אתמול חשפה השחקנית שאנן דוהרטי בתוכנית "בוקר טוב אמריקה" כי מחלת הסרטן שממנה סבלה חזרה. הכוכבת האהובה, המוכרת כברנדה וולש של "בוורלי הילס 902010", הסבירה כי היא נאלצת להתמודד עם המחלה מחדש כבר כשנה. סרטן השד הופיע לראשונה ב-2015 ונבלם רק לאחר מאבק ארוך של שנתיים. מה שלא פחות עצוב מהידיעה עצמה היא העובדה שדוהרטי שמרה את העניין בסוד והסתירה אותו מפני חבריה לקאסט לכל אורך הצילומים של עונת האיחוד שצולמו במקביל לטיפולים שעברה.
כדי להבין טוב יותר את המחלה שממנה סובלת דוהרטי, שוחחנו עם ד"ר נאוה זיגלמן-דניאלי, ראש תחום אונקולוגיה במכבי שירותי בריאות, מומחית באונקולוגיה ובגידולי השד ומומחית ברפואה פנימית.
ד"ר זיגלמן-דניאלי, תוכלי לפרט מעט על סוג הסרטן שממנו סובלת דוהרטי?
"באופן כללי, סרטן השד הוא המחלה הממארת המובילה ביותר בקרב נשים בארץ ובעולם. ככל שהיא מאובחנת בשלב מוקדם יותר, כך עולים סיכויי הריפוי. איני מכירה את פרטי המקרה, אך נראה שכבר מהתחלה היה לדוהרטי גידול מתקדם יחסית, שהצריך טיפולים ממושכים כבר בזמן האבחנה. הישנות גרורתית תוך שנתיים מסיום הטיפולים המונעים נחשבת מוקדמת יחסית ומאפיינת גידולים עמידים לטיפולים שניתנו. הכוונה ב'דרגה 4' היא לסרטן השולח גרורות לאיברים מרוחקים כמו עצמות, כבד, ריאות ועוד. שוב, חשוב לי להבהיר שאין לי כל מידע אודות פרטי המקרה של דוהרטי ולכן התייחסותי כללית".
"לצערי עדיין לא נהוג לדבר במונחים של ריפוי כשמדובר במחלה גרורתית מתקדמת לאיברים מרוחקים"
מהם סיכויי ההחלמה במצב כזה?
"לצערי עדיין לא נהוג לדבר במונחים של ריפוי כשמדובר במחלה גרורתית מתקדמת לאיברים מרוחקים, למעט במקרים של גרורות בודדות (לרב בעצמות) שטופלו בקרינה במינון גבוה, במקביל לטיפולים סיסטמיים יעילים. עם זאת, כיום עומדים לרשות המטופלות טיפולים מתקדמים וטכנולוגיות חדשות, המאפשרים במקרים רבים הארכת חיים משמעותית והישרדות לאורך שנים. המטרה של הצוות הרפואי כיום היא להאריך חיים, להקל תסמינים הקשורים בהתפשטות המחלה וגם למשוך זמן, בתקווה שבינתיים יתגלו גישות טיפול חדשות ויעילות שיאריכו חיים ואף ירפאו חולים גרורתיים, כפי שראינו בסוגי גידולים אחרים לאחרונה כדוגמת מלנומה מתקדמת".
מהם הטיפולים המקובלים במקרים כאלה?
"החלטה על אסטרטגיית הטיפול בעת הישנות של סרטן השד בדרגה כזאת, נקבעת בהתאם למאפייני הגידול. אף שרוב הגידולים בעת ההישנות מבטאים את אותם המאפיינים כמו הגידול המקורי שהוסר (ביטוי הקולטנים להורמוני המין אסטרוגן ופרוגסטרון וביטוי החלבון Her2), הרי שבין 3 ל-30 אחוז מהמקרים בעת החזרה של הגרורות יש שינוי במאפיינים הללו. שינוי זה יכול לסייע לכוון לטיפול באמצעות אסטרטגיה שונה מזו שניתנה בתקופה הסמוכה לניתוח. נוסף לכך, מקובל לבדוק את המצב הגנטי של החולה, כיון שחלק מהגידולים התפתחו על רקע פגם בגנים BRCA1/2.
"בהתאם לקביעת מאפייני הגידול שנשנה, יוחלט על סוג הטיפול: האם יש מקום לטיפול אנטי-הורמוני, טיפול ביולוגי, טיפול כימי, או שילובים בין הטיפולים. התרופות עצמן ניתנות בדרכים שונות: כדורים, עירוי לווריד, זריקה תת-עורית וזריקה לשריר. בגידולים של נשאיות אפשר להציע טיפול מותאם אישית המתבסס על הפגם הגנטי והוא לרוב קל ונוח יחסית. בחלק מהמקרים ניתן להציע לחולה טיפול אימונותרפי. הכוונה היא לתרופות שלמעשה מסירות את הבלם שמפריע למערכת החיסון לתקוף את הגידול, במטרה לגייס אותה למלחמה בו.
"באופן כללי, טיפול במחלה גרורתית מצריך תשומת לב לתופעות הלוואי הכרוכות בטיפולים, וכמובן ליעילותו כנגד הגידול. הוא נמשך לרוב כל עוד הוא יעיל ולא התפתחו תופעות לוואי משמעותיות. כשיעילותו נפסקת או אם תופעות הלווי קשות, הרופא יציע קווי טיפול נוספים".
ד"ר זיגלמן דניאלי מציינת שמעבר לטיפול במחלה, חשוב לשים לב לטיפול בחולה עצמה ובצרכיה הנובעים מהמחלה או מהטיפולים: "כאשר למטופלת ישנן גרורות בעצם למשל, מקובל לשלב בטיפולים תרופות לחיזוק העצם. לעיתים יש צורך גם בטיפולים תרופתיים לכאבים, להקלה בתסמיני עצירות או עומס נוזלים ועוד. בכל מקרה, ישנה חשיבות עצומה לתמיכה רגשית ולשמירה על קשר טוב של המטופלת ומשפחתה עם הצוות המטפל".
עוד ב-mako בריאות:
>> אתם חייבים לנסות את אתגר התזונה של ג'יי לו
>> נגיף הקורונה: האם מסוכן להזמין חבילות מסין?
>> נשים, הנה 5 דברים שאסור לכן להשתמש בהם
"בהזדמנות חשוב להזכיר כי אבחון מוקדם מציל חיים. בישראל תוכנית הממוגרפיה הלאומית לאוכלוסייה בסיכון רגיל מתחילה בגיל 50, אולם נשים בסיכון גבוה מתחילות בדיקות סקר בגיל מוקדם יותר (לרוב בגיל 40). נשים בסיכון גבוה מאוד, כמו נשאיות, זכאיות גם לבדיקת MRI שדיים שנתית מגיל צעיר, וראוי שתהיינה במעקב מסודר של כירורג.
"אני מקווה שהטיפולים של דוהרטי יצליחו, שיוקל לה, שתמשיך להופיע וליצור ושתימצא עבורה התרופה לרפואה שלמה", מאחלת ד"ר זיגלמן-דניאלי. אנחנו כמובן מצטרפים לאיחולים ומחזיקים לה אצבעות.
התסמינים שחשוב לשים לב אליהם:
* מתוך האגודה הבריטית לבריאות השד - The Breast Cancer Support Charity