כידוע, טיפול כימי מלווה בתופעות לוואי רבות. עבור חלק מהמטופלים, נשירת שיער היא אחת מתופעות הלוואי הטראומטיות ביותר. הכימותרפיה אומנם הורסת את התאים הסרטניים, אך בה בעת היא עלולה לפגוע גם בתאים הבריאים בגוף, לרבות בתאי זקיקי השיער. מעבר לכך, היא גורמת לחיסול הקרטינוציט שמייצר את חלבון הקרטין בתאי העור, מה שגורם לנסיגה בחילוף החומרים ולחלוקת זקיק השערה ובפועל מוביל גם כן לנשירת שיער.

אף שלא כל טיפול כימי גורם לנשירת שיער ולעתים הנשירה תהיה מינימלית עד שבקושי ניתן להבחין בה, חלק מהאנשים סובלים מהתקרחות זמנית, חלקית או מלאה. הנשירה מופיעה לרוב כמה שבועות לאחר תחילת הטיפול הכימי, אך לעתים היא עלולה להופיע כבר תוך ימים בודדים מתחילת הטיפול.

הקסדה שמחוללת שינוי בעולם האונקולוגי

עד לא מזמן, אחת הדרכים המעשיות ביותר שאפשרו להתמודד עם נשירת שיער היא באמצעות חבישת פאה. אולם, כיום ידוע כי ניתן לעכב את הנשירה באמצעות כיווץ כלי הדם, מה שהוביל לפיתוח החדשני והיעיל. כבר לפני כ-20 שנה נוסתה במכון האונקולוגי בבית החולים מאיר קסדה מסוג אחר למניעת נשירת שיער בטכנולוגיה דומה, אך השימוש בה היה מסורבל וקשה למטופלים. 

הקסדה שמונעת נשירה בטיפולי כימו (צילום: המרכז הרפואי מאיר)
הקסדה שמונעת נשירה בטיפולי כימו | צילום: המרכז הרפואי מאיר

כיצד פועלת הקסדה?

לקסדה שתי שכבות המותאמות אישית למטופל, והיא מיועדת לחבישה בעת הטיפול הכימותרפי. היא מקררת את זקיקי השיער בקרקפת ובהדרגה מכווצת את כלי הדם, מאטה את קצב חילוף המטבוליזם של התא וכך מצמצמת את השפעת הטיפול הכימותרפי על זקיקי השיער, מפחיתה ואף מונעת את נשירת השיער. הקסדה נשלטת על-ידי מערכת ממוחשבת המזרימה ומווסתת לתוכה נוזל קר במהלך הטיפול. על מנת להשיג תוצאות אופטימליות, על המטופל לחבוש אותה במשך כ-30 דקות לפני תחילת הטיפול, בזמן הטיפול עצמו ועד שעתיים לאחריו. הקסדה ארגונומית, נוחה וידידותית למטופל ולמטפל. היא ניידת ומאפשרת למטופל לנוע בחופשיות במרחב ולא להיות כבול לכיסא הטיפולים.

הקסדה החדשה, היא פרי פיתוח ישראלי. מקררת את הקרקפת, מכווצת את כלי הדם ומצמצמת את כמות הכימותרפיה החודרת לזקיקי השיער וכך משפיעה עליהם. בפועל, היא מאפשרת לעכב את הנשירה ולעתים מונעת אותה לחלוטין. אגב, כיוון שהשימוש בה מסייע למטופלים רבים להימנע מנשירת השיער האופיינית לטיפולים, היא למעשה מאפשרת להם לעבור את התהליך הטיפולי בפרטיות, ומונעת מהם את הצורך לחשוף עובדת מחלתם אם אינם מעוניינים בכך. יתרה מכך, כאמור, הקסדה משתמשת בטכנולוגיית קירור מתקדמת הפועלת באופן הדרגתי ומונעת את תחושת הקיפאון המוחי הבלתי נסבלת, שהייתה מתעוררת בעת שימוש בקסדות הישנות ואין ספק שמדובר בבשורה מעודדת עבור החולים.

 

הכותבת היא ד"ר נטלי מימון רבינוביץ', מנהלת שירות גידולי ריאה במכון האונקולוגי מרכז רפואי מאיר