בימים האחרונים הודיע הבית הלבן כי מגופו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הוסר נגע סרטני מהחזה במהלך ניתוח כירורגי. על פי הדיווח של רופאו האישי של הנשיא בן ה-80, מדובר בסרטן עור מסוג קרצינומה של תאי הבסיס – הסרטן הנפוץ ביותר בעולם. הרקמה הסרטנית, כך דווח, הוסרה בהצלחה, והנשיא יישאר במעקב דרמטולוגי. גם רעיית הנשיא, ג'יל ביידן, עברה מוקדם יותר השנה תהליך כירורגי דומה שנועד להסיר את הנגעים הסרטניים מגופה.
מאז פרסום הידיעה בכלי התקשורת, רבים ברחבי העולם מחפשים מידע על המחלה הסרטנית שאובחנה אצל האיש החזק בעולם. ד"ר שירלי גרינברג, אונקולוגית בכירה וחוקרת מכון אלה למלבאום לאימונו-אונקולוגיה, מלנומה וסרטן העור במרכז הרפואי שיבא, מסבירה על שכיחות המחלה, עד כמה היא מסוכנת והאם זה עלול למנוע מהנשיא לרוץ לכהונה נוספת בשנה הבאה.
מאיזה סרטן סובל ביידן?
"ישנם כמה סוגים של סרטני עור, שניתן לחלק לסרטן עור מסוג מלנומה ומסוג שאינו מלנומה. הסוגים העיקריים שאינם מלנומה הם קרצינומה של תאי הבסיס (BCC) וקרצינומה של תאי קשקש (SCC). אצל נשיא ארה"ב התגלה הסוג קרצינומה של תאי הבסיס. בלעז, סרטן זה נקראBCC (Basal Cell Carcinoma)".
עד כמה הוא נפוץ?
"למעשה, מדובר בגידול שכיחרוב הציבור סבור שסרטן העור זה בהכרח 'מלנומה', אבל דווקא המלנומה היא תת סוג הפחות שכיח של המחלה. לעומת זאת, הסרטן שהתגלה אצל ביידן – קרצינומה של תאי הבסיס (BCC) – מתאפיין ב-80 אחוז מהמקרים של סרטן העור. אמנם סרטן העור מסוג מלנומה הוא גידול אלים יותר, אבל חשוב שהציבור ידע על קיומו של סרטן העור שאינו מלנומה – שהוא נפוץ יותר.
מהם גורמי הסיכון?
"יש כמה גורמי סיכון, בהם גון עור בהיר, היסטוריה של גידולי עור קודמים, חשיפה לקרינה בעבר וגיל. הסיכון עולה משמעותית עם הגיל, בעיקר מגיל 50. הנשיא ביידן, למשל, חצה את גיל 80. גם דיכוי חיסוני, כתוצאה ממחלה, תרופות או גיל מבוגר, הוא גורם סיכון משמעותי לתחלואה בסרטן העור. לעתים ישנו גם גורם גנטי, כך שאם המחלה נפוצה במשפחתכם – עליכם להקפיד על בדיקות שגרתיות אצל רופא עור. הגורם המשמעותי ביותר הוא חשיפה לא מבוקרת לקרינה אולטרה סגולה (UV) מהשמש או באופן מלאכותי, למשל ממיטות שיזוף. חשוב לזכור שחשיפה מועצמת לשמש בגיל צעיר עלולה לגרום לסרטן העור בגיל מאוחר יותר. ייתכן שלחלק מהאנשים נדמה כי להישרף בים בקיץ זו חוויה לא מזיקה, אבל ההשלכות מופיעות בגילים מבוגרים יותר".
איך גם הנשיא וגם אשתו סובלים מאותו סרטן?
"המחלה אמנם נפוצה יותר בקרב גברים, בערך 30 אחוז יותר, אבל גם נשים עלולות לחלות בסרטן עור בכלל ובסרטן עור שאינו מלנומה בפרט. הגברת הראשונה חצתה את גיל 70 ולכן היא, כמו מבוגרים רבים, נמצאת בקבוצת הסיכון לתחלואה.
מה אפשר לעשות?
"כמובן שאם יש נגע על העור מומלץ לגשת לבירור אצל הרופא.ה. אולם, לא תמיד הנגע העורי בולט. בדרך כלל ניתן לזהות בתחילה רק גוש קטן של רקמה בצבע שונה או פצע שאינו מחלים. לרוב הנגעים האלו גדלים לאט מאוד והרבה פעמים לא מבחינים במחלה. לכן חשוב להגיע פעם בשנה לבדיקות שגרתיות אצל רופא עור, בייחוד בגיל מבוגר או אם יש גורמי סיכון אחרים".
האם זה מסוכן ואיך מטפלים?
"ברוב המוחלט של המקרים ניתן לטפל בסרטן – כמו במקרה של ביידן – באמצעות פעולה כירורגית פשוטה שבמהלכה מסירים את הנגע בהרדמה מקומית. ברוב המקרים, שיעורי הריפוי מעולים. רק מיעוט מקרב החולים יפתח מחלה שלא ניתן לנתח. במקרים כאלו ניתן להשתמש בקרינה, ובשלבים מתקדמים של המחלה נעשה שימוש בטיפולים ממוקדי מטרה – תרופות ביולוגיות שמכוונת לתאים הסרטניים במטרה להרוס אותם, וטיפולים אימונותרפיים – תרופות המעוררות את מערכת החיסון של החולה לזהות ולהשמיד תאים סרטניים בצורה יעילה".
מה אנחנו צריכים לעשות?
"בדיוק מה שעשה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. חשוב להיות מודעים, לבצע בדיקה עצמאית של העור ולהגיע באופן סדיר לבדיקות שגרתיות אצל רופא עור. הכי חשוב זה להיות חכמים בשמש, לשמור על כיסוי אופטימלי, מקדם הגנה וחשיפה בשעות הפחות חמות. אנחנו חיים במדינה שטופת שמש, וגם מה שנדמה לנו שאינו מזיק כעת – עלול לפגוע בנו בהמשך".
>> איך אפשר להפחית את הסיכון לסרטן עור?