כשנועה (35) ילדה את בתה השנייה, היא הניקה אותה באופן רציף וכבר לאחר כשבועיים החלה להרגיש כאבים בשד. "זה הרגיש לי כמו זרמי חשמל, וזה היה כ"כ כואב שנאלצתי לעיתים לשכב", היא מספרת. "התינוקת שלי לא הייתה אכלנית גדולה, ולא רוקנה את השד בסשנים של ההנקות. עם הזמן נוצר באזור גוש קטן, שהתעלמתי ממנו והמשכתי להניק. עיסיתי את האזור באמבטיה, אבל הוא המשיך לגדול. פניתי ליועצות הנקה, שהמליצו על עיסוי מקומי והנקה מרובה".
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
בדיעבד, העצה הזו לא תרמה לה. "כעבור חודשיים וחצי התחלתי להרגיש צמרמורות, וערב אחד עלה לי החום. הנחתי שזה קשור לדלקת בשד. ואכן, נשלחתי למיון, והגעתי לשם כשהשד כבר היה סגול ונוצרה במקום דלקת חמורה. קיבלתי מיד טיפול אנטיביוטי, אבל זה כבר היה מאוחר מדי. כירורגית שד פרטית יעצה לי לעשות ניקוז בהתערבות כירורגית. בסופו של דבר, נעשה לי ניתוח כירורגי בהרדמה מלאה, בו פותחים את האזור שבין הפטמה לשד, ומכניסים צינורית כדי לנקז את המוגלה שהצטברה במקום. בגלל שלא תופרים את המקום והוא נשאר פתוח, כבר לא יכולתי לחזור ולהניק".
הנקה היא אחד הרגעים היפים בין אם לתינוק שלה, והיא מייצגת את החיבור האולטימטיבי ביניהם. יחד עם זאת, היא יכולה לייצר לא מעט אתגרים ומכשולים בדרך להזנה הטבעית הנכספת - דלקת שד מקומית (מסטיטיס) היא אחד התוצרים שלה. 9.5 אחוזים מהנשים ילקו בדלקת שד, לרוב יקרה זה לאחר הלידה הראשונה.
"רוב הדלקות בשד נוצרות בתקופת ההנקה, עקב סתימה של אחד מצינורות החלב המובילים את החלב מבלוטות החלב אל הפטמה. התוצאה היא שבחלב שמצטבר באזור נוצר זיהום. חשוב להדגיש כי גודש לא מוביל לדלקת על פי רוב, ולא מייצר סתימה בצינורית", אומרת ד"ר דפנה ברסוק, כירורגית שד אונקולוגית באסותא מכבי שירותי בריאות. "לרוב זה מסתדר עם טיפול אנטיביוטי ואין צורך להפסיק הנקה, אלא אם כן הדלקת חוזרת מספר פעמים, ואז כדאי לשקול את עניין ההנקה. אולם, קיימים שני סוגים נוספים של דלקות בשד, אחד מהם הוא כתוצאה של ציסטה דלקתית בשד והשני, הנדיר יותר, הוא גידול סרטני דלקתי. אם הדלקת בשד מופיעה לאישה שאינה מניקה וטיפול אנטיביוטי אינו מסייע, כדי לשלול שאכן לא מדובר בגידול סרטני ויש לפנות לכירורג ולעבור בדיקת הדמיה".
אני יודעת שעברתי דבר נדיר
מהם תסמיני הדלקת? אזור של אודם על השד, חום מקומי שמצביע על תאים דלקתיים, תחושה של מלאות וגוש בשד, כאב כשהתינוק יתחבר לפטמה. השלב הבא זה עליית חום, ותחושה שמלווה חום גבוה כמו תשישות וצמרמורות. ד"ר ברסוק מציינת שהנשים המועדות יותר לדלקות בשד הן אלו שעברו ניתוח קודם להסרת גידולים שפירים, לדוגמה, כי הרקמה הצלקתית בסמיכות לפטמה גורמת לחסימה בצינורות. וגם נשים שעברו הקטנת שד או הרמת שד. "ברוב המקרים מדובר בדלקות קלות שחולפות ללא אנטיביוטיקה. כמעט כל אישה שמניקה עוברת פאזה של גודש עד לתהליך דלקתי שחולף, מיעוט מהנשים יגיע לטיפול אנטיביוטי, וטיפול כירורגי הוא הרבה יותר נדיר. כאשר הדלקת לא חולפת ע"י טיפול אנטיביוטי דרך הפה, מאשפזים ונותנים דרך אנטיביוטיקה דרך הווריד, אולם, מי שניגשת בזמן לקבל טיפול אנטיביוטי אין לה סיבה להגיע למצב של הליך כירורגי".
