תופעה מטרידה: כ-70% ממחלימי הקורונה סובלים ממה שמכונה "ערפול מוחי". לדברי פרופ' יאיר למפל, נוירולוג בבי"ח וולפסון, מדובר במונח המשמש לתיאור תסמינים העשויים להשפיע על יכולת החשיבה. "בין היתר, המצב הזה יכול להתבטא בבלבול או בחוסר ארגון, בקשיי ריכוז, בקושי במיקוד או בתרגום המחשבות למילים, באיטיות המחשבה, ביכולת העיבוד, בהפרעות שינה ובעייפות כרונית. כמו כן, הסובלים מהבעיה עלולים לחוות פגיעה בזיכרון - בעיקר בשמות. אנשים רבים מדווחים כי הם מרגישים משהו בתוך הראש, מעין ערפל כזה, או משהו לא ברור". ד"ר למפל מציין מחקרים סיניים שמצאו כי 60%-50% מהתסמינים של הלונג קוביד קשורים למוח. "התגובה הדלקתית שנמצאה במחקרים אצל אנשים שהחלימו מקורונה, מראה שרמת הפעילות של אזור מסוים במוח לא מתפקדת כראוי ושניכרת עלייה בתאים מוחיים דלקתיים".
כשהמוח לא מתפקד כראוי
"ערכו הרבה מחקרים בסין וגם ארגון הבריאות הבין-לאומי הוציא חוזר בעניין, וגילו כי מה שקורה מבחינה נוירולוגית לאחר שחולים בקורונה, הוא הופעת סימנים של דלקת באזור מסוים במוח שאחראי ליכולות הקוגניטיביות", ממשיך ד"ר למפל. "ישנה פגיעה נוירו-אנדוקרינית באזור מסוים במוח. כלומר, יש תהליך דלקתי כלשהו וברור שתהיה תגובה לדלקת באותו מקום".
ד"ר למפל מציין כי לפי מחקרים מהארץ ומחו"ל נראה כי ערפול מוחי פוגע בעיקר בצעירים מחלימי קורונה בני 40-20. "יש לי הרבה מטופלים שמדווחים על התופעה. הם מספרים על כך שהיכולת הקוגניטיבית שלהם פחות מפותחת. הם לא מסוגלים לזכור, הם מעופפים, מרגישים משהו בתוך הראש, לא קולטים מהר, צריכים לקרוא הרבה פעמים את החומר. רבים מהם מספרים שהם 'לא אותו אדם'. יש לי מקרים של מטופלים צעירים שנאלצו להפסיק את הלימודים, את המהלך הנורמלי של החיים, מתוך תקווה שזה יסתדר עם הזמן, אבל יש גם מקרים שבהם המוח כלל לא חזר לתפקוד רגיל.
"חשבתי שיש לי סרטן"
מיכל שמחוני אריאל,27, אמא לשני ילדים, חלתה בקורונה לפני כשנתיים. מאז היא סובלת מתסמינים שאינם מרפים. "מאז שחליתי התחלתי לגמגם, הרגשתי בלבול בתוך הראש – ממש כאילו יושב לי משהו בתוך הראש, חשבתי שיש לי סרטן. עשיתי בדיקות ולקח הרבה זמן עד שהבנתי שמדובר במה שמכונה 'ערפול מוחי'. הרופאים לא איבחנו את זה מהר, הם דיברו על חרדות, מיגרנות, אני פשוט קראתי בפייסבוק וראיתי כתבות על התופעה ואז הבנתי לב שאני סובלת מזה", היא מספרת.
כבר כמעט שנתיים חלפו מאז שהחלימה, אך היא עדיין סובלת מאובדן זיכרון, חוסר ריכוז ובלבול. "הייתי אצל נוירולוגים רבים. כולם אמרו שזו חרדה ונתנו לי כדורים לחרדות. לפני כחודש הייתי אצל נוירולוג שטען שיש לי מיגרנות. אני מרגישה שאין מספיק מודעות לנושא בארץ". שמחוני מספרת שהתופעה שינתה את חייה לחלוטין. "בעבודה אני מתנהלת רק עם פתקים כי אני לא זוכרת כלום, בבית אני יותר שוכחת ומבולבלת, אבל צריכה לתפקד עם הילדים לכן אני מטופלת אצל פסיכולוגית ומנסה לעבוד על עצמי".
"לא הלכתי לעבודה לא יכולתי לקום מהמיטה"
פעמים רבות, השלכות התופעה מתבטאות במצבי רוח ובדיכאון. בן שלום, 29, חלה בקורונה 3 פעמים מאז נוב' 2021. "את המחלה עברתי דווקא בקלילות. אחרי חודש מההחלמה קמתי והרגשתי סחרחורות, חוסר יציבות, לא הצלחתי ללכת ונכנסתי ללחץ. חוויתי מיחושים בראש, ראייה מטושטשת, הליכה לא יציבה, בעיות בזיכרון, בעיות בדיבור, קושי להוציא מילים. עשיתי בדיקות רבות: נוירולוגיות, אא"ג - אין רופא שלא הייתי אצלו. כשכל הבדיקות היו תקינות הפרופ' אמר לי שזה כנראה ערפול מוחי".
4 חודשים לא יצא שלום מהבית. "לא הלכתי לעבודה לא יכולתי לקום מהמיטה. יש לי 3 ילדים – הכול נעצר. הפכתי לשבר כלי". כדי להתגבר על העניין, הוא מטופל והולך לפסיכולוג אחת לשבוע. "אני לוקח תרופות פסיכיאטריות, זה עוזר לי קצת , אבל אין לזה באמת פתרון או תרופה".
הטיפולים המקובלים
רופאים רבים עדיין מנסים להבין מהו בדיוק ערפול המוחי והתיאוריות על מה גורם לתחושת הערפול במוח עדיין אינן ברורות לחלוטין. בהתאם לכך – גם הטיפולים אינם חד-משמעיים. "אני קודם שולח לבדיקות 'רגילות' כדי לשלול דברים אחרים ולאחר מכן ממליץ להפעיל את המוח: לעשות פעילות קוגניטיבית ותרגילי חשיבה, על מנת לשפר את יכולת המחשבה הצלולה", אומר ד"ר למפל. "בדיקות שחשוב לעשות במקרים של עירפול מוחי הן בדיקת בלוטת התריס וה- B12 במצב של עייפות כרונית".
טיפולים נוספים שיכולים לסייע הם: תא חמצן, תא לחץ, הקיים למשל באסף הרופא. זהו טיפול בחמצן בלחץ גבוה, שלו יכולת להאיץ תהליכי ריפוי שונים. טיפולים נוספים שיכולים לעזור הם: דיקור סיני, נטילת ויטמינים בייעוץ עם מומחה (בעיקר B-12), ספורט, טיפול באור אינפרא אדום, מיינדפולנס, מדיטציה או ביבליותרפיה - טיפול בכתיבה.