מחקר חדש שפורסם בכתב העת Bariatric Times International שופך לראשונה אור על הקשר המפתיע בין פסוריאזיס לבין השמנת יתר. יתרה מכך, על הקשר שבין ניתוחי קיצור קיבה להקלה או ריפוי של תסמיני המחלה.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"מחלת הפסוריאזיס, בשלביה הראשונים, היא תוצר של תגובה של תאים ללחץ סביבתי או לטראומה נפשית", מספרת ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה, קבוצת אסיא מדיקל, אסותא תל אביב. "זה עלול להיות זיהום אוויר מורכב או עישון, וגם חשיפה לטראומה כלשהיא. התוצר הישיר של אחד מאלו עלול לגרום לתאים בגוף להיכנס למצב של מצוקה, הגורם להתפרצות דרמטולוגית בעור שידועה יותר בשם פסוריאזיס".
פסוריאזיס היא מחלת עור דלקתית כרונית, שמופיעה בהתקפי החמרה לצד תקופות של רגיעה. היא מתבטאת לרוב בהופעת נגעים אדומים על פני העור בפיזור אופייני - באזור הקרקפת, המרפקים, הברכיים, הטבור, הגב התחתון ולעיתים גם באיברי המין. "לאורך השנים נתקלתי באנשים הסובלים מפסוריאזיס, שעברו ניתוחי קיצור קיבה או ניתוחי הרזיה", מספרת ד"ר רזיאל. "להפתעתי, חלקם העידו על כך שהפסוריאזיס ממנו סבלו הוטב באופן משמעותי לאחר הניתוח והירידה במשקל. אחד המטופלים שסבל מפסוריאזיס בכפות הידיים אפילו דיווח על כך שהמחלה שלו נעלמה לחלוטין לאחר שלושה חודשים".
ד"ר רזיאל מוסיפה כי ניתוח בריאטרי כהליך למלחמה בהשמנת יתר קיצונית, הופך למעשה באופן עקיף גם לאמצעי יעיל במיוחד במיגור תופעות המחלה. "המסקנה המרכזית העולה מן המאמר היא שניתוח בריאטרי עשוי להיות הפתרון האופטימלי עבור חולי פסוריאזיס".
ההורמון שאשם בכל
הקשר הסיבתי בין פסוריאזיס להשמנה גרם לחוקרים רבים לבדוק מה באמת הקשר בין מחלת העור הכרונית לבין השמנת יתר. הממצא הפתיע גם את החוקרים; מסתבר שלחולי פסוריאזיס ולאנשים הסובלים מהשמנת יתר יש בעיה עם אותו ההורמון - הלפטין.
עוד ב-mako בריאות:
>> מהי ארוחת הבוקר שלכם ומה אתם צריכים לאכול במקום?
>> הולכים הרבה לים? לא תאמינו מה מסתתר בתוך החול
>> אל תגלו: 5 דרכים הלסתיר את הזיעה שלכם
הורמון הלפטין אחראי על ויסות תחושות הרעב והשובע שלנו ותפקידו לאותת למוח מתי אנחנו שבעים. מה שקורה במצב של השמנת יתר וגם בפסוריאזיס הוא שיש עודף של הורמון הלפטין, והקולטנים שלנו נהיים אדישים אליו. במקרה של חולי הפסוריאזיס, אין הוכחות מחקריות לכך שזה גורם לעלייה במשקל, וההשערה היא כי מדובר בביטוי של הכשל החיסוני שיש לחולים במחלה.
בנוסף, גם אנשים שמרזים ללא ניתוח יכולים ליהנות מהקלה מתסמיני המחלה שלהם. "אנחנו עוד לא בטוחים לגמרי מה בדיוק הקשר בין השמנה לפסוריאזיס", מוסיפה ד"ר רזיאל, "אך מתוך הקשר שנמצא, בהחלט יש מקום לערוך מחקרים נוספים בתחום כדי לבדוק אם מחלת הפסוריאזיס אכן יכולה לגרום למצב של השמנת יתר".
>> תתפלאו: המשקה שאתם חייבים לשתות לפני אימון