מקדם ההדבקה בישראל עולה, וכעת לפי נתוני משרד הבריאות הוא עומד על 1.04. אחוז הבדיקות החיוביות לקורונה עומד על 0.62 אחוז מתוך 73,893 נבדקים, וכ-452 מאומתים חדשים אובחנו רק מאתמול. אך למרות העלייה המדאיגה, חשוב לשים לב להבדלים בין הסיטואציה הנוכחית לעומת המצב שבו עמדנו בפתח הגלים הקודמים.
ראשית, לאחר מבצע החיסון השלישי יש כעת בישראל שיעור גבוה של מחוסנים באופן מלא (מעל 62% מכלל האוכלוסייה חוסנו 3 חיסונים). בנוסף, אתמול אישרה הוועדה של משרד הבריאות את מתן הבוסטר גם לבני נוער בגילאי 15-12, עד כה חוסנו ב-2 חיסונים 47.3% מכלל בני הנוער. ולבסוף, אולי הנתון המשמעותי ביותר, מבצע החיסונים לילדים בגילאי 5-11 יחל מחר. קרוב למחצית מהנדבקים כיום הם ילדים, ובמערכת הבריאות מעריכים שמבצע החיסונים יפחית באופן משמעותי את מדדי התחלואה בעוד מספר שבועות.
גם המומחים שעימם שוחחנו לא צופים גל חמישי בקרוב. "בשבועיים האחרונים גרף הנדבקים יציב - סביב 400 – 500 מאומתים ביום. בשלב זה קשה לקבוע האם אנחנו בדרך להתפשטות מחודשת", אומר פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות ב"כללית" וראש קבינט המומחים הלאומי לקורונה. עם זאת, לדבריו אין ספק שתרחיש של גל נוסף בהחלט אפשרי. "מעל שליש מהאוכלוסייה עדיין פגיעים: הילדים, מיליון זכאי בוסטר שטרם חוסנו וכ- 670 אלף אנשים שכלל לא התחסנו. מדובר בשיעור משמעותי אף יותר מחלק מהמדינות האירופאיות שכעת נמצאות תחת גל רביעי קשה ומכביד".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מה צריך לעשות במצב כזה?
"חייבים להמשיך לבחון את המגמות, כדי לזהות ולהגיב מוקדם ומהר לסימנים של שינוי מגמה ועלייה מחודשת. חיסוני הילדים חשובים בראש ובראשונה כדי להגן על הילדים המתחסנים מהסיבוכים הנדירים אך הקשים של המחלה: התסמונת הרב-מערכתית PIMS שמופיעה אצל 1 מ תוך 3,200 נדבקים, וגם 'לונג קוביד' - סיבוכים פחות קשים אך נפוצים יותר. כמו כן, התחסנות נרחבת של הילדים בהחלט עשויה לסייע גם במניעת ובבלימת פוטנציאל הגל חמישי, בייחוד לנוכח העובדה שכמעט מחצית מהנדבקים מדי יום הם ילדים מתחת לגיל 11".
פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות לשעבר לא מופתע מהנתונים. "זה לא מפתיע שמקדם ההדבקה עולה. התחלואה בישראל לא נעלמה, ועם החורף אנחנו צופים עלייה בקרב הלא מחוסנים. חשוב להבהיר שהחיסון עדיין יעיל במניעת הדבקה וסיבוכים, וכמובן שחיסון הילדים צפוי לסייע לבלימה ומניעה של גל תחלואה נוסף".
מה הסיכוי שנמצא את עצמנו בגל חמישי בקרוב?
"אני חושב שזה אינו תרחיש הכרחי. כאמור, חשוב שיתחסנו גם ילדים וכל מי שלא קיבל את מנת החיסון הראשונה או את הבוסטר".
"באופן טבעי, כשיש יותר בדיקות סביר שיהיו גם יותר מאומתים"
המסעדן אלדד סיטבון, המכונה "מואיז הקטן", מוכר בזכות הגרפים והתחזיות שהוא מפרסם באופן קבוע אודות מגפת הקורונה. כשפנינו אליו כדי לשאול האם צפוי גל חמישי בקרוב, גם הוא התקשה לענות על השאלה. יחד עם זאת, סיטבון סיפק מספר תובנות מעניינות אודות העלייה הנוכחית בגרף: "אם משווים את המצב כיום לנתונים שהיו בגל הקודם למשל, אפשר לראות שמקדם ההדבקה דומה – בחנוכה שעבר, תחילתו של הגל השלישי היה סביב 0.95 ועכשיו הוא בערך 1. כלומר מצד אחד, לא מופרך להניח שאנחנו בפתחו של גל נוסף, ומצד שני, הנתונים בשטח משתנים בכל גל ולכן קשה להעריך: כרגע האוכלוסייה הכי פגיעה היא גם זו שהכי נדבקת ומעל 50 אחוז ממנה זה ילדים עד גיל 11. מעבר לכך, המשק פתוח, יש 'כיתות ירוקות', ומספר הבדיקות היומיות גבוה באופן משמעותי ממה שהיה בגלים קודמים, ובאופן טבעי, כשיש יותר בדיקות סביר שיהיו גם יותר מאומתים. אם לקראת סוף הגל השלישי לדוגמה היו בערך 38,000 בדיקות ליום, רק בחמישי האחרון בוצעו 78,000 – כלומר מדובר במספר כפול פחות או יותר".
ובכל זאת, אתה אופטימי?
"בהחלט. המספרים תמיד מראים שכשיש יותר מחוסנים, כך רמת ההגנה הכללית עולה. לפי ההערכה שלי, אם עד סוף השנה האזרחית יחוסנו כ- 30 אחוז מהילדים בני 5 – 11, תיווצר חסינות עדר מסוימת. מכיוון שצפויה פחות היענות במגזר החרדי והדתי, התחזית היא שמרבית התחלואה תתמקד באוכלוסיות האלה. אני מעריך שלפחות 25 אחוז מהילדים יתחסנו. נוסיף לזה את העובדה שבכל יום יש מתחסנים חדשים גם בקרב האוכלוסייה הבוגרת, וגם הבוסטר עובד יפה, ולכן ההערכה שלי היא שבעוד שנה – שנה וחצי, הקורונה כבר לא תהווה איום".