בשישי האחרון חשפה הנסיכה מוויילס, קייט מידלטון, בת ה-42 כי אובחנה כחולה בסרטן. "אלה היו חודשיים קשים מנשוא עבור כל משפחתנו, אבל היה לי צוות רפואי פנטסטי שדאג וטיפל בי, ועל כך אני אסירת תודה", אמרה באחד הסרטונים שהפכו למדוברים ביותר.
מידלטון מזכירה לנו שמחלת הסרטן אינה פוסחת על אף אחד – לא על בני מלוכה, לא על אנשים אמידים ובעיקר – לא על אנשים בשיא חייהם. החדשות המעודדת הן שכאשר המחלה מאובחנת בזמן, לעיתים רבות ניתן לטפל ולהירפא ממנה. מהם סוגי הסרטן הנפוצים בקרב צעירים ומהם הכלים שיעזרו לכם לשמור על בריאות טובה? פנינו לאגודה למלחמה בסרטן כדי לקבל תשובות, ומהנתונים שקיבלנו בהחלט לא ניתן להתעלם.
עלייה של כ-80% בתחלואת סרטן בקרב צעירים
אף שהסיכוי לחלות בסרטן עולה עם הגיל וצעירים רבים סבורים כי הם מוגנים מפני המחלה, הנתונים הסטטיסטיים לא משקרים. אומנם סרטן פחות נפוץ בקרב בני 44-20, אך ישנם גם צעירים רבים החולים בסוגים שונים של המחלה. לפי נתונים שנאספו ברחבי העולם, מסתמנת עלייה בשיעור הצעירים החולים במחלות הסרטן. ממחקר גלובלי שפורסם בשנת 2023 בכתב העת המדעי לאונקולוגיה BMJ עלה כי בשנת 1990 אובחנו ברחבי העולם 1.82 מיליון חולים חדשים צעירים ובשנת 2019, כבר אובחנו 3.26 מיליון. כלומר - בין 1990 ל-2019, מספר הצעירים שאובחנו עם סרטן גדל ב-79%.
על פי נתוני רישום הסרטן במשרד הבריאות, בשנת 2018 אובחנו 151 מקרים של סרטן חודרני בקרב ישראלים בני 19-15 ו-2,717 מקרים בקרב ישראלים בני 44-20. באותה שנה, נפטרו 399 חולים בני 44-15 מסרטן.
מהם סוגי הסרטן הנפוצים בקרב צעירים?
סוגי הסרטן הנפוצים אצל צעירים בישראל הם: סרטן האשכים, לימפומה שאינה הודג'קין, מלנומה ממארת, סרטן השד וסרטן בלוטת המגן.
מהם הצעדים שיסייעו למנוע סרטן?
על מנת להפחית את הסיכון חשוב להקפיד על אורח חיים בריא כבר מגיל צעיר: להימנע מעישון ומחשיפה לעישון פסיבי, לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת, להתמיד בביצוע פעילות גופנית, לצמצם בצריכת אלכוהול, לשמור על משקל גוף תקין ולהקפיד על חשיפה בטוחה לשמש.
ירידה במשקל וכאב לא מוסבר - התסמינים המחשידים שכדאי להכיר
כיום ידוע על קרוב ל-200 מחלות סרטן שונות, שיכולות לגרום לסוגים שונים של תסמינים. חלק מהתסמינים עלולים להעיד על מחלת סרטן מסוימת, אך גם תסמינים כלליים כמו: ירידה במשקל, עייפות או כאב לא מוסבר, יכולים להעיד על מצב סרטני כזה או אחר. לא כל סוג סרטן מלווה בתסמינים, ומובן שלא כל תופעה גופנית מעידה על המחלה. עם זאת, חשוב להיות ערניים וקשובים לשינויים המתרחשים בגוף. אם תופעה גופנית מופיעה ואינה נעלמת – חשוב לפנות לבירור רפואי. במקרה שקיים חשד לקיומו של גידול סרטני - הפנייה לרופא ואבחון המחלה בשלב מוקדם מעלים את סיכויי הריפוי, משפרים את יעילות הטיפול ועשויים להציל חיים. לעיתים, הפחד מהמחלה מעכב את הפנייה לרופא וזו טעות חמורה - זמן יקר מתבזבז, המחלה (אם קיימת כזאת) ממשיכה להתפתח בגוף, והמצב הבריאותי הולך ומחמיר. בסופו של דבר, דחיית הפנייה המיידית לרופא לעיתים עלולה למנוע את האפשרות להחלמה מלאה.
ישנם כמה תסמינים ספציפיים שכדאי להכיר, בייחוד אם הם נמשכים זמן מה או חוזרים ונשנים. כאן נזכיר רק את התסמינים השכיחים ביותר: כאב לא מוסבר שאינו חולף, הזעת לילה חריפה, ירידה מהירה ולא מוסברת במשקל, הופעת גוש או נפיחות, חום או זיהום, עייפות ותשישות שאינן חולפות, כאבי ראש וכן שינויים בעור: פצע שאינו מחלים, הופעת שומה חדשה או שינוי בצבע, צורה או גודל של נקודת חן. כמו כן כדאי לשים לב לתסמינים המשפיעים על הדיבור ועל הנשימה: שיעול, קוצר נשימה, צרידות שאינה חולפת ואף תסמינים כמו איבוד תיאבון או תחושת שובע מהירה לאחר אכילה מועטה, קשיי בליעה או לעיסה שאינם חולפים, או תחושה שמשהו "תקוע" בגרון, צרבת ובעיות עיכול. תסמינים נוספים קשורים למעי ושלפוחית השתן: נפיחות בבטן, שינוי בהרגלי היציאות לאורך שלושה שבועות או יותר, שינויים בהרגלי הטלת שתן. תסמינים מחשידים באיברי המין והרבייה: שינויים בשד, שינויים בפות או בנרתיק, דימום לאחר קיום יחסי מין, הפרשות יוצאות דופן, בעיות בפין או באשכים.
כמו כן, ייתכנו תסמינים נוספים שלא צוינו. וכאמור, חשוב להיות ערניים וקשובים לשינויים החלים בגוף - אם אתם חשים כאב או תופעה שאינה חולפת, יש לגשת לבירור רפואי.
האגודה למלחמה בסרטן יוזמת מגוון רחב של פעילויות לצעירים המתמודדים עם סרטן המתקיימות ללא תשלום, החל מקבוצות תמיכה, סדנאות העשרה, שירות ייעוץ מיני, מפגשים, ימי עיון, מימוש זכאויות במערכת הבריאות. להצטרפות ולמידע אודות הפעילות ניתן לפנות לטלמידע המאויש 24/7 בשיחת חינם לטלפון 1800-599-995 או באתר.