עברו כבר שבעה חודשים מאז שנגיף הקורונה הופיע לראשונה בסין והמרוץ לפיתוח חיסון נגד הנגיף הקטלני נמצא בשיאו. שני חיסונים פוטנציאליים (של חברת "מודרנה" ואוניברסיטת אוקספורד) כבר נכנסו לשלב השלישי והקריטי בפיתוח החיסון, במהלכו החיסונים ייבדקו על עשרות אלפי אנשים. גם רוסיה הודיעה לאחרונה כי חיסון שנמצא אצלה בפיתוח יהיה זמין לשימוש כבר באוגוסט. אך פחות דובר על תופעות הלוואי שעשויות להיות לחיסון הקורונה העתידי. אז מה אנחנו יודעים על תופעות הלוואי שהתגלו עד כה בניסויים קליניים?
על פי הדיווחים, נראה שבין 10 ל-20 אחוז מהמשתתפים בניסויים הקליניים חוו תופעות לוואי. "התגלו תופעות לוואי שהן קצת יותר ממה שהם ציפו", אומרת ד"ר קלי סטפנו, מנהלת מחלקת מיקרוביולוגיה ב- Allegheny Health Network בפיטסבורג. "נצפו כאבי ראש, חום של 37-38 מעלות, כאבי שרירים. אך לרוב מדובר בתופעות זמניות. הם לא ראו תופעות לוואי חמורות יותר", היא מוסיפה.
נראה שתופעות לוואי דומות חזרו על עצמן בניסויים קליניים של חברות שונות. "מרכיבי החיסון, כדי לעורר את המערכת החיסונית, הם למעשה גורמים לתגובה", הסבירה ד"ר סטפנו בראיון לתקשורת המקומית. "ככל הידוע לנו, נראה שמדובר בחיסון מאוד בטוח. הם הצליחו להפיק תגובה של נוגדנים, זה מצביע על כך שמדובר בחיסון יעיל".
במהלך הניסויים והמחקרים שבדקו את החיסונים הפוטנציאליים לקורונה, חוקרים בשתי חברות גדולות נאלצו לוותר על מינון גבוה יותר של החיסון בשל תופעות לוואי. לפי אתר STAT, איאן היידון, אחד המתנדבים בניסויים הקליניים ל"מודרנה" שהשתתף בשלב הראשון של הניסוי הקליני נאלץ לקבל טיפול רפואי, לאחר שסבל מחום גבוה של 39.5 מעלות, כתוצאה ממנה שנייה של החיסון שקיבל. אך לפי ד"ר סטפנו, זו לא צריכה להיות סיבה לדאגה, חלק מתהליך יצירת חיסון הוא לבדוק מינונים שונים כדי להגיע למינון המדויק והטוב ביותר שלא יוביל לתופעות לוואי קשות. על פי הדיווחים שפורסמו עד שלב זה, נראה שהחיסון לקורונה ידרוש שתי מנות כדי לפעול ביעילות.
עוד ב-mako בריאות:
>> סנטר כפול: למה זה קורה ואיך נפטרים ממנו?
>> רמת ויטמין D נמוכה מעלה סיכון להידבק בקורונה
>> שרד את הקורונה – אך נותר ללא אצבעות ידיו
מומחים מאמינים שכדאי להכין מראש את הציבור לכך שהחיסון לנגיף הקורונה יהיה ראקטוגני, כלומר יוביל לתגובה חיסונית בצורת תופעות לוואי זמניות בלבד. "אני חושבת שאחד הדברים שנצטרך להבין, זה שכל החיסונים האלו הולכים להיות ראקטוגניים, לכולם יהיו תופעות לוואי", אומרת קת'רין אדוורדס, מנהלת מדעית של התוכנית לחקר חיסונים באוניברסיטת ונדרבילט.
כעת כשחברות גדולות כמו "מודרנה" נכנסות לשלב השלישי של פיתוח החיסון, ניתן יהיה לראות תמונה ברורה יותר של תופעות הלוואי, כיוון שהניסוי ייבדק על כמות גדולה של אנשים, כ-30 אלף. "זה באמת מראה סטטיסטיקה, כיוון שיש מספיק אנשים מרקעים מגוונים", אומרת ד"ר סטפנו. "אני מאמינה שהדרך היחידה לעצור את המגפה בצורה יעילה תהיה לחסן. אנחנו רואים שהיא לא חולפת מעצמה".
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ה' (30.07.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.