המדינה עוברת סערה, ואנו חווים שינויים וקשיים בכל תחומי החיים, חלקנו חשים לחץ וחרדה סביב אי הוודאות של המצב המדיני. תוסיפו לכך את השפעות עונת המעבר, וקיבלתם התלקחות מחלות דלקתיות בעור, בהן אטופיק, סבוריאה, ופסוראזיס. כיצד הן באות לידי ביטוי ואיך מטפלים? 

>> מדריך: כל הסיבות לאדמומיות בעור

>> נזלת עיטושים ופריחות: התופעות האביביות הפחות נעימות

אטופיק דרמטיטיס

אטופיק היא למעשה אסתמה של העור, מחלה דלקתית כרונית בעלת רקע גנטי, הפוגעת בתינוקות ובילדים בעיקר אך מגיעה גם לאוכלוסיית המבוגרים. המחלה מאופיינת בפריחה אדמדמה על העור הגורמת לגרד עז וליובש משמעותי ומתפרצת בעונת החורף ובמצבי לחץ.

אטופיק דרמטיטיס (צילום: umaruchan4678, shutterstock)
.אטופיק דרמטיטיס גרד עז ויובש משמעותי | צילום: umaruchan4678, shutterstock

סבוריאה

מחלת עור דלקתית המופיעה בעיקר בשטחי עור עשירים בבלוטות חלב: קרקפת, פנים, אוזניים, קדמת בית החזה העליון וקיפולי הגוף (גם מפשעות וטבור). עלולה להחמיר בעקבות שינויים הורמונליים או מתח נפשי.

סבוריאה (צילום: shutterstock)
סבוריאה. בעיקר בקיפולי העור | צילום: shutterstock

פסוריאזיס

מחלת עור דלקתית כרונית מהשכיחות ביותר, אם כי בדרגות חומרה משתנות. למעשה, היא כל כך שכיחה שרבים אפילו אינם מאובחנים עם פסוריאזיס כלל. למחלה יש רקע גנטי והיא קשורה גם לשיבוש במערכת החיסון. רבדים יבשים ואדומים של עור המכוסים בקשקשת בגון לבן/כסוף. הנגעים שכיחים בעיקר בקרקפת, במרפקים, בברכיים, בגב, בחזה, בבטן, בציפורניים ובאיברי המין.

פסוריאזיס (צילום: Hriana, Shutterstock)
פסוריאזיס. נפוץ משאתם חושבים | צילום: Hriana, Shutterstock

פיטיריאזיס רוזאה

מחלת עור לא נפוצה. על פי מחקרים רק0.1 אחוז מכלל האוכלוסייה סובלים ממנה, בדרך כלל באופן חד פעמי, והיא גם אינה מידבקת. ואולם, רופאי עור מעידים על שכיחות גבוהה יותר בעונות מסוימות. מאפיין בולט שלה הוא כתם בעור בגודל שלושה סנטימטרים שלאחריו יופיעו נגעים קטנים וורודים המכוסים בקשקשת שהתפשטותם תתבטא בעיקר בחלקי הגוף העליונים; בית החזה, גב, בטן וגפיים עליונות, לרוב בקו קפלי העור. הנגעים נוטים לחלוף אחרי שבועיים או אחרי כמה חודשים באופן ספונטני, ויש הממליצים על חשיפה לאור השמש כדי להעלים מהר יותר את הכתמים. גם טיפול בקרינה אולטרה סגולה עוזרת. הווירוסים הם ממשפחת הרפס (במקרה הזה מספרי 6 ו-7), אך ככל הנראה גם מווירוסים נוספים, והם מסוגלים להישאר רדומים לאחר הדבקה ראשונית ולגרום להתפרצויות חוזרות, ולכן אינם ניתנים למיגור מוחלט. ישנם טיפולים המעכבים את התרבות הווירוס בגוף בזמן התפרצות, אך הם אינם בעלי השפעה בזמן שהווירוס רדום. 

איך להקל על תסמיני הפריחות ולטפל בעור

אל תחכו

חשוב לזהות את השינויים שקורים בעור ולטפל בהם בזמן אמת. כפי שנוטלים משכך כאבים עבור כאב ראש – כך גם בעור כאשר מתרחשת בו ריאקציה כלשהי.

שתו מים ושמרו על לחות

יש להקפיד על שתיית מים מרובה מן הרגיל, לשמירת איזון הלחות בעור וכדי להפחית את היובש והתפרצות הדלקת בעור. לצד ליחוח העור ומניעת ההתייבשות הצפויה לו, מומלץ לעשות שימוש ולשמר את העור בתכשירים דרמו קוסמטיים מבוססי גליצרין, עשירים בלחות, אשר יכולים לכלול גם מינרלים הידועים כיעילים שנועדו ללחח את העור ולאזן את הלחות בו. טיפול זה יכול להיות בפני עצמו במקרים קלים של המחלה או בזמן ההפוגות.

אישה מורחת קרם (צילום: shutterstock By TuiPhotoEngineer)
השתמשו בבתכשירים דרמו קוסמטיים מבוססי גליצרין ועשירים בלחות | צילום: shutterstock By TuiPhotoEngineer

פנו לרופא

נתקלתם בהתפרצות חריגה של כתמים אדומים על העור? לרוב הם יבשים מן הרגיל, גורמים לגרד ומחמירים – לכן, יש לפנות לרופא עור ולקבל מרשם לטיפולים מקומיים תרופתיים.

התקלחו נכון

מקלחת קצרה ובמים פושרים תקל על העור. נוסף לכך, השתמשו בסבון גוף שהוא אל סבון, נטול דטרגנים והכי פחות מגרה את העור. גם שמני אמבט ידועים כמרככים את העור ואת שלב ייבוש העור.

אישה מתקלחת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מקלחת קצרה במים פושרים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

פוטותרפיה

טיפול המבוסס על קרינה על-סגולה הדומה לקרינת השמש, רק באורכי גל מסוימים כדי למנוע את ההשפעה השלילית של הקרינה תוך שמירת היעילות. לקטגוריה הזאת נכנס גם טיפול בים המלח.

חלק ממחלות עור ככללותן הינן מחלות כרוניות ועדיין, אין דרך שתעלים אותן ואת הסממנים שלהן לצמיתות. עם זאת, כיום יש בידי רופאי עור את הכלים לשלוט במחלות ובביטוין, גם במצבים קשים. המחקרים הרבים הנערכים ברחבי העולם ממשיכים לספק לנו שיטות ותרופות חדשות, לכן למטופלים מומלץ לשמור על קשר רציף וישיר עם הרופא המטפל לשיתוף פעולה בהתמודדות.

* ד"ר סיון מרסר היא מומחית ברפואת עור אסתטיקה ולייזר