פסוריאזיס היא מחלת עור שתוקפת עשרות אלפי חולים בישראל, ומתאפיינת בדרך כלל בהופעה של רבדים אדומים מכוסים בקשקשת לבנה. היא אמנם לא ניתנת לטיפול מלא, אך טיפול מתאים עשוי להקל מאוד על תופעותיה ולשפר את איכות חייהם של הסובלים ממנה. ד"ר דניאל ליכטנשטיין, מומחה למחלות עור ומין ומנהל תחום העור בקופת חולים "מאוחדת", מציין שהמחלה שכיחה באופן זהה בקרב גברים ונשים. היא יכולה להופיע בכל גיל, אך נפוצה יותר בין הגילים 10-30.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המקומות האופייניים ביותר להופעת נגעי הפסוריאזיס, לדבריו, הם המרפקים, הברכיים ועור הקרקפת ולעיתים היא מלווה בגרד. "הסיבה לפסוריאזיס אינה ידועה, אבל בשליש מהמקרים לפחות ניתן להצביע על רקע גנטי. במקרים רבים נמצא קשר למתח נפשי", מוסיף ד"ר ליכטנשטיין. "המחלה יכולה להתפרץ לאחר דלקת גרון או לאחר נטילת תרופות מסוימות. מי שיש לו נטייה למחלה עלול אף לפתח פסוריאזיס באזור חבלה או פצע".
מדוע זה קורה?
"מדובר במחלה שבה תהליך דלקתי מביא להרחבת כלי דם בעור ומתלווה אליו ייצור מואץ של תאי עור. בעוד שאצל אדם בריא האפידרמיס (השכבה העליונה של העור) מתחלף אחת לחודש, אצל חולי פסוריאזיס הוא מתחלף בשלמותו, תוך ימים בודדים והתאים החדשים מצטברים ויוצרים קשקש עבה", מסביר ד"ר ליכטנשטיין.
אז אילו טיפולים קיימים כיום בשוק? לדברי ד"ר ליכטנשטיין, פסוריאזיס אינה מחלה שניתן לרפא, אך בעזרת טיפול מתאים ניתן להקל על הדלקת הנוצרת בעור בעקבותיה, ולהעלים את הנגעים. "באופן כללי, רצוי שכל מי שסובל מהמחלה יחזיק בקרבתו תכשיר בעל מרקם שומני: שמן גוף, קרם לחות ואפילו וזלין עשויים לסייע בהפחתת נגעי הפסוריאזיס, זאת מאחר שהמחלה מתבטאת ביובש קשה של העור והוא מגיב לכל משחה שומנית באופן חיובי", אומר ד"ר ליכטנשטיין.
טיפול במשחות: מתאים למקרים קלים
לדברי ד"ר ליכטנשטיין, במקרים קלים, יומלץ על טיפול במשחות, לרוב בשילוב של מספר תכשירים:
- משחות המכילות חומצה סליצילית, אשר גורמות לפירוק הקשקשת.
- משחות המכילות סטרואידים היעילות להפחתת האודם (כיום מקובל לתת משחות עם סטרואידים בשילוב של ויטמין D על מנת להפחית תופעות לוואי).
- תכשירים המכילים זפת כמו Alphosyl ואנטראלנים (Dithrocream, Psoralon), המפחיתים את קצב חלוקת התאים בעור.
- משחה שמבוססת על ויטמין D , כגון קלציפוטריול (בארץ Daivonex), היעילה בטיפול בקרב חולי פסוריאזיס בדרגה קלה עד בינונית. המשחה נוחה יותר לשימוש ממשחות על בסיס זפת ובטוחה יותר ממשחות עם סטרואידים.
טיפול בתרופות דרך הפה: מקרים קשים
במקרים קשים ניתן להשתמש בתרופות דרך הפה כגון "ניאוטיגאסון", "מתוטרקסט" או "ציקלוספורין". לדברי ד"ר ליכטנשטיין, תרופות אלה מחייבות ניטור ומעקב ע"י בדיקות דם בעת לקיחתן.
>> עוד ב-mako בריאות:
בנות, תתפלאו: גם גברים מזייפים אורגזמה
האם מקלות לאוזניים זה באמת לא בריא?
מקשקשים במחברת? זה עוזר לכם בחיים
פוטותרפיה: מתאים לטיפול בפסוריאזיס מופשט
בפסוריאזיס הפוגע במעל ל-10 אחוזים משטח הגוף, נהוג לטפל ב"פוטותרפיה" - ריפוי ע"י אור. במהלך הטיפול, החולה נחשף לקרינה אולטרה סגולה ULTRA VIOLET. לרוב מושגת הפוגה לאחר 30 טיפולים בערך.
