למעלה משנה מירית הררי מתמודדת בגבורה עם סרטן הלבלב. הגישה החייכנים ונטולת הרחמים העצמיים שבה היא בוחרת, משמשת מודל עבור חולים רבים שמתייעצים איתה על בסיס יומי ונתמכים בכישוריה המעודדים. מי שעוקב אחר הפוסטים שהיא מעלה ברשתות החברתיות, יודע שמדובר במאבק מתמשך ומטלטל שכולל הרבה מאוד תובנות, ניצחונות וגם כמה רגעי תסכול, אותם אפשר לספור על יד אחת.
באחד הפוסטים שפרסמה לאחרונה, הררי הודתה שכמעט הרימה ידיים לאחר שסבלה מדימום רב ומצבה החמיר. "הגעתי לאיכילוב בחמישי האחרון במצב קשה ישר לחדר הלם באמבולנס שוב. המצב היה קשה ואני כבר וויתרתי. רציתי להישאר בבית ולדעוך לאיטי".
>> טיפולים להפחתת לחץ פסיכולוגי מונעים גרורות
למרבה השמחה, לפני כמה ימים היא שוב פרסמה פוסט, הפעם אופטימי יותר, ובו בישרה על טיפול חדשני שהיא עוברת, המעורר בה תקווה. "כבר יומיים שאני בבית וטפו טפו מצבי השתפר. אפילו התחלתי טיפול חדש ובאופן לא מוזר בכלל (הרי אני אופטימית חסרת תקנה) יש לי אמונה לגביו. הפרופסור שלי עידו וולף מאוד מתעקש עליו למרות שהוא טיפול ניסיוני והתחושה הזאת עושה לי טוב", כך כתבה.
טיפול ביולוגי: מתאים לאחוזים בודדים מהחולים
ד"ר נעם אסנה, מנהל תחום אונקולוגיה בקופת חולים מאוחדת ומנהל המכון האונקולוגי בבית החולים ברזילי, מסביר שרק לאחוז קטן של חולי סרטן הלבלב ניתן להתאים טיפול ביולוגי. "עד לפני מספר שנים חולי סרטן גרורתי, היו זוכים לטיפול שכלל בעיקר כימותרפיה, אולם כיום בין 4-7 אחוזים מהחולים מתאימים לטיפול ביולוגי, הניתן לפי פרוטוקול המחקר של ד"ר טליה גולן מתל השומר".
"בניגוד לטיפול כימותרפי, טיפולים ביולוגיים מותאמים באופן אישי לחולים, כך שאחוזי ההצלחה שלהם גדולים יותר"
לדבריו, "הטיפול שייך לתחום רחב שמכונה 'רפואה מותאמת אישית', שבשנים האחרונות תופס תאוצה בתחום האונקולוגיה, ולעיתים מאפשר להתאים לחולה טיפול ממוקד ולפעמים יעיל יותר. הטיפול ניתן על סמך בדיקות גנומיות, המאפשרות לאתר מוטציות (שינויים) בגידול. ההנחה שעומדת בבסיס טיפול מותאם אישית היא שכל חולה מאופיין באלמנטים גנטיים וביולוגיים משלו, ולכן מה שמתאים לחולה אחד לא בהכרח מתאים לאחר.
הטיפול הביולוגי הוא למעשה שם כולל למספר סוגים של תרופות, הפועלות על התא הסרטני ועוצרות את התחלקותו. חלקן ניתנות בכדורים. בהנחה שהחולה אכן מתאים לטיפול ביולוגי, הוא עשוי לשפר מאוד את איכות חייו, ואף לחסוך ממנו את הצורך בטיפולים כימותרפיים, הכרוכים בתופעות לוואי לא נעימות. עם זאת, חשוב לציין שגם טיפולים אלה לרוב כוללים תופעות לוואי שונות כמו פריחה או שלשול. כמו כן, במקרים רבים הטיפול מאפשר להאריך את חיי החולה".
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: זאת הסיבה שהקורונה לא נעלמה בקיץ
>> אלה המזונות המומלצים למניעת לחץ דם גבוה
ד"ר אסנה מציין שכיום ישנם טיפולים חדשניים נוספים שאף הם מתאימים לחלק קטן מהחולים, כמו אימונותרפיה, שמיועדת לגייס את מערכת החיסון כדי שתילחם בגידול. "למרות האופטימיות, אנחנו עדיין מדברים במושגים של הארכת חיים ולא בהחלמה מלאה", הוא מבהיר.
"אני שמח לבשר שלאחרונה הצלחנו להכניס לסל הבריאות בדיקת סקר חדשה לגילוי מוקדם של סרטן הלבלב עבור נשים ממוצא אשכנזי", מציין ד"ר אסנה.