שבוע מודעות העור הוא התזמון המושלם להדגיש את חשיבותה של בדיקה שעשויה למנוע התפתחות של מלנומה. סרטן העור היא המחלה השכיחה ביותר בישראל. בין אם אתם חובבי שיזוף וים או אלה שבורחים מהמש ומחפשים להתכסות בכל אמצעי הגנה נגדה – יש בדיקה אחת שמזג האוויר המקומי וכמות החשיפה לשמש (גם אם היא קורית אך ורק באקראי כשאתם צועדים לאוטובוס או מביאים את הילד לגן) מחייב אותנו לעשות– בדיקת מעקב שומות.

הבדיקה הזו, מסביר ד"ר גיל טאובר, מומחה ברפואת עור ומין במכבי שירותי בריאות, היא אחת הבדיקות החשובות שיש לעשות אחת לשנה . 

 

מהי בדיקת מיפוי שומות?

הבדיקה נעשית באמצעות דרמוסקופ (מכשיר ידני אופטי ייעודי) מאפשר התבוננות בהגדלה של פי 10-15. כך ניתן להבחין בשינויים הקטנים ביותר בשומות לזהות מאפיינים ממאירים התחלתיים. שהמטופל מתפשט והרופא עובר אחרי כל השומות ונקודות החן בגופו מכף רגל ועד ראש. המעקב כולל את כפות הרגליים, איזורי המפשעות, בתי השחי ועוד. מטרת הבדיקה היא לראות האם קיימים בגוף נגעי עור בעייתים, או האם חל בהם שינוי בגודל, בצורה או בצבע. 

 

כמה זמן נמשכת הבדיקה?

הבדיקה נעשית בחלק מהזמן בשכיבה וחלק בעמידה ונמשכת דקות בודדות. היא אינה פולשנית או כרוכה בהרדמה או בכאב. הבידקה מאפשרת אבחנה מוקדמת ומדויקת, תוך הימנעות מפרוצדורות פולשניות וכריתה מיותרת של נגעים שפירים.

 

כיצד מבדילים בין נקודת חן "רגילה" לשומה לא תקינה?

הסימן החשוב הוא השינוי בנקודת החן, בין אן מדובר בשינוי בצבע, בגודל או בצורה. 

נקודת חן  (צילום: יחסי ציבור)
צילום: יחסי ציבור

 

האם יש מועד מסויים בו מומלץ לבצע את הבדיקה?

את הבדיק ניתן לבצע לאורך כל השנה ולא בהכרח רק בקיץ. 

 

מי מפרש את תוצאות הבדיקה?

הפירוש נעשה במקום. לעתים ויש צורך בהסרת שומה או במעקב נוסף שיוחלט על ידי הרופא.