אזרחים רבים שהגיעו בימים האחרונים לרכוש בדיקות קורונה ביתיות ברשתות הפארם, מדווחים על מחסור בערכות לקניה. מדובר במוצר חיוני שבלא מעט מדינות בעולם נחשב לחלק מהמאמץ לזיהוי מהיר של חולים וקטיעת שרשרת ההדבקה.
בשורה התחתונה מדובר במקרה כשל שוק קלאסי של היצע וביקוש. בישראל, משרד הבריאות אישר רק ערכה אחת בלבד להפצה, למרות ערכות רבות שכבר קיבלו את אישור ה-FDA אותן מעוניינות הרשתות להביא לארץ. זאת, בנוסף לאי מתן אישור לקופות החולים למכור ערכות בבתי המרקחת שלהן.
בארה"ב למשל, הממשל מחלק ערכות לבדיקה עצמית ללא תשלום בבתי ספר ומוקדי ציבור נוספים. זה גם המצב בקנדה, בריטניה, גרמניה, איטליה וצרפת. "הדיגום העצמי הוא גיים צ'יינג'ר, שלא מצריך איש צוות רפואי כלל ויוצר מפנה דרמטי במאזן הכוחות מול הנגיף", מסביר שגיא יניב מנהל שיווק ומכירות בקבוצת רימיפארם. לדבריו, "אנחנו מקבלים אלפי פניות מהורים שמחפשים פתרון נגיש עם תשובה מידית בזמן אמת ואנחנו נערכים להפצה נרחבת בכל רחבי הארץ. זה כל כך חיוני שגם אנחנו בישראל נתקדם לדיגום עצמי, זה חוסך זמן קריטי ופשוט מנרמל את החיים לצד הקורונה".
כאמור, החברה של שגיא לא יכולה בשלב להפיץ את הבדיקות שהיא מייבאת מכיוון שטרם התקבל אישור ממשרד הבריאות. רימיפארם מייבאת לישראל שתי ערכות אמריקאיות - "QuickVue At-Hom", שאושרה על ידי ה-FDA במרץ 2021 ונמצאת בשלב האחרון לאישורה על ידי משרד הבריאות, ו-"InteliStab" של חברת אורשר שאושרה על ידי ה FDA בחודש יוני. גם במקרה שלה ממתינים המפיצים לאישורי משרד הבריאות.
ברשת be אומרים כי ״נכון להיום קיים ספק אחד שמספק בדיקות קורונה ביתיות. אנו מקבלים אספקה יומית לסניפי הרשת ובשבוע האחרון נקנו אלפי ערכות בדיקות ביתיות". מקור במערכת הבריאות הבקיא בפרטי רגולציה אמר בשיחה עם mako כי "זה לא סוד שמשרד הבריאות מעכב וסובל מעודף רגולציה באופן סלקטיבי. הפכנו למדינה מצוינת בחיסונים אך מפגרת בבדיקות. ראש הממשלה, שר הבריאות ומנכ"ל משרדו טוענים בתקשורת שהם פתחו את השוק לבדיקות ביתיות ועצמיות אבל הם לא מעודכנים בעומס הרגולציה מאחורי הקלעים".
לדבריו, "בחדרי חדרים אנשי משרדם חונקים בעודף בירוקרטיה ורגולציה את היזמים של הבדיקות כבר כמה חודשים טובים. למעשה, הבדיקות האישיות יכלו להיות בארץ כבר לפני חצי שנה כמו בסינגפור ובאירופה אבל משרד הבריאות מעכב ותוקע מקלות בגלגלים. חשוב להבין, שבחיסונים חודרניים ומערכתיים משרד הבריאות הסתפק באישור ה-FDA, וטוב שכך, אבל בבדיקות ביתיות בפשטותן שאושרו על ידי ה-FDA הם דורשים תיקופים, הרצות, בירוקרטיה ורגולציה כאילו זה ניתוח מוח".
ראש הממשלה נפתלי בנט אמר בשבוע שעבר כי הוא רוצה 50 חברות של בדיקות עצמיות. אולם מבדיקה מול גורמים בתחום, עולה כי בקצב הנוכחי יאושרו בישראל רק 4 עד 5 בדיקות ביתיות במקרה הטוב. "בירכנו על ההצהרות האחרונות של רה״מ, שר הבריאות ומנכ״ל משרד הבריאות וכעת נותר לוודא ללא דחיות מיותרות, שאכן ההצהרות הופכות למציאות", אומר דוד פפו, יו״ר הסתדרות הרוקחים בישראל, "צריך שניתן יהיה לרכוש את הבדיקות בפריסה ארצית רחבה ובזמינות גבוהה, ועל ידי כך אזרחי ישראל יוכלו לחזור לשגרה עם מינימום קורונה וללא הגבלות ותווים. עמיתי בכל העולם מדווחים על שימוש רציף בבדיקות עצמיות ביתיות וגם הציבור בישראל כבר משווע לפתרונות מיידים".
לתלות של השוק בספק אחד מתלווה גם החלטת משרד הבריאות לא לאשר לקופות החולים למכור ערכות בדיקה ביתיות בבתי המרקחת שלהן. בקופת חולים לאומית מעריכים כי אישור כזה יתקבל ממשרד הבריאות במהלך השבוע הבא.
מרשת Be מבית שופרסל נמסר: ״נכון להיום קיים ספק אחד שמספק בדיקות קורונה ביתיות. אנו מקבלים אספקה יומית לסניפי הרשת ובשבוע האחרון נקנו אלפי ערכות בדיקות ביתיות. בהתאם למלאי הקיים ניתן להזמין בדיקות קורונה ביתיות בסניפי Be, באתר שופרסל אונליין ודרך אפליקציית וולט וכן לבצע בדיקות מהירות ב-20 סניפים נבחרים".
מסופר פארם נמסר: ״רניום מדיקל הינו ספק הבדיקות המהירות לקורונה אשר אושרו לשיווק לצרכן ע״י משרד הבריאות. נכון לשעה זו, הוא הספק היחיד שמחזיק סחורה זמינה בישראל. לאחר אישור משרד הבריאות, הערכות נכנסו למכירה ברשת. לאור הביקוש הרב והחלטת הספק לעדכן את הכיתוב בחזית האריזה, נגרם מחסור זמני. הבוקר סופקה כמות נוספת לחנויות הרשת ובימים הקרובים צפויה להגיע לארץ סחורה של ספק נוסף״.
ממשרד הבריאות נמסר: "יש כיום בישראל 3 בדיקות ביתיות מאושרות, אחת מהן מיובאת על ידי שני יבואנים שונים. הבדיקות שנעשה בהן שימוש עברו תהליך תיקוף בישראל ולכן משרד הבריאות יכול לערוב לאיכותן. חשוב לציין כי במרבית המדינות בעולם לא נהוג תהליך שכזה ולכן התושבים לא יכולים לדעת מה איכות הבדיקה. אנו צופים שבימים הקרובים היצע הבדיקות יגבר משמעותית ולא יורגש כל מחסור. אין אנו נוהגים להתייחס לבדיקות ספציפיות אשר נמצאות בתהליך אישור, אך הבדיקה שצוינה אינה עומדת בקריטריונים הנדרשים לתיקוף בישראל".