אף שמדובר בסוג הסרטן הרביעי הכי נפוץ בגברים, המודעות לסרטן שלפוחית השתן בקרב הציבור הרחב עדיין די נמוכה. זאת למרות שזו מחלה שבמידה רבה ניתן למנוע אותה. הסיבה העיקרית שמובילה לסרטן זה היא עישון. הגוף פולט את החומרים המסרטנים שבסיגריות באמצעות השתן ("מסלול הניקוטין"), וכך חושף את דרכי השתן להשפעה של החומרים המסרטנים בדומה לחשיפה בריאות. חשוב לציין שהסרטן יכול להתפרץ גם 20 שנים ויותר לאחר הפסקת העישון. גידול סרטני בשלפוחית השתן שכיח בגיל 70-50 אך הוא עלול לפגוע גם בנשים וגברים בגיל צעיר יותר.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אז איך מזהים את המחלה?
התסמין השכיח ביותר לגידול הוא דם בשתן, ולכן במידה וזה קיים, יש להשלים בירור אצל הרופא המטפל ובמידה ונשללות בעיות אחרות כגון אבנים בדרכי השתן או דלקות ימשיך את הבירור אורולוג.
תסמינים נוספים כוללים כאב בעת מתן שתן, כאבים באזור האגן וירידה בתאבון ובמשקל במחלה מתקדמת יותר.

איך מוודאים שמדובר בסרטן?
אבחון המחלה מחייב הסתכלות ישירה לתוך כיס השתן (ציסטוסקופיה). לאחר השלמת הדמיות כגון אולטרסאונד וסיטי. באם יש ממצאים נדרשת דגימה של הרקמה הלא תקינה (ביופסיה).

מה קורה במחלות פולשניות?
במקרים של מחלות פולשניות, כלומר כאלו המערבות את השריר או בלוטות הלימפה, נדרש טיפול אגרסיבי המשלב כימותרפיה עם ניתוח כריתת כיס השתן או קרינה לכיס השתן.

אם החלמתי מהסרטן זה אומר שהכל בסדר?
לגידול שטחי בכיס השתן יש נטייה לחזור ולכן, אבחנה של סרטן כיס שתן מחייבת לעיתים טיפולים מונעים ומעקב לכל החיים.

עוד ב-mako בריאות:
>> התמונה שהצילה לאישה אחת את החיים
>> לא עושים מספיק סקס? אולי זאת הסיבה
>> שלושת התרגילים הכי יעילים לחיטוב הבטן


כיצד מטפלים בסרטן דרכי השתן?
במחלה שטחית בדרכי השתן בעלת מאפיינים אלימים, הטיפול המונע חזרה לאחר כריתת הגידול הוא טיפול אימונותרפי מקומי באמצעות חיידקי שחפת מוחלשים (BCG).
דרך הפעולה של טיפול זה, היא הפעלה של מערכת החיסון באופן מקומי בכיס השתן על מנת לטפל במוקדים קטנים של הגידול שלא הוסרו במלואם או לא ניתן להסירם בניתוח.
במחלה מתקדמת (גרורתית) עד כה הטיפול העיקרי בסרטן התמקד בכימותרפיה, אך גידול זה נוטה לפתח עמידות גבוהה ומהירה לטיפולים האלו.



הטיפול החדשים מתמקדים בהפעלת מערכת החיסון העצמית של המטופל כנגד הגידול. מדובר בטיפול אימונותרפי לו יש יתרון בחלק מהחולים עם סרטן כיס שתן גרורתי.
טיפולים נוספים מתמקדים באיתור שינויים גנטיים מיוחדים בגידול (בקולטן FGFR), המתאימים לטיפול ביולוגי ממוקד מטרה ולכן כיום מקובל לבדוק מוטציות מסוג אלו בגידול.