היום (ב') דווח על בן 19 שהובהל לבית החולים ומאושפז כעת בטיפול נמרץ בבית החולים אסף הרופא, לאחר שלקה בדלקת בשריר הלב ימים ספורים לאחר שקיבל את מנת החיסון השנייה לקורונה. הרופאים שטיפלו בו ציינו כי ללא טיפול, מצבו עלול היה להחמיר ולהוביל להפרעה בתפקודי הלב עד כדי מוות.
בהתייחסו למקרה, ציין ד"ר עבדאלהדי פרוג'י, מנהל רפואי בטרם רפואה דחופה שטיפל בצעיר, כי לא ניתן לקבוע בוודאות שהדלקת בשריר הלב התפתחה כתוצאה משנית לחיסון, שכן גם מחלת קורונה עלולה לגרום למחלה. אולם, העובדה שהתסמינים החלו מיד לאחר החיסון מעלה חשד שייתכן שתגובה אימונולוגית גרמה לדלקת.
מקרה זה עלול לעורר בהלה בציבור, בשל החשש שמא חיסון הקורונה יכול להוביל לדלקת בשריר הלב גם אצל מתחסנים נוספים. בדקנו עם פרופ' יהודה אדלר, מומחה לקרדיולוגיה ודיקן בית הספר למקצועות הבריאות, המרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן ויועץ קורונה לעיריות, האם אכן זו עשויה להיות תגובה אפשרית לחיסון.
"איני מכיר לפרטיו את המקרה הנדון, אך על פי הבנתי מדובר באירוע של דלקת שריר הלב, מספר ימים לאחר החיסון השני. ראשית, לא בטוח שהחיסון הוא הגורם במקרה הזה. ייתכן שזיהום ויראלי אחר או אף זיהום של הקורונה (כלומר שהצעיר נדבק בקורונה, מ"ג), הם אלה שגרמו לדלקת - שכן חמישה ימים זה פרק זמן קצר כדי שהחיסון יתחיל לפעול. אך עם זאת, לא מן הנמנע שהדלקת נגרמה כתוצאה מתגובה אימונולוגית לחיסון עצמו", מסביר פרופ' אדלר.
עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף
הוא מוסיף ואומר כי "כדי שנדע מה הגורם האמיתי צריך לשלוח לחולה בדיקות אבחנתיות ואולי אף לבצע ביופסיה של שריר הלב. מה שלא תמיד כדאי לעשות, כי מדובר בפעולה חודרנית. בכל מקרה, גם אם מדובר בתגובה לחיסון, הרי שמדובר באירועים נדירים ביותר, שלא צריכים למנוע מאיתנו או להפחיד אותנו מקבלת החיסון".
פרופ' אדלר מוסיף כי אסור לשכוח שלפי הנתונים על יעילות החיסון של "פייזר", החיסון כלל לא יעבוד בכחמישה אחוזים מהמחוסנים. "ואז ייתכן שאותו חולה כלל לא היה מחוסן, אפילו לא חלקית", מסכם פרופ' אדלר.
אמנם ידוע כי לחיסונים יש תופעות לוואי, אך בשלב זה קשה להגיד באופן חד משמעי אם מקרה זו הוא תופעת לוואי של החיסון, שכן נדרשות בדיקות רפואיות נוספות. עם זאת, אין ספק שמדובר במקרה שראוי לחקור אותו לעומק ושמדובר גם במקרה יוצא דופן, שכן הנתונים על החיסונים של "פייזר" מצביעים על תופעות לוואי זניחות בעיקר. כמו כן, בישראל עד כה חוסנו למעלה מ-3 מיליון אנשים - ותופעות לוואי חמורות נחשבות נדירות בהשוואה לכמות המתחסנים.
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה: