פתאום קם אדם בבוקר אבל, כמה מביך, הוא מתעורר עם ריח רע מהפה. למעשה, הוא לא סובל מכך לבד. רוב האנשים סובלים מריח רע מהפה כאשר הם קמים משנתם, וצחצוח שיניים פותר בדרך כלל את הבעיה. אך כמעט 25 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מריח רע מהפה באופן קבוע. מצב זה מכונה הליטוזיס (halitosis), או באשת פה, כרוני. להתפתחות הריח הלא-נעים יש כמה סיבות הגיוניות מאוד, וביניהן הצטברות של מזון וחיידקים על הלשון או על השיניים, יובש בפה, מחלות חניכיים, חורים בשיניים, עישון, שתייה מופרזת של אלכוהול או בעיות עיכול. 

גופרית בפה

אחת הסיבות העיקריות והנפוצות לריח רע מהפה היא חיידקי הפה והלוע. בחלל הפה קיימים כ-500 סוגים שונים של חיידקים. הטמפרטורה בחלל הפה, שעומדת על 37 מעלות צלזיוס, בשילוב עם הלחות שבו, מספקות לחיידקים מצע מושלם לגדילה ולשגשוג. החיידקים מפרישים תרכובות גופרית נדיפות, הגורמות לריח הרע, דמוי ביצים סרוחות או צואה. מכיוון שכך, שמירה לקויה על היגיינת חלל הפה היא אחת הסיבות העיקריות להתפתחות הריח הרע.

סיבות נוספות לריח רע מהפה הן הרגלים כמו עישון מוצרי טבק, שתיית קפה, צריכה מופרזת של אלכוהול וצריכת סמים. עשן הטבק מכיל תרכובות גופרית בעלות ריח לא-נעים, ונוסף על כך הוא עלול לגרום לדלקות חניכיים ולסרטן הפה והלוע, שגם כן גורמים לריח רע. צריכת אלכוהול תורמת להיווצרות ריח רע מהפה משום שהתרכובות שבמשקאות אלכוהוליים מתחמצנות בחלל הפה או בכבד והופכות לתרכובות נדיפות בעלות ריח רע. כמו כן קפה, אלכוהול וטבק מפחיתים את ייצור הרוק בפה. ירידה בכמות הרוק בחלל הפה משפיעה על הריח משום שהרוק מכיל תרכובות אנטי-בקטריאליות וכן מסייע בניקוי חלל הפה משאריות מזון, וכך מונע התרבות של חיידקים. היא גם מונעת מהרוק לשטוף, להרחיק ולדלל את חומרי הריח המצטברים בחלל הפה.

 

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

 

סיבות שמתחבאות בתיבת התרופות

מחלות שונות, וביניהן סוכרת לא מאוזנת, עלולות גם הן לגרום להתפתחות של ריח רע מהפה. מחלת הסוכרת מאופיינת בחוסר יכולת של תאי הגוף לספוג ביעילות גלוקוז מהדם. גלוקוז הוא מקור אנרגיה מרכזי בסוגים רבים של תאים ואיברים; כדי לפצות על המחסור בו, הגוף מפרק חומצות שומן ומנצל אותן כמקור אנרגיה. אחד מתוצרי הפירוק של חומצות השומן הוא אצטואצטט (acetoacetate). אצטואצטט הופך בדם לאצטון, חומר שהגוף אינו משתמש בו, אלא מפריש אותו החוצה דרך הכליות והריאות. כאשר האצטון יוצא מהגוף דרך הריאות, אנחנו מרגישים בריחו הלא-נעים באוויר הננשף. נוסף על כך, חולי סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר למחלות חניכיים, הגורמות להפרשת ריח רע מהפה.

ישנן גם תרופות שנטילתן גורמת להיווצרות של ריח רע מהפה. חלקן מאחר שאחת מתופעת הלוואי שלהן היא הורדת כמות הרוק המיוצרת בפה, כגון תרופות נגד דיכאון, חומרים משַתְנים ותרופות להורדת לחץ דם. תרופות אחרות מכילות תרכובות שיכולות להפוך בדם לתרכובות נדיפות. אותן תרכובות יוצאות מהגוף דרך הריאות בנשיפה, ויוצרות את הריח הרע. בין תרופות אלה ניתן למנות ניטראטים וניטריטים המשמשים לטיפול בתעוקת חזה (אנגינה). גם מאכלים שונים, ובייחוד ירקות כמו בצל ושום, יוצרים תרכובות נדיפות שגורמות לריח רע מהפה.

צחצוח שיניים לא תמיד מספיק

כדי לטפל בסיבות לריח הרע, הצעד החשוב ביותר הוא לאבחן את הגורמים המובילים לריח. לאחר שמזהים את הגורם, אפשר להתאים את הטיפול היעיל ביותר לבעיה.

במרבית המקרים, שמירה קבועה על היגיינת חלל הפה היא פתרון יעיל להפחתה של הריח הרע. צחצוח קבוע ונכון של השיניים, למשך שתי דקות פעמיים ביום, ושימוש יום-יומי בחוט דנטלי, כמו גם שטיפה במי פה אנטי-בקטריאליים ונטולי אלכוהול, מבטיחים הסרה של שאריות מזון וסילוק חיידקים המצטברים על גבי הלשון והשיניים, ולכן הפחתה בריח. 

אם הסיבה לריח הרע היא בעיות בעיכול, הרי שהכתובת היא הרופאה שלכם. במקרים של חורים בשיניים או דלקת חניכיים, המפתח נמצא אצל רופאת השיניים או השיננית. ואם הגורם הוא עישון או הפרזה בשתיית אלכוהול, הפסקת העישון ומיתון או הפסקת השתייה יפתרו את הבעיה ויתרמו לבריאותכם בהרבה דרכים אחרות.

לעומת זאת, מחקרים שבדקו שינויים בתזונה, לעיסת מסטיק או שימוש במשחות שיניים המכילות אבץ לא הצביעו על שיפור משמעותי בריח הפה. אם כך, מספר רב של גורמים יכולים להוביל להיווצרות ריח רע כאשר קמים בבוקר. כך למשל, אי צחצוח שיניים לפני השינה מוביל להצטברות של מזון וחיידקים ולכן יכול להחמיר את הריח. גם שינה עם פה פתוח, נחירות  או דום נשימה בשינה (sleep apnea) מובילים להתייבשות הפה ולכן מהווים גם הם חלק מהגורמים להחמרת הריח בבוקר. הצעד החשוב הוא להבין מהו הגורם לריח, ואז יהיה אפשר להתאים את הטיפול היעיל ביותר לבעיה.

 

 למאמרים נוספים באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי