אבחון סרטן השד ב-95 אחוז מהמקרים נעשה בשלב שבו עוד אין גרורות, כלומר הגידול אינו מפושט והוא מוגבל לשד או לבלוטות הלימפה בבית השחי. שלב זה ניתן לטיפול דרך הסרת הגידול בניתוח אך תמיד קיים הסיכון שהגידול יחזור. זה יכול לקרות אחרי שנתיים-שלוש, אחרי חמש שנים ולעיתים גם אחרי עשרים שנה, אך הפעם אותו סרטן עלול לחזור כסרטן גרורתי באיברים שונים בגוף כמו בריאות ובעצמות. כשהוא חוזר, לרוב הוא אינו ניתן לריפוי. כשסרטן השד מאובחן בשלב מוקדם, יש לכך השלכות משמעותיות על המשך החיים. ההבדל בין סרטן שאובחן לפני הופעת הגרורות לבין סרטן גרורתי הוא לעיתים ההבדל בין הסיכוי לחיים ארוכים וטובים לבין מוות בטרם עת.
מטופלות שאובחנו בסרטן שד לא גרורתי מקבלות טיפול שמטרתו למנוע בעתיד את חזרת המחלה ואת הופעת הגרורות. הטיפול המניעתי ניתן בנוסף לניתוח להסרת הגידול ולטיפולי הקרינה ומטרתו להפחית את הסיכון שהגידול יחזור, אם בחזרה מקומית או בחזרה מרוחקת בעקבות היווצרות הגרורות. כדי להתאים את הטיפול המניעתי בודקים את תכונות הגידול. הסיכון לחזרת המחלה תלוי בשלב המחלה ובסוג הגידול.
המדד המנבא החשוב ביותר של הסיכון להישנות הוא אם יש תאים סרטניים בבלוטות הלימפה בבית השחי ואם כן בכמה מהן. ככל שנמצאו יותר בלוטות לימפה עם תאים סרטניים, הסיכון לחזרת המחלה גבוה יותר. גודל הגידול גם הוא משפיע במידת מה על הסיכון לחזרת המחלה, אך לא נהוג לייחס לאלמנט זה חשיבות גדולה כמו בעבר והיום הדגש הוא על סוג הגידול, התכונות הביולוגיות שלו, האם הוא אלים ומה דרגת ההתחלקות שלו.
יש כמה סוגי גידולים הנבדלים זה מזה בתכונות הביולוגיות שלהם: לומינל A ו-B הם גידולים שיש להם ביטוי לקולטנים של אסטרוגן ופרוגסטרון. דרגת ההתחלקות של לומינל A נמוכה לעומת גידול מסוג לומינל B. כלומר הסיכון להישנות המחלה אצל חולות עם גידול מסוג לומינל A נמוך לעומת נשים עם גידול מסוג לומינל B. סוג נוסף הוא גידול מסוג HER2, לתאי הגידול מסוג זה ישנו ביטוי לקולטן HER2 המשפיע על קצב התחלקות התא. ביטוי יתר של הגן האחראי על קידוד הקולטן גורם לחלוקת התא ללא בקרה ולהתפשטות מהירה יותר של התאים הסרטניים. זהו גידול אלים במיוחד, הוא מאפיין כ-20 אחוז מגידולי השד והסיכון להישנות המחלה אצל חולות סרטן השד שאובחנו עם גידול מסוג HER2 גדול יותר.
עוד ב-mako בריאות:
>> האצבע הנפוחה התגלתה כתסמין למחלה קטלנית
>> הפעולה ששורפת לא מעט קלוריות
>> 1 מכל 20 אנשים בעולם ימות בגלל אלכוהול
ואמנם, בעבר הסיכון לחזרת המחלה אצל מטופלות עם גידול מסוג HER2 היה גבוה יותר, וטיפולים כימותרפיים והורמונליים היו פחות יעילים למניעת הישנות המחלה. לאחרונה פותחו תרופות מניעתיות המכוונות לגידול מסוג זה ולכן הסיכון לחזרת המחלה הולך וקטן. תרופת הרספטין היא תרופה ביולוגית הניתנת באמצעות עירוי ובה נוגדנים מלאכותיים הנקשרים לקולטני HER2 שבתאי הגידול. הנוגדנים מפעילים את מערכת החיסון נגד התא הסרטני והורגים אותו. התרופה מאפשרת פגיעה בתא הסרטני בלי לפגוע בשאר רקמות הגוף. מחקרים שבדקו את הרספטין בשילוב עם תרופה ביולוגית נוספת בשם פרג'טה מצאו כי השילוב של שתי תרופות אלו יחד עם כימותרפיה מוריד עוד יותר את הסיכון לחזרת המחלה. עוד נמצא כי מתן תרופת נירטניב לאחר הטיפול בהרספטין מורידה עוד את הסיכון לחזרת המחלה ולכן עבור חולות עם גידול חיובי ל Her2, שסיימו טיפול של שנה בכימותרפיה ובהרספטין, מומלץ להוסיף טיפול של שנה נוספת בתרופת נירטניב. תרופה זו מתאימה במיוחד לגידולים שלהם גם קולטן אסטרוגן חיובי, וזאת בהתאם לרמת האגרסיביות של הגידול.
חציון ההישרדות לכל חולות סרטן השד הגרורתי הוא שלוש שנים וחצי, אך אצל נשים עם גידול חיובי לHER2 החציון התארך לקרוב לחמש שנים, וזאת בזכות הטיפול המונע שניתן באמצעות התרופות הביולוגיות.
* ד"ר אלה עברון היא אונקולוגית בכירה בתחום סרטן השד, בית החולים קפלן ואסותא