לפני כשבוע הובא לחדר מיון בחור בן 26, שמנמן, עקב כאב ראש שהופיע לאחר תאונת דרכים בה היה מעורב באותו בוקר. לאחר סדרת בדיקות דם נמצאו מדדי סוכר גבוהים ולכן, ערכו לו בדיקת A1C שבודקת את ממוצע מדדי הסוכר בשלושת החודשים האחרונים, נמצא כי המדד היה גבוה בצורה משמעותית מה שהצביע על כך שהסוכרת לא נגרמה כתוצאה מהתאונה אלא הייתה נסתרת בגוף הבחור זמן ממושך. מקרה זה מסביר את העניין שסוכרת היא מחלה א- תסמינית בה לא כואב דבר, ההרגשה הכללית היא בסדר ולמעשה, בן אדם יכול להסתובב עם ערכי סוכר גבוהים ובכלל לא לדעת שהוא במצב טרום סוכרת, ואפילו סוכרת , עד שהמדדים גבוהים מאד והגוף מאותת על כך בדרכים שונות.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
מהי טרום סוכרת?
טרום סוכרת הוא מצב שכאשר אינו מטופל, עלול להתדרדר עד מחלת סוכרת. טרום סוכרת הוא מצב שבו הגוף מאותת בצורה כמעט בלתי מורגשת כי הוא זקוק לאיזון. מכיוון שסוכרת מהווה מגפת המאה 21 וסובלים ממנה יותר מחצי מיליון אנשים בישראל יש להיות עם היד על הדופק היות שניתן לטפל במצב טרום סוכרת כבר בהתחלה.
כחצי מיליון אנשים טרום-סוכרתיים בישראל
מעריכים שהיום בישראל חיים כחצי מיליון אנשים טרום סוכרתיים או סוכרתיים - שאינם מודעים לכך שחולים בטרום סוכרת או בסוכרת.
מצב טרום סוכרת הוא מצב ביניים שיכול להתפתח לשלושה כיוונים בעתיד:
- להפוך לסוכרת גלויה הדורשת טיפול מתמיד
- להישאר במצב הנוכחי
- לחזור למצב התקין- חשוב לאתר את חולי הסוכרת שלא יודעים שהם טרום סוכרתיים כי במצב זה ניתן לשנות את אורח החיים ולמנוע את המשך התקדמות המצב לסוכרת.
גורמי הסיכון לסוכרת:
- נטייה משפחתית –במידה ואחד מבני המשפחה- הורים, סבים וסבתות, אחים או דודים סובלים מסוכרת זהו דבר המעלה את הסיכון לחלות בסוכרת.
- משקל- עודף משקל מעלה את רמות הסוכר בדם כך שככל שהמשקל עולה כך גם רמת הסוכר עולה והסיכון ללקות בסוכרת.
- גורמים נוספים כמו כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה ושומנים בדם מהווים אף הם גורם סיכון לסוכרת.
- אצל נשים הסיכון לחלות בסוכרת גבוה עוד יותר- אישה שהייתה בהיריון וסבלה מסוכרת היריון עלולה לחלות בסוכרת לאחר הלידה
- אישה שילדה ילד במשקל של 4 ק"ג או יותר נמצאת בסיכון לסוכרת.
- חוסר שינה- שינה לא רצופה או עבודה במשמרות לילה יכולה להגדיל את הסיכויים לחלות בסוכרת
- קבוצות אתניות- מהגרים ממדינה אחרת נמצאים בסיכון לחלות בסוכרת.
- אצל האוכלוסייה הערבית (מוסלמים, נוצרים, צ'רקסים, בדואים) שכיחות הסוכרת גבוהה יותר מאשר בקרב היהודים.
לכן, כל מי שעונה על אחד או יותר מהגורמים- מומלץ להיות עירני וללכת להיבדק.
עוד ב-mako בריאות:
>> המחלה הקשה שנפוצה במזה"ת - ובארץ לא מכירים
>> זו הסיבה שהכתפיים שלכם תפוסות כל הזמן
>> הטריקים הפשוטים האלה מנצחים את החשק למתוק
כיצד יודעים שאני סוכרתי?
ניתן לאבחן סוכרת וטרום סוכרת באמצעות בדיקת סוכר בדם. אם בבדיקה מתקבל מדד לאחר צום של שמונה שעות מעל 126 מיליגרם לדציליטר, (מ"ג/ד"ל), או מעל 200 מ"ג/ד"ל לאחר האוכל זה אומר שכבר קיימת סוכרת גלויה הדורשת טיפול בהקדם. אם בבדיקה המדד הינו פחות מ-100 מ"ג/ד"ל לאחר צום של שמונה שעות או לאחר האוכל פחות מ- 140 מ"ג/ד"ל שולל סוכרת. יחד עם זאת, אם המדדים מראים בין 100-126 מ"ג/ד"ל לאחר צום של שמונה שעות או בין 140-200 מ"ג/ד"ל לאחר האוכל מדובר בסוכרת סמויה הדורשת גם כן מעקב וטיפול מידי.
למה חשוב לאתר את מצבי הטרום סוכרת?
סוכרת זו מחלה שמטפלים בה לא בגלל שכואב משהו אלא כי היא עלולה לגרום לצרות בעתיד, למשל, בעיות בעיניים, מחלות לב, בכליות, בעיות במערכת העצבים ובמוח. יחד עם זאת, נמצא שאם החולה מטפל במחלה כבר בתחילתה כך שמביא את עצמו לערכי סוכר בדם דומים לאלו שלאדם ללא סוכרת במהלך העשור הראשון למחלה, הגוף צובר "זיכרון מטאבולי" איכותי. על כן, גילוי מוקדם וטיפול הולם מהווים יתרון בריאותי משמעותי העשוי להתבטא לא רק במניעת סיבוכים עתידיים כי אם גם בהארכת תוחלת החיים.
מהו הטיפול לטרום סוכרתי?
ניתן למנוע את המעבר מ"טרום סוכרת" לסוכרת, באמצעות אכילת תזונה נכונה ובריאה, הליכה של 150 דקות בשבוע דבר שמחזק את הסיכויים להבריא, ולעיתים אף נעשה שימוש בתרופות, למשל מטפורמין, שמתאימה לסוכרתיים אך משתמשים בה גם במצב של מניעת סוכרת.
פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל היחידה לטיפול בסוכרת, מרכז רפואי ע"ש א. וולפסון ומומחה ברפואה פנימית וסוכרת מרכז DMC