מהפיכה רפואית הפכה את נשאי HIV  מאובחנים ומטופלים ללא מדבקים. ארגוני הבריאות העולמיים טבעו את המונח החדש – אנדיטקטבל, לנשא שאינו מדבק, וקבעו כי יחסי מין ללא קונדום בין נשא ובין בן זוג קבוע הוא מין בטוח. אך למרות ההצלחות הרפואיות, נותרו אתגרים רבים בפני נשאים בשל היעדר מידע, תפיסות שגויות, סטיגמות ודעות קדומות. "ארגון החיים עם HIV" פתח בקמפיין למיגור הסטיגמות והדעות הקדומות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אפשר לראות עליך שאתה נשא HIV

לא נכון.

כיום הרוב המוחלט של נשאי HIV בישראל מאובחנים, מטופלים ומנהלים חיים רגילים. לא ניתן להתרשם ממראה חיצוני שאדם הוא נשא של HIV. נשא HIV מטופל אינו חולה, ואינו מפתח כל סימפטומים.

נשא HIV חייב לדווח למעסיק על הנשאות

לא נכון.

על פי חוק, נשא HIV  מטופל אינו מדבק ואינו מהווה כל סכנה לעצמו או לסביבה  ולכן על פי חוק אינו מחויב לדווח על כך למעסיקו.

נשא HIV גם אם הוא אנדיטקטבל הוא עדיין מדבק

לא נכון.

נשא HIV מטופל מוגדר למעשה כאנדיטקטבל. undetectable הוא מצב שבו נוכחות נגיף ה-HIV בדם כה נמוכה, עד שהוא אינו ניתן לגילוי בבדיקות דם סטנדרטיות. במצב זה, כאשר הנגיף אינו מזוהה - הנשא אינו מדבק. כיום, הרוב המוחלט של נשאי HIV בישראל מוגדר אנדיטקטבל.

אם נשא HIV ישתעל לידי - אדבק בנגיף

לא נכון.

מיתוס ההדבקות מהאוויר הוא מיתוס מהמופרכים והעקשניים ביותר. אז אפשר באמת להיות רגועים. לא ניתן להידבק מנשא HIV אנדיטקטבל ממגע או מהאוויר. לא מלחיצת יד, לא מחיבוק, לא משיעול ולא מנשיקה. במצב כזה, לא ניתן להידבק ממגע אפילו עם נוזלי גוף או דם. נשאים בסטטוס אנדיטקטבל יכולים להביא ילדים בריאים לעולם ללא חשש, הם יכולים להרגיש בטוח ולא לפחד להדביק את האנשים שהם אוהבים. נשאיundetectable  אינם מדבקים, לרבות בקיום יחסי מין ללא קונדום.

משתעל (צילום: file404, shutterstock)
לא שיעול ולא נשיקה | צילום: file404, shutterstock

נשאית HIV אנדיטקטבל יכולה ללדת ילדים בריאים

נכון.

נשאיות HIV מאובחנות ומטופלות יכולות להרות וללדת תינוקות בריאים, שאינם נשאים. נשים הרות ממשיכות לקבל טיפול בכל חודשי הריונן, ללא תופעות לוואי וללא סיכון לאם או לעובר. עם זאת, חשוב להדגיש כי נשאיות  HIV בהריון שאינן מאובחנות ואינן מטופלות עלולות להדביק את העובר בשיעורים גבוהים של 30-15 אחוז. לכן הרופאים ממליצים לכל אישה, גם אם היא אינה בקבוצת סיכון, לבצע בדיקות לנשאות HIV לפני ההיריון. יצוין כי החברה לרפואת איידס, האיגוד הגינקולוגי , איגוד רופאי המשפחה, האיגוד למחלות זיהומיות, האיגוד לנאונטולוגיה, האיגוד לבריאות הציבור - ממליצים כולם על בדיקת HIV בכל היריון לכל אישה בישראל.

עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: זה הפרי הכי משמין של החורף
>
> חשבה ששכן מאיר בפנס לייזר וגילתה דבר נורא
>
> כך תנצלו את ארוחת הצהריים שלכם לירידה במשקל Edit item

לנשאי HIV תוחלת חיים קצרה 

לא נכון.

הודות להתקדמות הרפואה, חל שיפור משמעותי בתוחלת החיים של נשאי HIV. ממחלה קטלנית בשנות ה-80 היא הפכה למחלה כרונית בסוף שנות ה-90, ובעשור האחרון היא הפכה ממחלה כרונית לנשאות לא מדבקת. מאז 2016, לנשאי HIV המקבלים אבחון מוקדם וטיפול עקבי תוחלת חיים כמעט רגילה.

מי שנדבק ב-HIV מיד חש בסיפטומים של מחלה

לא נכון.  

ישנם נשאי HIV היכולים לחוות סימפטומים של שפעת או בלוטות לימפה מוגדלות בצמידות לאירוע ההדבקה, אך למרביתם אין סיפטומים כלל. למעשה, בשלבים המוקדמים נשאי HIV לא מרגישים שחל שינוי כלשהו במצב בריאותם, לעתים במשך עשר שנים. הדרך היחידה לגלות היא באמצעות בדיקה. לכן לאנשים פעילים מינית או לאחר סקס לא מוגן מומלץ לבצע בדיקות לגילוי HIV  באופן קבוע.   

* ד"ר מרגלית לורבר, מרפאת HIV בבית החולים הלל יפה