לאחרונה הכריז ארגון הבריאות העולמי על יוזמה חדשה שמטרתה להאיץ ככל האפשר את התהליך למציאת תרופה לנגיף הקורונה. ליוזמה קוראים SOLIDARITY ובמהלכה ייעשו ניסויים קליניים בכל העולם לבדיקת יעילותן של ארבע תרופות פוטנציאליות שונות. מדובר בצעד חסר תקדים, שעוצב בצורה שתהיה כמה שיותר קלה לביצוע במדינות שונות במקביל, גם אלו שקיים בהן עומס משמעותי בבתי החולים.
מציאת תרופה לנגיף היא משימה לא פשוטה שלרוב יכולה לקחת זמן רב עד שבכלל ניתן להשתמש בתרופה בציבור הרחב. לכן, מדענים רבים מנסים לקצר תהליכים, על ידי שימוש בתרופות קיימות שנועדו למחלות אחרות. כך ניתן לחסוך זמן רב של מציאת המרכיבים ורקיחת תרופה חדשה מאפס. בנוסף לכך, מדענים בודקים תרופות ניסיוניות (שעד כה הראו הצלחה בניסויים על בעלי חיים), שנועדו לטפל בשתי מחלות אחרות ממשפחת הקורונה – סארס (SARS) ו-מרס (MERS).
מדענים רבים ברחבי העולם עובדים קשה כדי למצוא תרופה וחיסון לנגיף הקטלני, אך ארגון הבריאות העולמי החליט להתמקד בארבעה טיפולים אפשריים: רמדסיוויר - תרכובת ניסיונית אנטי-ויראלית; כלורוקווין והידרוקסיכלורוקווין – תרופות נגד מלריה; לופינאביר וריטונביר - שילוב של שתי תרופות נגד נגיף ה-HIV; ותרופה נוספת שמשלבת את שתי התרופות נגד HIV ואינטרפרון בטא, חלבון השייך למערכת החיסונית שעוזר להילחם בווירוסים.
ארגון הבריאות העולמי עושה ככל שביכולתו כדי להקל את ביצוע המשימה. ברגע שאדם שאובחן בנגיף הקורונה נמצא מתאים לניסוי קליני, הרופא יכול להכניס את המידע על המטופל לתוך האתר הרשמי של ארגון הבריאות העולמי, כולל מחלות רקע שיכולות להשפיע על המחלה. המטופל צריך לחתום על טופס אישור השתתפות שנשלח לארגון הבריאות העולמי באופן מקוון. לאחר מכן, על הרופא לדווח אילו תרופות זמינות בבית החולים שלו ואתר ארגון הבריאות העולמי בהתאם לכך יקצה לו את התרופה הרלוונטית לניסוי.
אמנם עשוי להיות אפקט פלצבו, כיוון שמטופלים יודעים שהם לוקחים תרופה ניסיונית, אך ארגון הבריאות העולמי הודיע כי הוא מעדיף מהירות על פני דקדקנות מדעית. כלומר גם אם יהיו גם מקרים בודדים של אפקט פלצבו (שמקשים לדעת אם אכן התרופה יעילה), כל עוד אנשים רבים ישתתפו בניסויים הקליניים, עדיין יהיה אפשר לדעת אילו תרופות יעילות יותר בטווח הרחוק.
עוד על נגיף הקורונה:
>> אז מה הבידוד החברתי הזה יכול לעשות לנו?
>> "הקורונה היא סתם מגפה עם יחסי ציבור"
>> האם זו הסיבה שהקורונה היכתה חזק באיטליה?
ביום ראשון הודיע המכון הלאומי למחקר רפואי בצרפת כי יחל ניסוי קליני דומה באירופה, שייקרא Discovery. הוא ימשיך את הקו של ארגון הבריאות העולמי ויכלול כ-3,200 מטופלים מלפחות 7 מדינות שונות באירופה, כולל 800 אנשים מצרפת. ניסוי קליני זה יבחן את אותן התרופות, מלבד כלורוקווין.
רשימת התרופות לניסוי הקליני רחב-ההיקף של ארגון הבריאות העולמי הורכבה על ידי פאנל של מדענים שבחן מועמדים אפשריים מינואר. אותה קבוצת מדענים בחרה את התרופות עם הסבירות הגבוהה ביותר להיות יעילות, הבטיחותיות ביותר ובעלות סבירות גבוהה להיות זמינות במלאי מספק לכמות גדולה של מטופלים – בתנאי שאכן הניסויים הקליניים יוכחו יעילים.