ביום שבת חשף שדר הספורט הוותיק מאיר איינשטיין כי הוא סובל מפגיעה בשרירים. "לכל הדורשים בשלומי אני רוצה לספר לכם שאני מתמודד עם פגיעה במערכת השרירים", אמר בשידור חי, במהלך פתיחת תכנית הטלוויזיה "שבת ביציע". " לכן הדיבור איטי, לכן אני יושב בכיסא גלגלים. תודה על ההבנה".
דיברנו עם פרופ' רונית גלעד, מנהלת המחלקה הנוירולוגית בבית חולים קפלן על מחלות שתוקפות את מערכת השרירים, כיצד מאבחנים אותן ומהם הטיפולים הקיימים.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
על פי פרופ' גלעד, ישנם סוגים שונות של מחלות הפוגעות בשרירים. "יש מחלות שריר דלקתיות, מחלות שריר תורשתיות ומחלות ניוון שרירים".
מחלות שריר דלקתיות
"בדרך כלל הן מופיעות באופן פתאומי, אבל לרוב יש להן טיפול", אומרת פרופ' גלעד. "מאבחנים בעזרת בדיקת מדד CK בדם (המהווה אינדיקציה לשרירים פגועים). כאשר מדד הCK עולה זה יכול לעזור באבחנה. אך לרוב מאבחנים על ידי מצב קליני של המטופל, בדיקת EMG – אלקטרומיוגרפיה – הבודקת את דלילות השריר". דרך נוספת אך נדירה יותר לאבחון היא באמצעות ביופסיה של שריר. "לוקחים חלק קטן של השריר כדי להסתכל במיקרוסקופ", מסבירה פרופ' גלעד.
במחלות שריר דלקתיות ישנן יותר אפשרויות טיפול. "הפרוגנוזה טובה, לרוב אחרי תקופה של טיפולים כמו טיפול בסטרואידים".
עוד ב-mako בריאות:
>> שאלון: חושבים שהרגלי ההיגיינה שלכם בריאים?
>> האימון הזה לא עוזר לכם, למה אתם עושים אותו?
>> מחקר: ניתוחים קיסריים ישנו את אבולוציית האדם
מחלות ניוון שרירים
"מדובר במחלה שמתקדמת די מהר ופוגעת בשרירי הגפיים, שרירי הדיבור, הבליעה והנשימה", מסבירה פרופ' גלעד. "אין פגיעה שכלית, הלוקים במחלת ניוון שרירים נשארים צלולים במהלך כל המחלה, שעשויה גם להימשך שנים, תלוי בפגיעה". בשונה ממחלות שרירים דלקתיות, לא ידוע על טיפול לניוון שרירים המאפשר להחלים מהמחלה, אך קיים טיפול תומך. "הטיפול התומך שומר על פעילות השרירים שעדיין פועלים וכולל גם פיזיותרפיה והידרותרפיה".
כמו כן, ישנן מחלות שריר תורשתיות המתאפיינות בדרך כלל במהלך איטי, המופיעות בגיל צעיר אצל אנשים עם רקע משפחתי.