הרקדנית והשופטת האלגנטית מ"רוקדים עם כוכבים" - אנה ארונוב, חשפה אתמול (שלישי) בחשבון האינסטגרם שלה שהיא סובלת מבעיה בריאותית שמשפיעה על מראה העיניים שלה.
"הרבה שמו לב וכתבו לי לא מעט על כך שיש הבדל בין העיניים שלי, ועל כך שעין ימין שלי עצומה יותר ושמשהו השתנה בעיניים - אז אתם צודקים", הודתה בסטורי. "לא הגבתי לזה כי לא ידעתי בעצמי כל כך מה זה. אני כבר תקופה ארוכה בכל מיני בדיקות, לא אכנס למה בדיוק עשיתי - אבל אחרי מסע של בדיקות, הרופאה אמרה לי שיש לי בעיה בבלוטת התריס", סיפרה ארונוב, אך הבהירה כי "לא משהו קיצוני. אין לי בדיקות חריגות מדי, אבל מסתבר שבמקרה של פעילות יתר של בלוטת התריס - היא עלולה להשפיע על העיניים. אלו תופעות לוואי של תפקוד לא תקין של הבלוטה, וזה מה שקרה לי".
מחלה שיכולה לסכן את הראייה
ד"ר הדר מילוא רז, אנדוקרינולוגית במכון לאנדוקרינולוגיה מטבוליזם וסכרת בבה"ח שיבא מציינת שאחת המחלות הגורמת ליתר פעילות בבלוטת התריס נקראת GRAVES . "אנשים נוטים לחשוב שיתר פעילות של הבלוטה או תת פעילות משפיעות רק על ירידה או עלייה במשקל. זה נכון, אבל עשויות להיות לה גם השפעות נוספות כמו ההשפעה על העיניים", היא מבהירה.
לדבריה, כשהמחלה מתרחשת, הנוגדנים בגוף פועלים נגד בלוטת התריס גורמים לייצור בלתי מבוקר של הורמוני הבלוטה, ובו זמנית עובדים גם כנגד רקמות בעיניים. "לא כל יתר פעילות בבלוטה מערב את העין, אך זה בהחלט שכיח". הסימנים הקלאסיים של המחלה לדבריה הם: בלט עיני - עיניים בולטות שממש יוצאות החוצה, אודם או נפיחות עפעפיים, אודם בעין עצמה ובלחמית, כאבים בהזזת העין או כאבים ספונטניים.
יתרה מכך, מילוא רז מבהירה כי מחלה זו עלולה להשפיע על תפקוד העיניים. "אם לא מטפלים בזמן, היא בהחלט יכולה להסתבך ואפילו לסכן את הראייה. עלולה להתרחש פגיעה בשרירי גלגל העין שמסיתים את העין וכך עלולה להיווצר פזילה וכפל ראייה וכאמור – לעיתים זה אף יכול להגיע לאובדן ראייה מוחלט".
לדבריה, ישנן דרגות שונות של המחלה. זו יכולה להיות דלקת פעילה או לא פעילה. "דלקת פעילה דורשת טיפול באמצעות סטראואידים בעירוי למשך 12 שבועות שלמעשה עוצרים את הדלקת, או ע"י טיפולים ביולוגיים. ישנה גם תרופה, אך היא לא נמצאת בסל ומאוד יקרה. כמו כן, נהוג לתת תוסף תזונה בשם סלמניום, למשך חצי שנה שגם הוא הוכח כמסייע. לעומת זאת, אם אין דלקת פעילה, הטיפול דורש ניתוח לתיקון הבלט העיני או ניתוח לתיקון הפזילה. במקביל לטיפול, ניתן לתת טיפול תרופתי שמדכא את הבלוטה או טיפול בניתוח בו מוציאים את הבלוטה. ישנו גם טיפול ביוד רדיואקטיבי שנותנים פחות למי שיש בעיה עינית".
כשיש חשד לבעיה עינית, הד"ר ממליצה לגשת לרופא עיניים, ובמידת הצורך הוא יוכל להפנות את המטופל לאנדוקרינולוג שיבצע בדיקות דם לבדיקת פעילות בלוטת התריס. "חשוב מאוד לדעת שגורם סיכון הוא חשיפה לעישון. לכן, אם יש חשד למחלת GRAVES יש להתרחק מעשן הסיגריות", היא מציינת.