיקה העצמית ולהגיע באופן מסודר לבדיקות השגרתיות. עם זאת, חשוב להיות קשובה ולהכיר את גופך במהלך השגרה הבריאה, כך תוכלי להיות מודעת יותר לשינויים שמצריכים בדיקה מידית.
במידה ומיששת גוש ואפילו שינוי ויזואלי בשד, כגון כשיש פצע או שקע בעור או בפטמה, אם יוצא דם מהפטמות או אפילו הפרשה בצבע כהה, עליך לפנות באופן מידי לכירורג שד.
החדשות הטובות הן שיותר מ – 80% מהגושים והציסטות בשדיים אינם ממאירים. אל תחששי ואל תוותרי על הבדיקות שיכולות להציל חיים. גם נשים במהלך הריון ולאחר לידה חשוב מאד ללכת להיבדק, במיוחד נשים בסיכון גבוה ובכול מקרה של ממצא חשוד בשד.
קיבלתי את הבשורה שאני חולה – מה עושים עכשיו?
קודם כל חשוב להתייעץ עם כירורג שד או אונקולוג שד ולקבל תמונה פתולוגית מלאה לפני כל החלטה טיפולית.
החדשות המרגיעות הן שכיום ישנם מספר גדול של טיפולים אונקולוגיים מאוד יעילים בסרטן השד. בשלב המוקדם הטיפול המסורתי הוא עדיין ניתוח. מנעד הטיפולים המשלימים כיום הוא רחב ומותאם אישית לכל מטופלת ומטופלת, החל מטיפול הורמונלי, כימותרפיה, טיפול ביולוגי ועד אימונותרפיה שמעצים את יכולתו הטבעית של הגוף להילחם בסרטן. במקרים מסוימים אף מבצעים הקרנות במהלך הניתוח או לאחריהן.
ד"ר ערן שרון, מומחה בכירורגיה כללית וכירורגיה אונקולוגית של השד ומנהל המרכז לבריאות השד בית חולים בילינסון ומרחב השד מחוז דן-פ"ת