עוד ב-mako בריאות:
נמאס מגלולות? תתחילו לטעום את ההפרשות שלכן
האם ניתן לעצור את אחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר?
כמה קלוריות שורפים באימון מטקות? מדריך כושר לקיץ
ד"ר ברסוק ממליצה לפנות ליועצת הנקה ברגע שמתחילה הדלקת, כיוון שעל פי רוב אפשר לטפל בזה בעיסוי שמרני: אחיזה נכונה של התינוק על הפטמה והעטרה ועיסוי של השד. "כאשר מופיע חום והאודם מתגבר למרות הטיפול השמרני, אפשר לפנות לגניקולוג או כירורג כדי לקבל טיפול אנטיביוטי, וזאת כאשר ניכר לרופא המטפל שיש תהליך דלקתי שדורש טיפול".
"אני יודעת שמה שעברתי הוא די נדיר, כי רוב הנשים מצילות את המצב בזמן. אבל חשוב לי לומר לנשים אחרות לא להסס לקחת אנטיביוטיקה, להתייעץ עם רופא ולא רק עם יועצת הנקה, וללכת להיבדק כי אחר כך זה מסתבך, וניתוח מאוד מחליש ולוקח לך זמן לחזור לעצמך. כדאי לשים לב לגושים ולכאבים בשדיים, ולא לחכות למצב שהחום עולה ורק אז לטפל, הנקה זה דבר נפלא, אבל חייבים לשים לב לנורות האזהרה שבדרך".
פתרונות טבעיים
"כשנשים פונות אליי עם דלקת בשד, אני מנסה ראשית להבין את הגורם", אומרת ג'ולי שור, יועצת להנקה טבעית IBCLC. "כאשר מדובר בתינוק שלא מרוקן טוב את השד, ייתכן שהפה שלו לא מכסה את הפטמה וחלק מהעטרה בגלל סיבה אנטומית, או שהוא לא מחובר לשד מספיק טוב, ואז אפשר לעבוד על פוזיציית ההנקה. ואם הדלקת היא בגלל פצע בפטמה שנגרם מהנקה או בגלל שימוש במשאבה לא מתאימה או מכל סיבה אחרת והחיידק נכנס דרכו".
שור ממליצה לנסות, ראשית, עם התפתחות הדלקת, לפתור את המצב בחומרים טבעיים. "אני עובדת עם חומרים כמו חומץ תפוחים אורגני מדולל במים ושמן קוקוס אורגני. כמובן, כשהמצב חמור, אני אשלח את האישה לרופא, אבל לרוב מגיעים אליי במצב סביר. בכלל, יש נטייה לגשת מיד לבית חולים ולהתחבר לאינפוזיה, אבל בדרך כלל אפשר לפתור את זה לפני שזה הופך להיות דלקתי. לפני האנטיביוטיקה אפשר לפתוח את הסתימה דרך מים חמים ומסאז'. חשוב להדגיש שדלקת שד היא מקומית, וזה לא גודש של השד כולו".
שור מציעה לנשים מיניקות שנתקלות בבעיות מסוג זה לפנות ליועצת הנקה ולא להשתהות עם זה. ובינתיים, אפשר להמשיך ולהניק את התינוק, "כל עוד זה לא כואב מדי. במקרה כזה הייתי מציעה לשאוב, אבל רק התינוק יכול לשחרר את החלב, וחוץ מזה הוא בינתיים ניזון מהנוגדנים וזה רק מחזק אותו". שור מדגישה כי חשוב לתת לתינוק לרוקן היטב את השד. במקרה שאינו יונק את הכול, אפשר לחמם את האזור ולשאוב או לסחוט את החלב החוצה.