אבל כיום כבר לא צריך לצאת מהבית כדי ליהנות מטיפולי קרינה אולטרה סגולה. בשוק ניתן למצוא מכשירים ניידים ונוחים, דוגמת ה"דראמפל" (DERMAPAL). המכשיר מתאים לנשיאה מחוץ לבית, ניתן לתפעול בקלות והוא מתחבר לכל שקע חשמלי. הוא מכיל אפילו מסרק נשלף לטיפול בעור הקרקפת. בנוסף, הטיפול חוסך זמן יקר, נסיעות לבתי חולים ומרפאות, הפסד ימי עבודה, חיפוש חנייה, תורים ארוכים וחוסר פרטיות.
נגה בת השש, סבלה בעבר מחיידק בגרון שגרם לה לפגיעה בכבד ולהופעת המחלה. אמה מתארת את האופן שבו הקל מכשיר הדראמפל על שגרת חייה: "המכשיר מאפשר לנו להיות הרבה יותר ספונטניות וניידות. אם בעבר הייתי צריכה לחשוב פעמיים לפני שיוצאים לטיול משפחתי, עכשיו אני אורזת אתנו את המכשיר ויודעת שתמיד קיים פתרון טיפולי שיקל על נגה. אפשר לטוס עם זה לחו"ל, לא צריך לצאת מהבית לטיפול במכון וזה יעיל לכל אזור בגוף. 20 שניות טיפול ואפשר להמשיך בשגרה".
פרופ' דוד אנק, רופא בכיר במחלקת עור בהדסה עין כרם, מסביר שפוטותרפיה היא השיטה היעילה והבטוחה ביותר שקיימת, בהשוואה לשאר שיטות הטיפול. יתרונותיו הבולטים של המכשיר, לדבריו, הם הזמינות והניידות שהוא מאפשר. "מדובר במכשיר נוח, המציע פתרון זמין 24 שעות, ואינו כרוך בתופעות לוואי או בחשיפה לקרינה מסוכנת. בנוסף, רוב המכשירים מסוג זה כוללים טיימר דיגיטלי, המאפשר לקבוע מראש את זמן הטיפול הרצוי ולהימנע מכוויות", אומר פרופ' אנק. המכשיר, מתוצרת "גאיה מדיקל", מאושר ע"י משרד הבריאות וה- FDA.
חלופה לפוטותרפיה: שהייה בים המלח
פתרון לא מאוד זמין, אך יעיל לטיפול במחלה הוא ביקור בים המלח. "חשיפה מבוקרת לשמש באזור ים המלח למשך מספר שעות ביממה - כ 2-3 שבועות - יכולה לסייע. בניגוד לסברה הרווחת, למי הים או לבוץ אין כל השפעה על המחלה, החשיבות היא בחשיפה לשמש באזור זה", מסביר ד"ר ליכטנשטיין.
תרופות ביולוגיות: החיסרון במחיר
בנוסף לטיפולים שהוזכרו, תוכלו למצוא כיום תרופות מתקדמות שחלקן כבר נמצאות על המדף: "הדור החדש של התרופות לפסוריאזיס הן התרופות המכונות 'ביולוגיות'. מדובר בנוגדנים או בחלבונים החוסמים או מעכבים שלבים בשרשרת הדלקתית. מדי שנה מוצאות לשוק תרופות חדשות אך המגבלה העיקרית לגביהן היא מחירן הגבוה", אומר ד"ר ליכטנשטיין.
כמה נתונים לסיכום:
ד"ר ליכטנשטיין מציין עוד כמה עובדות שאולי לא ידעתם על המחלה
- קיימות גם צורות מיוחדות של פסוריאזיס בהן המחלה מתבטאת על פני כפות הידיים והרגליים או על עור בית השחי והמפשעות, ולעיתים היא מופיעה בציפורניים בלבד.
- בקרב תינוקות, הפסוריאזיס עלול להתבטא כדלקת חיתולים קשה ועמידה לטיפול.
- כ-5 אחוזים מחולי הפסוריאזיס יחלו גם בדלקת פרקים.
* המכשיר תוצרת DAAVLIN USA המייצרת מכשירי פוטוטרפיה למעלה מארבעה עשורים ומיובא על ידי גאיה מדיקל בע"מ מקבוצת ש.א.ג שרותי רפואה בע"מ אשר נוסדה ב1992 ומובילה את תחום ציוד רפואי משפר איכות חיים.