עד לפני כמה שנים, ילדים ובני נוער כמעט לא חלו בסוכרת מסוג 2, וזו הסיבה שבעבר קראו לה סוכרת מבוגרים. כעת כשליש מהצעירים האמריקאים סובלים מעודף משקל - בעיה הקשורה קשר הדוק לעלייה החדה של סוכרת מסוג זה בקרב ילדים, חלקם מתחת לגיל גיל 10.
מהם התסמינים העשויים להעיד על סוכרת סוג 2?
פנו לייעוץ רפואי אם אתה מבחין באחד מהסימנים או התסמינים הבאים, העלולים להתרחש כתוצאה מרמה גבוהה מדי של סוכר בדם:
- תחושת צמא או רעב מוגברת
- הטלת שתן תכופה
- עייפות
- ראייה מטושטשת
- אזורים כהים בעור (לרוב סביב הצוואר או בבתי השחי ובמפשעה)
- זיהומים תכופים
מהם גורמי הסיכון?
עד היום לא ברור לחלוטין מדוע רק חלק מהילדים מפתחים סוכרת מסוג 2, בעוד שאחרים לא - גם אם יש להם גורמי סיכון דומים. עם זאת, ידוע כי ישנם גורמים מסוימים המגבירים את הסיכוי לחלות במחלה:
משקל: עודף משקל הוא גורם סיכון משמעותי לסוכרת מסוג 2 בילדים. ככל שלילדים יש יותר רקמות שומניות, בייחוד בתוך ובין השריר והעור סביב הבטן, כך תאי גופם הופכים עמידים יותר לאינסולין.
חוסר פעילות גופנית: ככל שילדים פחות פעילים, כך גדל הסיכוי שלהם לחלות בסוכרת מסוג 2.
דיאטה: אכילת בשר אדום ובשר מעובד ושתיית משקאות ממותקים מעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2.
היסטוריה משפחתית: הסיכוי של ילדים לחלות בסוכרת מסוג 2 עולה אם יש להם הורה או אח החולה בה.
- גיל ומין: ילדים רבים מפתחים סוכרת מסוג 2 בשנות העשרה המוקדמות לחייהם, אך היא עלולה להופיע בכל גיל. בנות מתבגרות נוטות יותר לפתח סוכרת מסוג 2 לעומת בנים מתבגרים.
- סוכרת הריון אימהית: ילדים שנולדו לנשים שסבלו מסוכרת הריון במהלך ההיריון נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2.
- משקל לידה נמוך או לידה מוקדמת: משקל לידה נמוך קשור לסיכון גדול יותר לפתח סוכרת מסוג 2. לתינוקות שנולדו בטרם עת (לפני שבוע 39 להיריון), יש סיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2.
הטיפול
הטיפול בסוכרת מסוג 2 דומה בדרך כלל אצל ילדים ומבוגרים, והוא כולל המלצות לגבי תזונה, אורח חיים ופעילות גופנית. ה-FDA פחות מאשר תרופות לילדים. ילד עם סוכרת מסוג 2 עשוי להזדקק למעקב קבוע אחר רמת הגלוקוז בדם באמצעות דקירת האצבע ועדיף עם מד סוכר רציף. חשוב מאוד לנטר את רמות הסוכר ולבחון את המדדים השונים.
אם ילד אינו מסוגל לעשות זאת בעצמו, הורה או מטפל עשויים להזדקק להכנה והדרכה כיצד לבדוק את רמת הגלוקוז בדם של הילד. מורים, מאמנים ומטפלים אחראיים עשויים גם לדעת כיצד לתת אינסולין לילדים עם סוכרת מסוג 1 ו-2 הזקוקים לזריקות אינסולין יומיות. מבוגרים אחרים שעשויים לטפל בילד, כמו בייביסיטר או קרוב משפחה, יזדקקו להדרכה דומה.
עבור ילדים עם סוכרת סוג 2 הנוטלים אינסולין, ייתכן שהמטפלים יצטרכו לדעת כיצד ומתי לתת זריקות גלוקגון במצבים שבהם רמת הסוכר בדם של הילד יורדת יותר מדי. גלוקגון הוא הורמון הממריץ שחרור של גלוקוז מאוחסן מהכבד. זה יכול להיות חיוני להיפוך התקפי היפוגליקמיה, או סוכר נמוך בדם.
בחירות אורח חיים יומיומיות חשובות ביותר עבור ילדים עם סוכרת. אלה כוללים ניהול משקל, פעילות גופנית סדירה ושינויים תזונתיים.
הצעדים שיעזרו למנוע סוכרת מסוג 2
הורים יכולים לעשות הרבה כדי לעזור לילדיהם למנוע סוכרת מסוג 2. קחו אחריות: הגדירו הרגלים חדשים כמשפחה - שינויים בריאים הופכים להרגלים בקלות רבה יותר כאשר כולם עושים אותם יחד. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להתחיל:
תזונה בריאה
הרגילו את הילדים לשתות יותר מים ופחות משקאות ממותקים ואכלו יותר פירות וירקות. בנוסף, כדאי לגרום לילדים להיות מעורבים בהכנת ארוחות בריאות יותר. למדו אותם לאכול לאט - לוקח לפחות 20 דקות להתחיל להרגיש שובע. קיימו ארוחה משפחתית אך ורק ליד שולחן האוכל, לא מול הטלוויזיה או המחשב.
כמו כן, חשוב ללמד את הילדים שלכם לקרוא תוויות מזון כדי להבין אילו מזונות הם הבריאים ביותר. אכלו ארוחות ביחד כמשפחה לעתים קרובות ככל שתוכל, הגישו מנות קטנות יותר ואפשרו לילדים לבקש תוספת. חשוב מאוד לתגמל את הילדים בשבחים במקום באוכל.
פעילות גופנית
שאפו שהילדים יזכו ל-60 דקות של פעילות גופנית ביום, במספר מפגשים של 10 או 15 דקות או בבת אחת. ילדים חייבים להתרגל לזוז ולהרבות בפעילות גופנית. חפשו חוגים שיוכלו להתאים להם המשלבים פעילות ספורטיבית ותזוזה. עודדו אותם להתמיד בכך וקבעו שעות של פעילות גופנית משפחתית.
צמצמו את זמן המסכים
מחקר שנערך לאחרונה הראה שכאשר משך הזמן שהילדים שצפו בטלוויזיה היה מוגבל, הם ירדו במשקל - ולא משום שהם היו פעילים יותר כשלא צפו. מה שעשה את ההבדל, למקרה שתהיתם, היה חטיפים: ילדים אכלו יותר כאלה כשצפו בטלוויזיה לעומת מה שאכלו כשביצעו פעילויות אחרות, אפילו בישיבה וללא כל פעילות פיזית.
ילדים צעירים ובני נוער עדיין גדלים. אם הם סובלים מעודף משקל המטרה היא להאט את העלייה במשקל תוך מתן אפשרות לגדילה ולהתפתחות תקינות. אל תכניסו אותם למשטר דיאטה בלי לדבר עם הרופא שלהם והגבילו את זמן המסכים.
הכותב הוא פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת מחקרי הסוכרת בבי"ח וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת